:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Stroga pravila Ministarstva zdravlja o zabrani kupovine antibiotika bez recepta i nisu toliko stroga s obzirom na to što se lekovi u apotekama bez problema dobijaju ako kažete da su vam potrebni za psa.
Da je pas najbolji čovekov prijatelj odavno se zna, ali da može biti od velike pomoći svom gazdi ako ga uhvati prehlada, dobije upalu uha ili sinusa šokiralo je i Beograđanku Mirjanu Ivković.
“Imala sam upalu sinusa i nisam mogla da odem do lekara po recept jer sam bila pod temeperaturom. Izašla sam do apoteke koja je u prizemlju zgrade u kojoj živim i zamolila za „alfacet" koji mi lekari inače stalno daju jer imam hroničan problem. Ali, apotekarka me je odbila. To me je toliko iziritiralo da sam pozvala drugaricu koja je veterinar da je zamolim da mi preko kolega nabavi recept. Ona mi je, međutim, rekla da mogu da dobijem lek ako kažem da mi treba za psa. To me je začudilo, ali sam rešila da probam, pa sam se spustila stotinak metara niže niz ulicu do prve sledeće apoteke i tamo dobila lek bez problema“, priča za „Press“ ova Beograđanka.
Sada se pitam da li je normalno da ovako funkcioniše zdravstveni sistem jedne zemlje. Ovo je prosto neverovatno“, čudi se Mirjana.
U to su se uverili i novinari “Pressa“ koji su uz izgovor da pas ima kijavicu, stomačne tegobe ili upalu uha, u većini apoteka dobili željeni antibiotik.
U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili na pitanje kako je moguće da se tako lako obore “stroga pravila" koja su ona postavili u vezi sa prodajom antibiotika.
Međutim, lekari i farmaceuti u razgovoru za list kažu da to samo pokazuje da na tržištu lekova vlada veliki haos, do kojeg su dovela sistemska rešenja. Farmaceut Vukosava Stevanović iz udruženja “Farmaceutsko jezgro" smatra da uvođenje kontrole potrošnje antibiotika nije dalo nikakve rezultate i da se oni i dalje prodaju i propisuju na vrlo problematičan način.
“Antibiotici se prodaju bez recepta samo uz pomoć papirića koje potpiše lekar, bez ikakvih podataka o pacijentu, naziva zdravstvene ustanova, bez pečata i faksimila lekara... U bivšoj Jugoslaviji antibiotik je morao da ide uz recept, bilo veterinara, lekara ili stomatologa. A sada, ne samo antibiotici već gomila lekova prodaju se mimo režima izdavanja lekova zato što institucija recepta ne postoji i ne poštuju se propisi“, objašnjava ona. Zorica Marković, predsednica Udruženja “Klub zdravlje", kaže da je jasno koliko je zakon loš.
“Naša specijalnost je da pravimo zakone sa raznim felerima. Nigde u svetu ne može da se kupi antibiotik bez recepta. Ali pošto kod nas čekanje na recept traje dugo, a privatne apoteke nisu izjednačene sa državnim, dok u svetu u bilo kojoj apoteci možete uzeti lek na recept bez obzira da li je privatna ili državna, stvara se potpuna konfuzija. Sve je to jako loše“, rekla je za "Press" Zorica Marković.
Ni u privatnim ni u državnim apotekama antibiotici više ne bi smeli da se prodaju bez recepta ili izveštaja privatnog lekara
Propisi koji to zabranjuju na snazi su još od 2004, ali su ih apotekari, mahom privatni, donedavno uglavnom zanemarivali
Pooštravanje mera izdavanja antibiotika usledilo je zato što je Srbija među vodećim zemljama u Evropi po potrošnji antibiotika
Lekari upozoravaju da je neophodno podići svest građana o ovome, a trebalo bi poraditi i na svesti apotekara
(MONDO)
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|