:: |
| Autor |
Poruka |
Mysty ~abhor~

|
Godine: 37
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514

|
|
Taksu od 30.000 dinara za držanje opasnih pasa, ukoliko bi stopama Beograda krenule i druge lokalne samouprave u Srbiji, plaćalo bi oko 750 vlasnika koji su za kućne ljubimce odabrali rase pit bul, mini bul i staford.
Reč je samo o uredno čipovanim i vakcinisanim psima, upisanim u Registar kućnih ljubimaca, pošto preciznih podataka o njihovom broju nema, a u Upravi za veterinu tvrde i da "fizički nije moguće iskontrolisati sve vlasnike".
Zbog malog broja vetrinarskih inspektora, Beograd je tražio prenos nadležnosti i od februara 2011. godine ekipe ovlašćenih veterinara sa komunalnim policajcem kontrolišu vlasničke pse u parkovima i na ulicama.Problem je to što oni nemaju pravo da kažnjavaju vlasnike neobeleženih pasa, već samo prave zapisnik koji prosledjuju veterinarskoj inspekciji.
U Registar vakcinisanih i obeleženih vlasničkih pasa, koji vodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, upisano je 885.319 kerova, medju kojima, sa više od 37.000, većinu čine nemački ovčari.
Evidentirana su i 742 opasna psa.
Rase definisane kao opasne, koje imaju genetsku predispoziciju da budu agresivne u šetnju može izvoditi samo punoletna osoba i to na povodniku i sa korpom na njušci. kaže Maja Andrijašević iz Uprave za veterinu.Za njih je, kako je kazala, obavezan i ispit socijalizacije koji se "polaže" u Kinološkom savezu Srbije, a ukoliko ne prodju test, u krajnjem slučaju, mogu biti lišeni života.
"Do sada je izdato oko 40 sertifikata o 'položenom' ispitu socijalizacije", rekla je Tanjugu PR Kinološkog saveza Srbije Ana Bijelović, napomenuvši da je bilo i kućnih ljubimaca koji su "pali" na ispitu, ali imaju pravo na ponovno testiranje.
Sertifikat je preduslov za držanje pasa u urbanim sredinama, naglasila je Bijelovićeva i dodala da ispit obuhvata test karaktera, vežbe poslušnosti i proveru ponašanja u realnim situacijama. Kako je istakla, na "ispit" izlaze i pas i vlasnik, od koga zavisi kako će se kuče ponašati.
"Pas ne može biti opasan. Sve je pitanje dresure, što znači da više pažnje treba posvetiti obuci vlasnika", izričita je Bijelovićeva koja se protivi označavanju pojedinih rasa kao opasnih.
(24sata)
|
|
|
| |
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
po meni je mnogo pametnije...da potencijalni vlasnici pasa...bilo koje rase...
imaju neke testove..kao pri polaganju vozackog ispita...
jer nije pas... kao ni auto...za svakoga...i psi nisu krivi ni za agresivnost niti za bilo sta sto ucine..
nego iskljucivo vlasnici...
svajcarci su lijep zakon napravili...
uglavnom...vlasnik snosi potpunu odgovornost za bilo sta sto pas ucini...
i ne moze svako da dobije dozvolu da ih cuva...
mislim da sve osobe sklone krimogenom ponasanju ...treba deklarisati i diskriminisati...
po vise tacaka...pa i po pitanju cuvanja tj posjedovanja psa...
zabrani za posjedovanje vozackih isprava...i bilo kakvom namjestenju u drzavnoj sluzbi...
ostaviti im samo mogucnost...za posten rad u kamenolomima i rudnicim i sumama naravno...
uvesti ponovo smrtnu kaznu i poostriti zatvorske kazne za bilo koje kriminalno djelo..uduplati ih...
jer... ne mogu da imaju ista prava... kao ostali posteni ljudi..jer je ocigledno da nisu isti...
nikad nisam razumio potrebu covjeka da od pitomog i nevinog kucenceta napravi zvijer...
koja moze nekoga da ozlijedi...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
|
Mene zanima koje su to sve rase "opasne", posto vidim da se nemacki ovcar ne nalazi na listi..
|
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Jellena je dovoljno rekla i zaista imam mišljenje kao i on i u potpunosti se slažem. Uvijek sam za kontrolu vlasnika kao i za povoce i korpe kada se psi izvode van. Gotovo svi psi su opasni, kao i ljudi, nikad se ne zna šta kome u kom trenutku može pasti na pamet, ali dakako da sve to ovisi o osobi koja joj je posvećena i koja je drži kao kućnog ljubimca. Što se vučjaka tiče, to je jedina rasa pasa koju bih zaista željela imati, ali isto tako sam za povodac kao i korpu. I vučjak je pas, kao i svi drugi.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
pa nema ni haskija..a to je rasa psa... koja cesce ujeda i napada ljude...nego pit bull...
samo sto je relativno rijetka kod nas....
agresija i nervoza...kod psa... je cesto izazvana istim simptomima kao kod covjeka...
pitovi i stafordi i bull terijeri su na crnoj listi zbog kobnog ugriza...i njihove vilice...
a sem toga... njemacki ovcar... je daleko veci pas od pitbula...
i moze daleko gadnije da povredi covjeka...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
| |
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
|
Ma kako god i koji god u pitanju bio, kad ih vidim bez korpe i puštene po parku di mi se dica igraju, zaista nije prijatno. Djeci svašta može da padne na pamet, baš kao i ljudima i psima i onda nastaje haos. Korpa, brale, na njušku, povodac oko ruke i posebna mjesta za izvoditi pse, a ne da hodaju ovdje kod mene i po školskom dvorištu, gledam to gotovo svaki dan. Volim pse, ali takve rase je greota držati u stanovima, ljudi moji.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
|
Doberman, Rotvajler, Nemacki ovcar.. svi oni bi ostavili iste, ako ne i gore posledice kad bi ugrizli.. Ne vidim poentu placanja (ne male) takse za tzv. "opasne pse", a da se iz iste izostave ove, i mnoooge druge rase..
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|