www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Znate li gde je levo?
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 26, 2012 4:17 pm    Naslov poruke: Znate li gde je levo? Na vrh strane Na dno strane

Da li vam se ponekad desi da nekome kažete "pogledaj levo", a zapravo želite da mu skrenete pažnju na nešto sa desne strane?

Čudno je to, iako nam je koncept leve i desne strane, naravno, poznat, svima nam se dešava da ponekad pogrešimo. Znate ono kad nekome kažete "pogledaj levo", a zapravo želite da mu skrenete pažnju na nešto sa desne strane. Ipak, nekim ljudima se to dešava češće nego drugima.

Ovde, pri tome, nije reč o ljudima koji su imali moždani udar ili neku povredu koja može da dovede do konfuzije oko toga šta je levo a šta desno.

Još 1978. godine sprovedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 364 studenata, koji nisu patili od neuroloških poremećaja, a rezultati su pokazali da je nemogućnost trenutnog razlikovanja leve i desne strane u prostoru prilično česta, naročito među ženama.

Naučnici kažu da koren ovog problema leži u lateralizaciji mozga, odnosno u načinu na koji su određene funkcije vezane za desnu, odnosno levu hemsiferu mozga. Iako ova pojava nije do kraja istražena, studije pokazuju da postoji izvesna veza između stepena lateralizacije i zabune oko određivanja leve i desne strane.

Na primer, ova konfuzija oko "levog " i "desnog" povezana je sa našom sposobnošću da se odredimo u odnosu na prostor koji nas okružuje, odnosno sa orijentacijom. To donekle objašnjava zašto se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, pošto one uglavnom pokazuju slabije rezultate na testiranjima koja se bave prostornim rezonovanjem, kada se od ispitanika traži da izvrše "mentalnu rotaciju" objekata i da zatim procene da li su dva predmeta identična, ili je jedan od njih "odraz u ogledalu" onog drugog.

Međutim, 2011. je tim nemačkih naučnika sproveo istraživanje koje je opovrglo tu vezu između sposobnosti mentalne rotacije i razlikovanja šta je desno a šta levo. Prvo je testirana sposobnost mentalne rotacije, a zatim su ispitanici rešavali dva standardna testa kojima se utvrđuje razlikovanje "desnog" i "levog", u kojima se od ispitanika očekuje da u trenutku odrede položaj reči ili simbola na slici. Njihov izveštaj koji je objavljen u stručnom časopisu Brain and Cognition sugeriše da postoje značajne razlike među polovima po ovom pitanju, nezavisno od pitanja mentalne rotacije.

Stepen asimetrije moždanih hemisfera i nivo lateralizacije najverovatnije su presudni za našu sposobnost razlikovanja šta je levo a šta desno.

Nauka nije u potpunosti razjasnila ovo pitanje, ali ako želite da proverite svoju sposobnost razlikovanja šta je levo a šta desno, kliknite OVDE.

(MONDO)

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Apr 27, 2012 9:36 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ma, ne treba to ni da provjeravam! Operisana sam od orijentacije kao i od smjera lijevo-desno! Uvijek prvo moram da se u sebi brzo razmislim kojom rukom pišem, da bih znala di je desno, a ne malo puta sam pokazala skorz pogrešan pravac; u vlastitoj sobi ne znam di mi je istok, a di je zapad, a kamoli na tuđem prostoru i nepoznatoj teritoriji. Meni ni kompas ne može pomoći! Very Happy

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 30, 2012 7:33 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

desnjaci vuku na desnu stranu a ljevaci na ljevu...
zbog toga ljudi izgube pravac kretanja u prirodi...ili bespucjima...pustinjama..
i umjesto pravolinijskog kretanja hodaju u krug...
msm..ako nemaju neki signalizator smijera kretanja...

a recimo kad bi ljevak i desnjak jedan kraj drugoga hodili ...mogli bi da odrze pravac kretanja...
na jednostavan nacin...svakih nekoliko metara bi se sudarili...i ako bi nastavili tako...
ne bi izgubili pravac kretanja... Mr. Green
inace imam dobru orjentaciju i koordinaciju pokreta...
ne bih mogao da se izgubim nigdje..ni po kisi ni po snijegu ni po zviganu ni po danu ni mraku...
znam ko djak pjesmicu..preko 10 -15 nacina za orijentaciju bez kompasa ...Mr. Green

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Znate li gde je levo? Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon