:: |
| Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Biti obućar, stolar, pekar, mesar, vodoinstalater gotovo je sramota među mladima u Srbiji.Ko odlazi na zanate smatra se neuspešnom osobom koja nije sposobna za akademska zvanja.
I dok su kod nas zanati sramota,a stopa nezaposlenosti 22,4 odsto, u Nemačkoj skoro svaki četvrti ide na zanat.
Nemačka, austrija i Švajcarska zemlje su sa najnižom stopom nezaposlenosti u EU, objavljeno je nedavno u Briselu.
Razlog tome je, kako je rečeno, što se u sistemima tih zemalja postoji takozvano šegrtovanje, učenje zanata kroz praksu tokom celog školovanja.
Mladi u Nemačkoj koji ne idu u gimnaziju, opredeljuju se nakon prva četiri razreda osnovne škole za jednu od stručnih škola.
Na prvom mestu je niža sredja škola u kojoj đaci provode dan dva u učionicama, a tri, četiri dana na praksi.
Ta radna mesta tokom školovanja prerastaju u rad uz školovanje koje se često i plaća.
Veoma često učenici nakon završetka ostaju da rade tamo gde su šegrtovali.
U Srbiji, međutim, iako ima posla za zanatilije i za one koji su se nekad zvali “učenici u privredi” nema interesovanja za njihovo školovanje, kažu za “Blic” u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
Da bi se poboljšalo interesovanje za upis u škole koje osposobljavaju za zanatska zanimanja, potrebno je da se dosta uradi na promeni sistema , ali i na promeni statusa tih profesija.
Odlazak na klasično šegrtovanje kod majstora još je ređe.
Milorad Zafirović, vlasnik istoimene obućarske radnje, počeo je da radi kao šegrt još pre 20 godina u jednoj obrenovačkoj obućarskoj radnji.
Trebalo mu je čak pola godine da savlada osnove zanata, a danas, kaže on, obućari pravo iz školske klupe uzimaju alat u ruke.
”I ja bih rado primio šegrta umesto što potuno sam radim od sedan ujutru do šest uveče, ali nemam koga. Niko neće u obućare, niko neće da bude šegrt, a kod mene bi mogao da prima I do 30.000 dinra”, kaže za “Blic” Zafirović.
Snežana Simić, radnica u beogradskoj pekari ”Stub” radila je u tekstilnoj industriji da bi kasnije kada se prekvalifikovala za pekara ponovo učila zanat kao šegrt.
”Šegrtovanje je jedini pravi načina da ispečete neki zanat, ali danas to niko neće da radi. Svi bi odmah da primaju platu, a zanat će, računaju, savladati usput”, kaže Simićeva.
(MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
|
|
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
mislim da bi mladi i otisli na zanat ,da je ovo normalna zemlja,pa da svako bude lepo nagradjen za svoj rad ,tj placen,nazalost nema vise ni onih pravih majstora vec su 90% priuceni,eto jos jednog minusa.kako izgodine u godinu su deca sve vise okrenuta kompjuteru,tako su sanse da nesto pametno nauce sve manje(ne kazem ja da skola ne vredi,ali nekada ni diploma ne pomaze ako nisi tatino dete)pa da na neki nacin osiguraju sebe
|
|
|
| |
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
ma ajde...ovo je sredina sa poremecenim vrednostima...ovdje je zanatlija..nepismeni seljak...
koji "zgrce li krade ili ubija lovu 'ebo svoju majku"......
lovu..radeci po 18 sati dnevno...
zanatljija...koji osjedi..do trideset pete...
uglavnom..od poreza.. nameta i ko zna cega....
i koga..i ko sve ne atakuje na njegovu krvavo zaradjenu ckrkavicu...
i to sve..da bi onaj toboze gospodin(sto ne zna kako izgleda godpodin
a kamoli da ima i jedan manir godpodski ili gen u sebi)..mogao da dobije platu...
koji ne radi nista...po 8 sati dnevno...
tj "krv piski" svoju neradeci nista..za 700-1000 evra mjesecno...
dodje u 8 na posao..hoda po hodiku...i kancelarijama..trazeci svoju kancelariju...
jer nije mu dobro... mamuran je..
do 9 je nadje..pa kafa do deset...u pola jedanest dorucak...
do pola dvanest ..onda se ide malo u wc...do dvanest..
onda se nesto radi ..uglavnom na netu...do jedan...onda kafa...jos jedna..jer mora bistre glave...da bude...
za poslepodnevne aktivnosti...da bi mogao da primi mito..a da to niko ne vidi i ne cuje i ne sazna...
pa malo odmora jer se umorio..
i tako .cijeli sat je surfo po netu...
u dva se sprema...da bi u 3:01 vec bio ispred zgrade..
i na parkingu..gasio alarm na kolima..jer glupan
skorojevcki..
jos uvijeki nije skapirao...kako da otkljuca kola a da ne pokrene sigurnosni sustav.
a i to je malo.. da svi vide kakva kola on vozi... godpodska...
e takav se samo ovdje kod nas smatra za godpodina...
a praziluk mu po metra iz dupeta viri....misli da je napoli..predgradje pariza...a ne fudbalski klub...
da je crno more crno.....i da se crni rizoto pravi od crne rize....
i ne zna vola u guza da ubode..sto bi reko nas narod..ali eto..nekom greskom..
u univerzumu..nekim slucajnostima..i krvnim vezama..i ovom narodnom ludilu i takav
dobije neki odgovoran posao..i raja se pita sto zivimo lose...
pa samo u ovoj drzavi..je moguce..
covjeka koji upropasti pet preduzeca...koja su otisla pod stecaj...njegovim losim
poslovnim poduhvatima..
da postavi za nekog bitnog u nekom odgovornom resoru..mjesto da ide na robiju.,..ko svudgje na svetu...necu da imenujem...
i svaki put kada je upropastio neko preduzece..dobio je jos odgovorniji i placeniji posao..
evo dok nije dosao tu gdje je bio...
ovo je jedina drzava na svijetu..u kojoj...
je zeljeznica propala..sume..i nena gazdinstva pod kolapsom..u milionskim dugovima koji se pisu sa tri cifre ispred
na primjer 450 miliona...
gdje je elektro distribucija pred samim krahom...gdje ne postoji privreda...
gdje moze javno preduzece kao vodovod..da predje u privatne ruke...
gdje placas grijanje..po m2 kao da se grijes...na dijamant...a ne na mazut..i gdje toliko isto koliko platis za grejanje..moras za struju da platis...posto grijanje...uspije samo malo da umlaci radijatorte..
pa ako ima smalo veci stan...moras dve trecine radijatora da blokiras..da bi zagrejao hodnik i kupatilo recimo...a kuhinju...dnevni...toalet...i spavacu i djeciju sobicu..grijes klimom...
ili norvezanima...
smanjuju plate..skolstvu...zdravstvu..policiji..armiji...ljudima koji rade non -stop...
svoj posao..u nemogucim uslovima...i higijenskim i bilo kakvim...drugim...
plate koje su budi receno bijedne...jedan ljekar opste prakse zaradjuje..od 900 -1100 km...
jedan policijski inpektor isto toliko...vojno lice sa 24 godine radnog staza (benificije)
sa svim nadoknadama...1200 km...i oni od toga otimaju..da bi mogli nekog malog tatinog smrada..
koji je studirao...10 godina nesto...
sto se u svijetu svugdje..studira 3-4 godine..preko toga nema vise smisao...
i ne bi nikad dobio posao..da duze studira....
da ga zaposli u nekom finom i toplom uredu..
da sjedi tu po citav dan..smeta..nekom ko mozda i radi neki svoj posao...
i da dobije 2000 km platu...niti ima kakvu potrebu za tim radnim mjestom..
niti bilo sta...a ljekar se raskida od posla...a ima na birou sila zdravstvenih radnika...
i da za takvog treba da mi skine 120 km mjesecno..ne bi rijeciu rekao..ali za nekog
budi receno propaliteta,..koji ne zna sam hljeba da se najede...
da bi smrdio...po opstinskim kancelarijama...pa ne znam....
ne mogu ja da zaposljavam..omladinu..od svoje plate...p im materina...
kad se sracunaju njihove plate i njihovi pausali..i troskovi na gorivo...hoteli ruckovi..vecere...
telefoni...regresi...od njih niko mejsecno ne zaradi..manje od 6-8 hiljada km...
koliko gamadi ima..da im svima odvali po hiljadu nece je ni osjetiti...
a meni kad odvali 150 km...ja cu to i te kako osjetiti...
to je smijesno..ja se smijem....svaki dan... i svi koje znam se smiju.....a
kad se jednom prestnemo smijati ja ne znam sta ce biti...sirija je mala i blaga rijec...
sta ce ovdje biti....
tako da ti je ovdje..ako planiras neki zanat da zavrsis...
to je lijepo znati..i treba takvo znanje covjeku...
recimo jedan kovac u jednom njemackom kovackom gradicu..slolingenu..moze da zaradi od 7 -10 hiljada evra mjesecno...a vlasnici takih kovacnica...stotine hiljada mjesecno zarade...
ali to je njemacka...ali i ovdje moze lijepo da se zivi...od bilo kojeg zanata...
ako ga radis za sebe...i ako si politicki podoban..jer ovdje je sve vezano za politiku..
ovdje ako politicki niis podoban..
pa da zivios od njega-zanata..
pored ovoliko pijavica ...koje ti legnu na grbacu..nema sanse...
je l ikad iko cuo da su bilo gdje primljena lica u radni odnos..bilo gdje sem..u opstinsku administraciju... nije i nece jos ko zna do kada cuti..i to uglavnom pred izbore..i nakon devet mjeseci dobiju nogu....
e i ovo mi je smijesno..kod nas...
poslali su na suspenziju..hirurga..najzvucnijeg imena..kod nas...
zbog neke neposlusnosti..sto je spasio zivot trojici pacijenata..
.jer ih je operisao..jer nije bilo vremena da ceka..odobrenje..glavnog hirurga..sefa - klinickog...koji je ko zna gdje bio..jer nikome ne mora racune da polaze...
i sad dok je on suspendovanm..on- hirurg koji ima platu par hiljada maraka..
za to vreme njegove suspenzije..oni placaju hirurga..za honorarni rad..iz beograda..
za platu od 10 000 km...
pa ja mislim da to nema nigdje na svijetu...
ovo je zemlja cuuda...
niko ziv ko ovdje svrati ne moze da se nacudi sta se ovdje zbiva..a onaj..klovn..od predsjednika..
sad puca na sva usta..kako je smijenio vladu..jer ne radi svoj posao..
cuj smijenio je... pa jarena ti si je tu i postavio..ti si je oformoio...
to je tvoja vlada...
ti si kriv za ovo sve,...i ako je neko trebao da podnese ostavku to je on...covjeece....
u japanu za tako nesto ..onaj tko je postavio ovakvu vladu...koja je ovakvu stetu nanijela drzavi...(svi bi bilki pohapseni..da se ne lazemo..i dobili bi dozivotne robije)...
on bi skocio sa 100 sprata kroz otvoren prozor ili izvrsio harakiri..pre kamerama...
ne bi mogao da zivi sa taklvom sramotom...a ovaj se ponosi...puca od srece i smije se..
puca od srece...
najbolji zanat koji se moze upisati je ..emigrantski...i azilantski...i sto pre odavde otici...
a jooj jesam se nazivciro
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|