www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Gruju ujela guja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 22, 2013 6:07 pm    Naslov poruke: Gruju ujela guja Na vrh strane Na dno strane

Gruja Milojević (59) iz Pasjače jedva je ostao živ, nakon što ga je za vikend ujela otrovna zmija šarka dok je kosio travu u dvorištu u ovom niškom selu.

Milojević je uspeo kolima brzo da dođe do Hitne pomoći u Nišu, ali mu se stanje na prijemu u Klinički centar naglo pogoršalo pa je završio na odeljenju intenzivne nege. Nakon terapije, lekari su uspeli da mu spasu život tako da se uspešno oporavlja na Infektivnoj klinici, piše "Alo".

"Uzeo sam da pokosim komšijin zapušteni plac. Negde na polovini, osetio sam kao da me nešto pecnulo, pomislio sam da je kopriva. Onda sam kraj noge video sklupčanu šarku.

Pomerio sam se par koraka i podigao pantalone. Video sam rupe od zuba na koži. Imao sam na nogama gumene opanke i pantalone. Da sam imao čizme verovatno ništa ne bi bilo. Istiskao sam ranu i potražio konopac da podvežem nogu", priča Milojević koji i sam nije svestan opasnosti u kojoj se našao. Odmah je pozvao rođaka da ga kolima preveze do Niša.

"Stigli smo do Hitne pomoći za oko 40 minuta. Na prijemu u bolnicu, već je počela mučnina i vrtoglavica. Nisam se uplašio. Srećom, zdrav sam pa je i organizam uspeo da se izbori. Ima zmija na svakom koraku. Pre pet dana sam grabuljama jednu ubio dok sam skupljao seno, umalo je nisam nagazio. Od sada bez čizmi ne idem u polje, kaže Milojević.

Direktor Infektivne klinike prof dr Žarko Ranković kaže da je pacijent primljen u bolnicu sa izuzetno teškom kliničkom slikom i da je mogao da umre da se samo malo kasnije javio.

"On je na prijemu imao pritisak svega 40. Primljen je odmah u intenzivnu negu. Da je kasnije došao, mogao je da umre. Srećom, uspeo je na vreme da stigne do Hitne pomoći gde su lekari brzom reakcijom pružili pravovremenu pomoć.

U prvom trenutku smo mislili da je zmijski otrov doveo do hemolize – razlaganja ćelija krvi pa da zbog toha ima toliko tešku kliničku sliku, ali analize ipak nisu potvrdile te slutnje. Preduzeli smo sve terapijske mere i juče je došlo do poboljšanja, pa je pacijent iz intenzivne nege prebačen na odeljenje i dobro se oporavlja", kaže prof. dr Ranković.

On ističe da Infektivna klinika raspolaže dovoljnom količinom seruma protiv zmijskog otrova i kompletnu antitetanus zaštitu za lečenje ovih pacijenata.

"Apelujemo na građane da kada idu u prirodu obavezno imaju zaštitnu obuću na nogama. Da ne idu bosih nogu, ili bez pantalona. U slučaju zmisjkog ujeda, ranu ne treba podvezivati, već se javiti što pre najbližem lekaru. Ranije se smatralo da iznad rane treba napraviti podvezivanje kako bi se sprečilo da otrov krvotokom krene kroz organizam ali je bilo slučajeva da su zbog prekida cirkulacije morale da se rade amputacije ekstremiteta, pa je zauzet stav da je bolje ne podvezivati rane", kaže Ranković.

Inače, ovo je drugi pacijent koji je zbog ujeda zmije hospitalizovan u KC Niš u proteklih 20 dana.

Oko prvomajskih praznika primljen je jedan Nišlija koji je, na sreću, imao samo lakše posledice, piše "Alo".

(MONDO)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Sre Maj 22, 2013 9:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
U slučaju zmisjkog ujeda, ranu ne treba podvezivati, već se javiti što pre najbližem lekaru. Ranije se smatralo da iznad rane treba napraviti podvezivanje kako bi se sprečilo da otrov krvotokom krene kroz organizam ali je bilo slučajeva da su zbog prekida cirkulacije morale da se rade amputacije ekstremiteta, pa je zauzet stav da je bolje ne podvezivati rane", kaže Rankov

ako je ambulanta udaljena duze od 15 minuta normalne voznje..
iznad rane obavezno podvezati ...ako je ambulatna bas udaljena...
i par centimetara iznad podvezane rane ..unakrst prorezati kozu...i istiskati sukrvicu...
ne trcati i ne paniciti...najbolje je pozvati pomoc...i primiriti se primiriti ..

gruja kojeg je ujela guja je i imao takav problem jer je vjerovatno i ganjao zmiju...
i ko zna sta je jos radio..i da nije podvezao ranu i istiskao sukrvicu..sumnjam da ovako lose prosao...

imam ja negdje na nekom hd-u slike noge od covjeka kojeg je ugrizao poskok...
koji nije bas na vreme stigao...u ambulantu..i nije obavio podvezivanje i ostalo sto je trebao...
nego je cak i trcao..i hodao nekoliko kilometara-....pjeske...jedva su ga spasili..noga je ko iz horor filmova...ja sam svasta stvarno vidio...ali to...boze sacuvaj...raspala se noga...tetive se vde i kost se vidi....
tri dana je bio u komi...
samo ludom srecom su mu i zivot i nogu spasili...

ovaj rankov i ne zna bas mnogo o zmijama i ugrizima...cuj prije se smatralo...
prije i nije bilo toliko protuotrova...pa su ljudi na te nacine sebi sami zivote spasavali...
a inace otrov sarke i nije toliko opasan kao otrov poskoka...
mada se isti protuotrov koristi...za oba ugriza...

rankov izgleda da ni ne zna...ni kako izgleda zmija...a kamoli sta treba da se radi...
an terenu bez medicinskih pomagala...
i u svakom slucaju bolje je i bez noge ostati...nego ne prezivjeti...i umirati u nezamislivim mukama...
a nece sigurno prezivjeti niko...ako za sat-dva vremena ne dobije protuotrov...
ili ako sam ne zna da imobilizira ranu i da se izlijeci...

planinar jedan je na bjelasnici prezivio ugriz poskoka...pre otprilke desetak godina..je to bilo...
imao je sa sobom tablete c vitamina..sto je pod obavezno za uzimati...
u velikim kolicinama... posle zmijskog ugriza...
i znao je da imobilise ranu...da je proreze i podveze i istisne sukrvicu..
tri dana je sam bio..u sikari...
na nepristupacnom terenu...i sam je nakon tri dana se izvukao iz te jaruge....
i dan danas je ziv i zdrav....

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Gruju ujela guja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon