www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Marmelada, dzem i pekmez
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:20 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slatka i marmelade
Marmelada od pomorandze
Potrebno je:
- 2 kg pomorandzi, 2 limuna, 1,5 kg secera
- casica ruma

Oguliti i iseci na tanke rezance koru pomorandze i limuna. Voditi racuna da se na kori zadrzi sto manje bele opne. Bariti koru u vodi dok ne postane staklasta, ocediti i istaviti da se posusi. Skinuti belu opnu sa limuna i pomorandzi i iseci na kriske. Kuvati secer sa 8 dl vode dok se malo ne zgusne. Dodati voce i kuvati uz neprekidno mesanje 1 sat. Kad je marmelada dovoljno gusta dodati obarene kore i rum, pa kuvati jos 15 minuta. Vrelu marmeladu sipati u vrele tegle i zatvoriti celofanom namocenim u alkohol.


Dzem od banana i grejpfruta
Potrebno je:
- 2 banane, 750 g crvenog grejpfruta, sok od jednog limuna, 1 kg secera

Oljustiti banane, sipati u ciniju i viljuskom izgnjeciti. Oprati grejpfrut, oljustiti, iseci na sitne komade. Staviti banane na vagu i dodavati grejpfruta toliko da se namiri 1 kg. Banane, grejprut, sok od limuna i pripremljeni secer sipati u duboku posudu za kuvanje (koja nije od aluminijuma) i dobro promesati. Staviti smesu da prokuva i ostaviti 4 minuta da se krcka. Tegle lepo oprati, isprati ih toplom vodom i ostaviti da se ocede na kuhinjskoj krpi. Sipati dzem dok je vruc i zatvoriti tegle. Zatim ih izvrnuti na drugu stranu i drzati tako prevrnute oko 10 minuta.

Dzem od jagoda
Potrebno je:
- 1 kg jagoda, pomorandza, 1 kg secera
- 5 kasika likera od pomorandze po ukusu

Oprati jagode, ocistiti ih i iseci na komadice. Dobro oprati pomorandzu vrelom vodom, ocediti i fino oguliti koru. Voce i secer pomesati u velikoj dubokoj ciniji i ostaviti da stoji pokriveno oko 3-4 sata. Onda dodati smesi isitnjenu koru od pomorandze. Uz neprestano mesanje poceti sa kuvanjem vocne mase, a kada prokuva, krckati oko 5 minuta uz mesanje. Po ukusu dodati liker od pomorandze, skinuti sa sporeta, ostaviti da se ohladi, a onda ponovo kuvari dzem jos 5 minuta. Tegle dobro oprati, zatim ih isprati toplom vodom i ostaviti da se dobro ocede. Sipati dzem i odmah zatvoriti tegle.

Dzem od kajsija
Potrebno je:
- 600 g kajsija, dinja, limun
- 250 g secera

Oprati kajsije, oguliti kozicu, podeliti na pola i izvaditi koscicu. Izmeriti 500 g ovog voca. Podeliti na pola dinju, izvaditi semenke kasikom i izmeriti 200 g vocne mase. Kajsije iseckati na sitne komade, kao i dinju. Pomesati komade kajsije s dinjom pa sve fino umutiti sa zicom dok masa ne postane kremasta. Iscediti limun. U dubljoj ciniji sve zajedno promesati sa sokom od limuna i dodati secer. Kuvati dzem uz stalno mesanje i na kraju ostaviti 4 minuta da vri. Dobro oprati tegle, isprati vrelom vodom, osusiti na suvoj kuhinjskoj krpi, a zatim odmah sipati u njih vreo dzem sve do vrha. Ako je potrebno posluziti levkom. Cvrsto zatvoriti tegle i ostaviti 5 minuta prevrnute naopako.



Marmelada od jabuka i karamela
Potrebno je:
- 2-3 kg jabuka, sok od 1 limuna
- 1 kg secera

Jabuke ocistiti i iseckari. Pomesati sa sokom od limuna i 50 ml vode, pa sipati u veliku serpu, staviti da se kuva i ostaviti oko 15 minta da omeksa. Ukoliko je pekmez tvrd ispasirati ga. U medjuvremenu karamelizovati 300 g secera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi da postane svetlobraon boje. Karamel dodati sa preostalim secerom jabukama, jos jednom staviti da se kuva i uz povremeno mesanje ostaviti tako 5 minuta, da postane kremasto. Gotov pekmez odmah sipati u tegle isprane u vreloj vodi. Tegle dobro zatvoriti, okrenuti ih naopacke i ostaviti oko 5 minuta.

Marmelada od papaje
Potrebno je:
- 1 kg mekanih plodova papaje, 500 g vocnog secera
- sok od dva limuna, 3 lista belog zelatina, 6 kasicica tecnog natrena

Papaju oprati, prepoloviti i ocistiti. Mekani plod kasikom odvojiti od ljuske i procediti u velikoj serpi. Dodati vocni secer i sok od limuna i sve dobro promesati. Mesavinu papaje i secera staviti da se kuva i uz stalno mesanje ostaviti na plotni oko 20 minuta. Na kraju skinuti i ostaviti sa strane. Zelatin rastopiti u hladnoj vodi i dobro ga iscediti, pomesati sa 3 kasike pripremljene kase od papaje, pa ga dodati sa tecnim natrenom i preostali pekmez i dobro promesati. Odmah napuniti tegle i pokriti sa celofanom


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Marmelada od sljiva
Potrebno je:
- 2,5 kg sljiva, 1,2 kg secera za zelatiranje
- sok od dva limuna, 150 ml porto vina

Zrele sljive oprati, prepoloviti i izvaditi kostice. Voce u serpi preliti sa 600 ml vode i ostaviti da se kuva pokriveno oko 60 minuta. Staviit kuhinjsku krpu preko tegle, pa sipati pekmez od sljiva preko krpe u teglu i ostaviti preko noci da se ocedi. Izmeriti kolicinu soka. Za 600 ml soka potrebno je 450 g secera za zelatiranje. Umesati vino i sok od limuna pa ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Staviti da provri 1 minut. Pekmez sipati u pripremljene tegle i dobro ih zatvoriti
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Ned Nov 21, 2004 12:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Marmelada od lubenice
Potrebno je:
- 2 kg lubenica, 2 kg secera za zeliranje, sok i kora 6 plodova limuna

Lubenicu prepoloviti i iseci na reznjeve. Na kraju ocistiti od kostica, skinuti koru, pa meso lubenice iseci na kockice. Plod lubenice pomesati sa secerom za zeletiranje, iseckanom korom od limuna i soka pa prekriveno ostaviti 4 sata da stoji. Zatim sve sipari u veliku serpu, kuvati i ostaviti 3 minuta da vri. Pekmez odmah sipati u pripremljene tegle sa mehanickim zatvaracem, dobro zatvoriti i okrenuti 5 minuta naopacke.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Ned Feb 20, 2005 6:10 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pekmez od šljiva i šargarepe
Sastojci:

- 5 kg šljiva
- 1 kg šargarepe
- sok od limuna


Priprema:

Šljive oprati, očistiti od koštica i samleti na mašini za meso, a šargarepu istrugati. Masu sjediniti i kuvati dok se dovoljno ne zgusne. Zatim dodati limunov sok i zajedno još malo prokuvati. Sipati toplo u tegle i ostaviti ih malo u zagrejanoj pećnici da se na pekmezu uhvati korica. Tek kad se pekmez ohladi, tegle povezati celofanom.

_________________
 
slatka83
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 40

Datum registracije: 06 Jun 2006
Poruke: 201

austria.gif
PorukaPostavljena: Sre Jun 07, 2006 2:31 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Marmelada od limuna

6 limuna (većih)
1 l. vode
1 kg šećera
1 dl. likera od limuna
6 listića belog želatina

Priprema
Limun dobro oprati i na tanke listiće (sa korom) iseći. Naliti hladnom vodom i ostaviti, najmanje 6 sati da tako odstoji. Staviti da provri, poklopiti i ostaviti 10 min. da stoji.
Vratiti na ringlu i kuvati još 10 min. Dodati liker od limuna i 6 listića želatina i još vruć sipati u tegle s hermetičkim zatvaračima.
 
dameski
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 42

Datum registracije: 19 Dec 2004
Poruke: 43130

serbia.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 29, 2007 11:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Džem od višanja


Sastojci
višnje
šećer

Priprema
Višnje oprati, očistiti koštice, staviti u šerpu i preliti šećerom.
Na 1 kg, višanja (bez koštica) staviti 500 g šećera. Šerpu pokriti i ostaviti da prenoći. Sutradan staviti da se kuva. Kuva se dok masa ne postane gusta.
Još topao sipati u tegle, uviti u deblju tkaninu i ostaviti da se hladi. Kada se ohladi povezati celofanom ili zatvoriti hermetičkim zatvaračem.

_________________
"You'll remember me, for the rest of your life"

" I know the way to fuck them all...."
 
*Mayche*
.:Lust Stained Despair:.
<b>.:Lust Stained Despair:.</b>



Godine: 38

Datum registracije: 17 Dec 2007
Poruke: 13168
Mesto: Zvezdica na nebu

demrepcongo.gif
PorukaPostavljena: Čet Apr 15, 2010 3:27 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pripremite sami marmeladu, pekmez ili džem

Još kad ima dosta voća, vrijeme je za pripremu slatke zimnice. Džem, marmelada ili pekmez- odabir ovisi o vrsti voća i njegovu stanju.

DŽEM

Od cijelog voća

Priprema se od cijelog voća ili izrezanog na veće komade s dosta šećera. Kuha se kratko da se voće ne raskuha i ne izobliči. Džem se ne kuha od nezrelog, ni od prezrelog voća. Najbolje džemove dobit ćemo od voća koje sadrži dosta želatinoznih tvari (pektina i voćnih kiselina). Takve su breskve, marelice, dunje, šljive, ribiz.

Što svjetlija boja

Džem se priprema u manjoj količini da se kuha što kraće, kako bi boja bila što svjetlija. Dugim kuhanjem šećer karamelizira i potamni, pa je i džem tamniji. Posuda za kuhanje džema mora biti neoštećena, dosta velika da se lakše miješa. Dno posude može se premazati maslacem, pa će se smjesa manje lijepiti za dno i manje će zagarati.

Kraće kuhanje

Da biste skratili vrijeme kuhanja, postupite ovako: odaberite zrelo i neoštećeno voće, operite ga pod mlazom vode i1i u nekoliko voda u posudi, očistite od koštica i1i razrežite na manje dijelove (breskve, marelice), stavite u veću posudu i prekrijte šećarom. Obično se na 1 kg očišćenog voća stavlja 1 kg šećera. Posudu pokrijte i ostavite preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan kuhajte, polako miješajući, da se voće što manje ošteti. Džem je dovoljno kuhati od 30 do 45 minuta, uz povremeno obiranje pjene.

Provjera i zatvaranje

Provjerite je li gotov: na hladan tanjurić stavite malo smjese, pa ako se odmah stvrdne, džem je kuhan, inače nije, pa se još malo kuha i ponovi pokus. Gotov džem se malo ohladi i puni u čiste, suhe, sterilizirane staklenke (2 sata na 110 stupnjeva Celzija u pećnici), poklopi tanjurićem i ostavi do drugoga dana da se napravi korica. Zalijte žlicom ruma i dobro zatvorite staklenke, označite naljepnicom i spremite na suho i hladno mjesto.

PEKMEZ

Gust i čvrst

Priprema se od jedne vrste voća, koje se melje i1i gnječi. Nije potrebno toliko šećera kao za džem jer se pekmez duže kuha. Mora biti gust i čvrst, a je li gotov, možete provjeriti kao s džemom na tanjuriću. Vruć pekmez puni se u tople suhe sterilizirane staklenke, stavi u pećnicu na nekoliko minuta da dobije koricu i odmah zatvori staklenka i spremi na suho i hladno mjesto.

Od šljiva

Pekmez od šljiva kuha se bez dodatka šećera ili s vrlo malo šećera. Obično se kuha u većoj količini, uz neprestano miješanje, nekoliko sati (6-10).

MARMELADA

Od usitnjenog voća

Obično se priprema od više vrsta usitnjenog voća, s manje šećera. Za marmeladu se voće više usitni nego za pekmez jer marmelada mora biti uiednačena, bez vidljivih komadića voća. Obično se uz razne vrste (jabuke, kruške) stavi jedno voće jačeg mirisa da bi marmelada imala bolji okus i miris (limun, naranča). Gotova marmelada puni se vruća u staklenke i odmah zatvara.

U gustom sirupu

Slatko se priprema od cijelog voća, prokuhanog u gustom sirupu. Samo se krupno voće (dunje), razreže na manje komade. Odaberite zrelo, zdravo voće podjednake veličine i zrelosti.

Drugi dan

Isprva se skuha gust sirup, koji mora biti proziran, zato valja obirati pjenu (sivu mrežastu). Na 1 kg šećera dodaje se 3-4 dl vode. Voće se prelije kipućim sirupom i malo prokuha, te ostavi da stoji do drugoga dana. Da bi sirup bolje prodro u voće, može se prije prelijevanja nabosti na nekoliko mjesta tankom iglom. Drugi dan se ponovo kratko prokuha, uz samo lagano potresanje posude da slatko ne zagori. Ako je voće još tvrdo, postupak se ponavlja dok ne omekša.

Da se ne kvari

Kad je kuhan (proba sa žlicom) ostavi se u posudi (oko 12 sati), prekriveno vlažnom gazom da se šećer još bolje upije, a da se ne stvori korica. Zatim se puni u čiste suhe sterilizirane staklenke i odmah zatvori. Slatko se dosta kvari kad se otvori pa se preporuča da se puni u manje staklenke (1/2 litre).

_________________
*"...~ I hear it all the time...the sound of missing you ~..."*
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Pon Avg 05, 2013 7:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Marmelada od jagoda

Moja omiljenija poslastica je džem od jagoda,vrlo je lep. Recept za nju je jednostavan.



Sastojci:

- velika kolicina jagoda (nekoliko kilograma)

- na svaki kilogram jagoda 1 limunov sok (oko 3 dcl)

- na svaki kilogram jagoda 800 gr. secera


Priprema:

Na svaki kilogram jagoda doda se sok od jednog limuna i 800 gr. secera. Jagode pomesati sa secerom i limunom i ostaviti da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok, a zatim staviti da se kuvaju na umerenoj temperaturi oko 30min.

Kada se marmelada malo zgusne, stavi se u teglice ( prokuvane u vodi ), dobro zacepiti, teglice okrene naopako i pokrijete cebetom, kako bi se na taj nacin stvorio vakum.

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Sre Avg 07, 2013 3:04 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dzem od kajsija



Sastojci

11kg kajsija

7kg secera

75ml alkoholno sirce


Priprema


1. Kajsije oprati.Izvadite im kostice.U vecoj serpi stavite kajsije pa ih prelijte secerom i sircetom.Onda sa rukama izgnjecite kajsije,(smesa postaje kasasta)ali ipak ne preterujte ostatak ce se ukuhati.Tako spremljene kajsije prekrijte gazom,pa ostavite da odstoje 4-5 saata.


2. Odstojene kajsije stavite da se kuhaju.Kada dobro provre, t.j. od tog trenutka kuhate saat vremena.Smesa nije toliko gusta ali kad se prohladi dobije gustinu.(adekvatnu gustinu).

3. Vreo dzem sipajte u vrele tegle.Zatvorene tegle okrenite naopacke,i tako ostavite da prenoce.


Od ove kolicine izlazi oko 15 velikih tegli.

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Marmelada, dzem i pekmez Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon