www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Nasilje nam u genima
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Okt 07, 2013 6:29 pm    Naslov poruke: Nasilje nam u genima Na vrh strane Na dno strane

Tri gena imaju važnu ulogu u određivanju zašto pojedine osobe postaju nasilne i bave se kriminalnim radnja, a drugima se to ne dešava, ustanovili su američki naučnici.

Gen, nazvan MAOA, koji ima posebno važnu ulogu, opisan je i u drugim studijama i utiče na antisocijalno ponašanje, pronađen je iznenađujuće često, opisao je istraživački tim Univerziteta Severne Karoline.

"Ljudi s delimičnim varijacijama MAOA gena, nazvanim 2R, vrlo su skloni kriminalu i delikventnom ponašanju", rekao je profesor sociologije i vođa studije Guang Guo, dodajući da ne želi da kaže da je to gen kriminala, ali jedan odsto ljudi ga ima i ocenjeni su visoko u nasilju i delikvenciji.

Njegov tim je proučavao samo dečake i koristio se podacima iz reprezentativnog uzorka od oko 20.000 adolescenata od 7. do 12. razreda. Mladići u toj studiji bili su ponovo intervjuisani i dali su uzorke krvi, a Guov tim je utvrdio skalu delikvencije zasnovanu na nekim pitanjima na koja su mladići odgovorili.

Nenasilna delikvencija uključuje krađu, manju ili veću, provale, preprodaju droge, opisano je u časopisu "American Sociological Review". Uključuje takođe i ozbiljne fizičke obračune koji rezultiraju ozledama koji se zbrinjavaju u medicinskim ustanovama, upotrebu oružja za iznudu, uključenost u grupne fizičke obračune, pucnjave, ranjavanje nožem, namerno oštećenje imovine i posezanje za pištoljem ili nožem na nekoga.

Stručnjaci su pronašli specifične varijacije u tri gena - gen za monoamin oksidazu A (MAOA), gen za dopaminski prenosnik 1 (DAT1) i gen za dopaminski receptor 2 (DRD2), koji su bili povezani s lošim vladanjem, ali samo ako su dečaci pretrpeli neki stres, kao što su problemi u porodici, niska popularnost ili padovi u školi.

MAOA reguliše više hemijskih stvari koje prenose poruke (neurotransmiteri) koji su važni u agresivnosti, emocijama i učenju kao što su serotonin, dopamin i norepinefrin, čije su veze vrlo specifične.

Naučnici su, takođe, pronašli da je efekat ponavljanja razreda zavisio od toga da li dečak ima određenu mutaciju u MAOA zvanu 2R. I određena mutacija u DRD2 delovala je kao "okidač" kod mladića koji nisu imali redovne obroke s porodicom.

"Ako bi neko s istim genom imao roditelje s kojima je redovno obedovao, rizik nestaje", objašnjava Guo i dodaje da to upućuje da je roditeljstvo vrlo važno.
Prema rečima Guoa, "osetljiva" deca bi mogla da imaju dobrobiti od surogat roditelja, ako njihovi nisu dostupni.

(MONDO)

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Sre Okt 09, 2013 3:15 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
"Ljudi s delimičnim varijacijama MAOA gena, nazvanim 2R, vrlo su skloni kriminalu i delikventnom ponašanju"

geneza je cudo...i geni su nasledan "faktor"... ali svaki gen u svakom sledecem nosiocu stvorenom normalnom reprodukcijom Razz Laughing moze da mutira....
a uglavnom to stanje... se zove prilagodjavanje sredini u kojoj zivis....

darvin bi to nazvao evolucija....

mislim da to nema veze s genima...
agresivan i krimogen svako moze da postane...

onaj tko je cesto izlozen nekim psihickim ili fizickim losim uticajima od okoline u kojoj zivi...
mora da postane agresivan...i da se na isti nacin brani..jer nece da prezivi..
a u covjeku ali i u svakoj drugoj zivotinji i zivom bicu...najjaci instikt koji ima..je instikt-nagon za prezivljavanjem...

svako to radi na nacin na koji najbolje moze to da uradi...
recimo zec ce da bjezi....od lisice...
ali ako mu na put stane drugi zec..on ce da se bori..

lisica kada se nadjje na istom zivotnom a samim tim i lovnom podrucuju
sa vukom, ona ce da bjezi od vuka..ali kad je on sustiugne.... ona ce da se bori za svoj zivot...

tako je i sa ljudima...ljudima kojima mozemo da se suprostavimo...
mi cemi im se suprostaviti na sve moguce nacine...kad ne mozemo...presutit cemo i otici sa tog mjesta...ako nam oni to dozvole...
pa ce daljnu brigu o tom problemu preuzeti...ljudi koji su zivot tome posvetili..
za razliku od zivotinje ostalih ljudi imaju zakone...i zakon ko prekrsi ima posla sa cuvarima zakona...
a oni su isto nosioci i hrabrosti i zestoine i opakosti..
kao i kriminalci..ali za razliku od njih..cuvari zakona tu zestinu
kanalisu za rad dobrih stvari...i da sprece lose ljude da rade lose stvari drugim ljudima...
i to nema veze sa genom--nego sa licnim izborom ljudi...dal ce biti dobri ili losi..
kriminalci se odluce za laksi nacin..jer lakse je biti los nego dobar....

stvar je da covjek sam odluci sta ce da radi i kako ce da zivi..jel zeli da bude dobar i radi dobre stvri..
ili zeli da bude los i da radi lose stvari...

dase ponovim...
uvijek je lakse raditi lose stvari...svakome...pa i meni je bilo lakse odrastati kao mali delikvent i nasilnik Confused Confused ..nego nekima koji nisu mogli da budu takvi..i koje sam i ja maltretirao kao i mnogi drugi...
to je tako u zivotu..u nekim sredinama zivotnim..i zivotnim dobima u tim sredinama...
il' budes maltretiran il'maltretiras..trecega nema...

samo sto sam ja za razliku od mnogih... imao nekolicinu ljudi..u familiji...
koji su to sve isto prosli.sto sam i ja prosao...
..i koji su me na vreme povukli za rukav..
i napravili covjeka od mene... Laughing usmjerili tu moju neku energiju (koje i dan danas imam previse)...
gdje treba...

dakle nasilje ..kriminal...i olos stanje je licni izbor covjeka....i njegovo licno opredjeljenje na koji nacin da se uklopi u sredinu u kojoj zivi....da bi lakse opstao....
a ne mutacija gena...

tesko je biti dobar...i raditi dobre stvari..zato ti slabo ko moze biti policajac..ljekar..vojnik...vatrogasac...

nije lako sebe zrtvovati za rad drugih....
i ti ljudi uglavnom su mogli da budu olosi...vrhunski...i lakse bi im islo...
jer kako rekoh lako je biti olos..to svako moze...ali svako ne moze biti dobar...
a posebno svako ne moze biti...onaj..koji ce od lovca praviti plijen...kao policajci recimo...

s naucnog gledista to sa genima mozda i ima smisla..ali ti krugovi dovoljno ne poznaju strukturu-srz...ljudi sa ulica...oni vrse ta ispitivana na osnov nekih pokajanika...koji izdrzavaju dugacke robije...
i ti ljudi ce sve reci..da sebi olaksaju boravak u tim ustanovama...

ti naucni krugovi dan jedan nisu proveli na ulici ni kao kriminalci niti kao oni koji ih love...
po tim naucnim...teorijama...onda i ti ljudi koji ih love (lose ljude -krininalce -nasilnike i td)
moraju imati taj nasilan i ostar gen...o kojem naucnici pricaju...

nasilje se samo nasiljem suzbija......drugacije ne moze....
a to naucnici ne znaju,,,,
oni mise da su ljudi koji sprecavaju kriminalce i ostali olos...mamine neke maze...
nisu..
okrutniji su i zesci i nemislosrdniji momci od bilo kojeg olosa...kriminalca i td...
ali samo prema olosu..
sto govori da svi ljudi nose taj gen...jer je ljudski..logicno...je to..Razz
samo sto ga oni kanalisu kako treba ...i pozitivno usmjetravaju...za rad dobroga..i sigurnosti recimo tih naucnika...ali i ostalog zivalja na planeti koji ne spada pod olos...

tako da je...opet cini mi se.... ono u pitanju...sto sam pomenuo...
sve je tvoj licni izbor...hoces biti dobar i radii dobre stvari...ili ces biti olos i raditi lose stvari...
nema tu mutacije gena...to je jednostavno tako...

love is all you need
......

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Nasilje nam u genima Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon