:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jagnjeca corba
Za 4 osobe dovoljno je uzeti 3/4 kilograma jagnjeceg mesa. Uz tu kolicinu uvek se dobija kao dodatak pola jagnjece glave. Glavu i jagnjece meso, iseceno na komade, oprati, staviti u manji lonac i naliti s 2 litra hladne vode. Kada pristavljeno meso s vodom pocne da vri, dodati po ukusu zeleni, malo zelenog persuna, 1 glavicu crnog luka i nekoliko zrna krupnog bibera. Corba nikako ne sme naglo da vri. Kad je dovoljno vrila, otprilike 1 sat, zaprziti je: u manju serpu staviti 1 kasiku masti, u zagrejanu mast dodati 2 varjace brasna, pa ga ostaviti da se proprzi i dobije zutu boju. Dodati navrh noza aleve paprike, usuti u corbu i ostaviti da istiha kuva jos ? sata. Pre no sto se corba sipa u zdelu, mora se prvo procediti, a zatim zaciniti. Zacinjava se ovako: u zdelu razbiti 1 zumance, dodati ? lonceta kiselog mleka ili 3 kasike kisele pavlake, i to sve dobro umutiti, neprestano mesati i polaku nalivati vrelu corbu. Prema ukusu, dodati limuna ili sirceta. Dobro je u corbu, posto se procedi, ukuvati 1 soljicu pirinca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kisela corba od tikvica
Proprziti manju glavicu sitno iseckanog crnog luka. Dodati jednu rendanu tikvicu i dinstati dok tikvica ne omeksa. Na to dodati kasiku brasna i oko 1,5 l vode.
Dodati kasiku vegete, malo mirodjije i lagano kuvati oko 20 min. Skinuti sa vatre i dodati umuceno.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mrka corba s jajima
Zagrejati 1 kasiku masti, maslaca ili 3 kasike ulja. Na zagrejanu mast dodati 3 velike kasike brasna. Brasno prziti dok ne dobije mrku boju. Zaprsku naliti sa 2 litre supe od kostiju ili bujonom, ili obicnom toplom vodom u kojoj se obarila 1 veza zeleni. Supu posoliti, dodati sitno isecenog persunovog lisca, pa zakuvati 4 cela jajeta. Razbijena jaja spustati oprezno u kljucalu corbu i ostaviti ih da se kuvaju sve dok belanca ne dobiju belu skramicu. Pazljivo resetkastom kasikom izvaditi kuvana jaja i staviti ih u zdelu. Ovu corbu zaciniti kiselom pavlakom i sokom od limuna, pa sluziti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pileca corba sa kajmakom
Ocisceno pile iseci na komade. U serpu staviti 1 kasiku masti, spustiti pilece meso i na masti ga prziti. U drugu serpu metnuti ? kilograma kajmaka, dodati ? kilograma sitno isecenog crnog luka, pa kad luk upola bude uprzen, dodati 1 kasiku brasna. Zaprsku prziti dok ne bude rumena. U uprzenu zaprsku dodati alevu papriku i sitnog bibera. Sad naliti vodom zaprsku, spustiti komade pecenog pileta, pa sve zajedno jos malo kuvati. Posoliti i sluziti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
POTAŽ OD PIRINCANOG BRAŠNA
Skuvati kao i obicno dva litra govede supe ili supe od kostiju. U zasebnu posudu razmutiti 100g brašna od pirinca sa hladnom supom ili hladnim mlekom. Brašno dobro mutiti kašikom da nema grudvica. Kad supa na štednjaku pocne da vri, polako zakuvati masu u supu. Pri tom mešati supu varjacom sve dok se brašno ne rastvori. Lonac izmaci karaj štednjaka, poklopiti i lagano kuvati 15 minuta. Posoliti supu po ukusu. U posudu staviti jedno žumance, jedan decilitar kisele pavlake i sok od limuna. Sve dobro imešati, pa procedenu supu sipati na zacin. U supu dodati i nekoliko komadica maslaca.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Potaz od prokelja
Uzeti 2 kilograma prokelja, ali paziti da mu glavice budu zatvorene. Obariti ga u slanoj vodi. U isto vreme, u odvojenom sudu, pristaviti i 1 kilogram telecih ili govedjih kostiju da se i one kuvaju. U serpu staviti 50 grama maslaca, 50 grama brasna, pa prziti zaprsku, ali je ostaviti belu. Obareni prokelj izvaditi iz vode, polovinu prokelja propasirati, a drugu polovinu vratiti u vodu da se docnije spusti u corbu, kada ona bude vec gotova. Propasirani prokelj staviti na zaprsku, promesati ga i proprziti, pa naliti supom od kostiju, promesati ga i proprziti, pa naliti supom od kostiju toliko da corba bude gustine potaza a ne supe. Sad dodati i onaj prokelj u glavicama, posoliti, pobiberiti i zaciniti kiselom pavlakom, zumancetom i limunom ili sircetom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
RIBLJA CORBA
Iseci nekoliko strukova praziluka, jedino njihov beli deo, staviti i glavicu ociscenog belog luka, jedan lovorv list, nekolio sitno isecenih korena persuna i paskanata, kao i glavicu, dve celera. To staviti u plitku serpu i naliti hladnom vodom, usuti i casu belog vina i pola case maslinovog ulja. Kuvati sve dok zelen ne bude mekana. Dodati zatim sitnije komade ribe, medju kojima se niposto ne smeju naci glave, a u malo vode razmutiti dve varjace brasna i to uliti u corbu. Nakapati sok od limuna ili vinsko sirce, dok u letnje vreme moze da se stavi saka kiselih, ali zrelih sljiva. Kao kiselina, zimi, moze da posluzi i rasol. Naliti i malo kuvanog paradajza. Ostaviti sve da vri svega nekoliko minuta i corbu sluziti hladnu.
Svakako, moguce je umesto sitnijih komada bele ribe u corbu staviti i krupniju parcad soma, sarana ili smudja, sto ce dati bolji ukus, a moguce je corbu zaciniti zumancima, casom mleka i sokom od limuna..
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUPA OD CELERA SA KROMPIROM
Krompir i luk ocistiti, sitno iseci, smesati sa pripremljenim celerom i kuvati dok ne omeksa, uz postepeno dodavanje vode. Proprziti brasno na ulju, dodati so, biber i alevu papriku, te smesati sa celerom.Dodati vode tako da supa bude retka i jos je Na kraju dodati limunov sok i sitno seckan celerov list. Prijatno !
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
SUPA OD OVCETINE
Za tu supu je najbolje uzeti meso od buta. Meso za supu mora se najpre dobro oprati i sa njega skinuti sav loj. Staviti meso u lonac naliti ga hladnom vodom i dodati zeleni, kao i jednu glavicu na štednjaku zapecenog crnog luka.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Supa od karfiola sa sirom
Potrebno:
600 g karfiola,
50 g putera,
20 g brašna,
sir za rendanje,
1 limun,
lišće peršuna,
so, biber,
Priprema:
Karfiol operite, razdvojte na ružičaste i kuvajte u posoljenoj vodi. Kada omekša, napravite svetlu zapršku od brašna, putera i vode u kojoj je kuvan karfiol. Zaprsku prelijte mlekom, prokuvajte i dodajte karfiol.
Supu ostavite nekoliko minuta da lagano vri. Na kraju je pobiberite, pospite ribanim sirom i zakiselite sa nekoliko kapi limuna.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kokošija supa sa taranom
Potrebno:
2 l vode,
1/2 kokoške,
50 g šargarepe,
50 g peršunovog korena,
50 g celera,
1 glavica crnog luka,
1 lovorov list,
nekoliko zrna bibera,
so po ukusu,
Priprema:
Kokošije meso iseći na 2-3 komada, korenasto povrće očistiti i iseći na četvrtine ili polovine, a celer na kriške. Crni luk (sa ljuskom) oprati i raseći popreko na pola, pa zapeći na plotni šporeta (oko 2 minuta) - radi lepšeg mirisa. U posudu za kuvanje sipati hladnu vodu i u nju staviti isečeno kokošije meso, pa zagrevati dok supa skoro ne prokuva. Sa površine obavezno treba odstraniti penu kako bi supa bila što bistrija, te posle toga smanjiti vatru da bi se supa lagano kuvala. Dodati korenasto povrće, zapečen crni luk, so biber i lovorov list. Supu delimično poklopiti i ostaviti da se i dalje lagano kuva još 3-4 sata, odnosno dok meso ne bude kuvano. Gotovu supu skinuti sa šporeta i ostaviti oko 10 minuta da se staloži. Zatim je procediti kroz sitniju žičanu cediljku.
Proceđenu supu vratiti na šporet, doterati joj ukus, pa zakuvati taranu.
Taranu zamesiti kao malo tvrđe testo za rezance, pa od umešanog testa formirati manju loptu i izrendisati je na krupnijoj strani trenice. Taranu prosušiti, pa zakuvati supu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kokošija supa
Potrebno:
1 kokoška od 2,5 kg,
1 paradajz ili 1 kašika paradajz-pirea,
1 kašika dodatka jelima,
nekoliko zrna crnog bibera,
malo mlevenog đumbira,
1 čen belog luka,
po 4 korena peršuna i šargarepe,
1 manji koren celera,
1 glavica crnog luka,
1 veza peršunovog lista,
150 g šampinjona,
200 g graška.
100 g rezanaca za supu,
Priprema:
Očišćenu i opranu kokošku iseći na 8 delova i staviti u hladnu vodu, da se kuva zajedno sa džigericom i želucem.
Kad provri, skinuti penu. Dodati začine (dodatak jelima, biber, đumbir, beli i crni luk). Kada je kokoška skuvana, dodati korenasto povrće isečeno na štapiće, šampinjone isečene na tanke kolutove, grašak, paradajz i sitno seckan peršunov list. Kuvati dalje, dok kokoška sasvim ne omekša, pa je izvaditi iz supe i staviti u vodu da se ohladi. Zatim odstraniti kosti. Supu skinuti sa vatre, ostaviti 10 minuta da odstoji, procediti kroz gustu cediljku, vratiti meso i povrće, te služiti sa rezancima - koji su posebno skuvani u vodi začinjenoj dodatkom za jelo.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|