:: |
Autor |
Poruka |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Punjena pisanica "Okrugljak"
Sastojci:
Za 10 osoba:
2 kg svinjske pisanice (lungića)
0,5 kg kajmaka
0,2 kg pršuta
0,5 l slatka vrhnja
0,5 l bijela vina
brašno, soi, papar, vegeta
usitnjeni peršin
majčina dušica
bosiljak po potrebi
Opis:
Svinjske lungiće izrezati na odreske, potući, posoliti i napuniti pršutom i kajmakom. Preklopiti i uvaljati u brašno. U vrelom ulju ispeći punjene lungiće s obje strane. Zaliti bijelim vinom i slatkim vrhnjem. Polagano pirjati uz dodavanje začina i začinskog bilja dok se umak na zgusne. Servirati uz kuhani krumpir ili krokete od krumpira.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Smokve u tijestu (desert),
Sastojci:
Za 4 osobe:
70 dg smokava
2 žlice brašna
ulje
šećer u prahu
Tijesto:
10 dg brašna
2 žumanjka
snijeg od 2 bjelanjka
2 vrećice vanili šećera
Opis:
Oprane i posušene smokve prvo uvaljati u brašno, a zatim u predhodno pripremljeno tijesto. Lagano ih popržiti u zagrijanom ulju. Kad su gotove, malo ih posuti šećerom u prahu.
|
|
|
|
|
 |
sekula_au Prijatelj foruma

 |
Godine: 49
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija

|
|
Rolada od svinjetine (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
svinjska prsa
luk
češnjak
sol
papar
Opis:
Prsima i leđima od srednje velikog prasca izvadimo sve kosti i ostavimo u pacu od sjeckanog luka, češnjaka, soli i papra da odleži dan - dva. Meso potom smotamo u roladu i pečemo u pećnici dok ne dobije tamnu koricu i sve ne bude gotovo. Ako se jede toplo, služi se sa želatinom od pečenja, a hladno samo čisto meso od rolade rezano na pravilne kolutove.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Palenta (žganci)
Sastojci:
Za 4 osobe:
50 dg kukuruznog brašna
2 l vode
5 dg maslaca
2 žlice ribanog parmezana
Opis:
Vodu posoliti, dodati maslac i staviti da prokuha. Kad voda provrije, postupno sipati kukuruzno brašno, stalno miješajući. Paziti da se ne stvaraju grudice. Palentu kuhati otprilike jedan sat, stalno miješajući.
U pojedinim krajevima palenta, žganci, pura ili kačamak kuha se i poslužuje na različite načine. Žganci se u Hrvatskom zagorju kuhaju s manje vode, kako bi bili tvrđi. Po želji im se može dodati mljevenih čvaraka. U Dalmatinskoj zagori palenta se jede umjesto kruha, uz kiseli kupus i suho meso. U Dalmaciji i Istri palenta se jede kao prilog brudetima, divljači i mesu u umaku.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Mrzla kokoš
Sastojci:
Za 4 osobe:
1,2 kg kokoši
2 glavice luka
10 dg mrkve
1 vezica peršina
3 grančice celera
1 žličica gorušice
1/2 dl ulja
1/2 dl octa
sol
Opis:
Očišćenu kokoš posoliti i kuhati u vodi. Nakon 15 minuta kuhanja dodati narezanu mrkvu, celer i pola vezice peršina. U međuvremenu na zagrijanom ulju popržiti sjeckanii luk. Dodati preostali sjeckani peršin i gorušicu, promiješati i izručiti u lonac s juhom. Kuhati dok kokoš ne omekša. Pri kraju uliti vinski ocat, prokuhati i skinuti s vatre. Kuhanu kokoš poslužiti kao hladno predjelo uz kuhana jaja.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Pečena rajčica
Sastojci:
(za 4 osobe)
80 dg zrelih čvrstih rajčica
maslac
ulje, papar, sol
Opis:
Rajčice operite i posve osušite. Namažite ih uljem. Na vrhu ih zarežite u obliku križa pa odozgo stavite komadić maslaca. Pecite na roštilju na slabijoj vatri. Pečene rajčice posolite i popaprite. Ovako pripremljene rajčice možete poslužiti uza sva jela s roštilja.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Rezanci s gljivama
Sastojci:
Za 5 osoba:
0,5 kg domaćih rezanaca
0,4 kg vrganja ili šampinjona
0,5 kg kravljeg sira
češnjak, luk
papar, vegeta
origano po želji
slatko vrhnje
Opis:
Na ulje staviti sitno sjeckani luk, dodati goranske vrganje i pirjati dok ne omekšaju. Dodati sitno sjeckani češnjak i zaliti bijelim vinom, posoliti i popapriti te dodati origana i žlicu vegete. Skuhane domaće rezance staviti u drugu posudu da se flanbiraju na maslacu, dodati svježi kravlji sir i zaliti slatkim vrhnjem u koje je zamućen jedan žumanjak. Nakon toga lazanje prebaciti u posudu s gljivama i sve zajedno promiješati i na kraju dekorirati peršinom.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Hladetina
Sastojci:
Za 4 osobe:
4 svinjske nožice
4 svinjske kožice
komad svinjske glave
5 žlica octa
3 grančice peršina
1 korijen celera
1 mrkva
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
3 lista lovora
10 zrna papra
2 jaja
1 kriška limuna
Opis:
Zakuhati vodu s octom. Kada prokuha , dodati svinjske nožice, kožice i komad glave. Octena voda treba biti oko 5 cm iznad mesa. Kuhati jedan sat, dodati peršin, narezani celer i mrkvu, luk u ljusci, češnjak, papar u zrnu, lovor i krišku limuna. Sve zajedno kuhati oko jedan sat dok meso ne omekša. Kada je skuhano, skinuti s vatre, uliti tri žlice hladne vode i pustiti da se juha razbistri. Izvaditi meso, narezati ga na komadiće i položiti ga u porculansku zdjelu. S juhe ukloniti masnoću, zatim je procijediti kroz krpu i preliti preko mesa. Rashladiti u hladnjaku. Između mesa se može staviti kriške kuhanih jaja i komadiće povrća.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Juha od somove glave
Sastojci:
1-2 somove glave
1 list lovora
150 g mrkve
100 g celera
100 g peršina
2,5 dl ulja
3 glavice luka
5 režnja češnjaka
200 g poriluka
3 paprike
3 ljute papričice
3 žlice brašna
1 žlica crvene paprike
1 žličica mljevene paprike
2 žlice koncentrata od rajčice
3 dl bijelog vina
malo octa
sol
papar
Opis:
Riblje glave razrezati na pola, staviti ih u lonac i naliti vodu. Posoliti, popapriti i dodati lovor. Kuhati na tihoj vatri. U međuvremenu očistiti mrkvu, celer i peršin, narezati na tanke rezance i kuhati posebno u slanoj vodi. Na ulju pržiti sjeckani luk, češnjak i poriluk, a nešto kasnije dodati narezane paprike i ljute papričice. Pirjati na tihoj vatri, pa čim povrće omekša, umiješati brašno. Popržiti još malo i dodati crvenu mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Uliti 2 l procijeđene juhe u kojoj su se kuhale glave i bijelo vino. Kuhati sve zajedno na tihoj vatri 20 minuta. S kuhanih ribljih glava odstraniti kožicu, meso narezati na veće kocke i dodati u juhu. Nastaviti s kuhanjem još 10 minuta. Kuhanu juhu maknuti s vatre, zakiseliti po ukusu i dodati kuhanu zelen.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Orehnjača
Sastojci:
Tijesto:
50 dg brašna
3,5 dg kvasa
1,5 dl mlijeka
6 dg šećera
1 jaje
1/2 limuna
10 dg maslaca
2 žumanjka
Nadjev:
50 dg oraha
20 dg šećera
2 dl mlijeka
1/2 limuna
10 dg grožđica
1/2 dl ruma
Opis:
Kvas rastopiti s malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati kvas, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, jaja, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu.Tijesto tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice.U međuvremenu pripremiti nadjev. Samljevene orahe i šećer preliti vrućim mlijekom, dodati nastruganu koricu limuna i rum. Tijesto razvaljati, nadjenuti, posuti grožđicama, saviti i ostaviti u tepsiji još 30 minuta da se diže na toplom. Orehnjaču premazati žumanjcem i peći 45 minuta u pećnici.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Trešnje u alkoholu
Sastojci:
1 kg tvrdih kiselkastih trešanja
30 dg šećera
1 dl 90-postotnog alkohola
Opis:
Trešnje dobro operite i obrišite. Nabockajte ih iglom da lakše puste sok. Peteljke im možete ili istrgati ili samo skratiti. Rasporedite u veću staklenku, pospite šećerom i držite na suncu da se sav istopi. Dolijte alkohol.
|
|
|
|
|
 |
Jana-018 Banovan! Prijatelj foruma

 |
Datum registracije: 18 Sep 2004 Poruke: 10641

|
|
Savijeni teleći but
Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg telećeg buta
20 dg dimljene slanine
10 dg kiselih krastavaca
1 glavica luka
2 mrkve
1 korijen celera
1 vezica peršina
1 dl bijelog vina
2 dl mesnog temeljca
ružmarin, lovor
sol i papar
Opis:
Meso od telećeg buta razrezati u veliki odrezak debljine 1 cm. Dimljenu slaninu i krastavce narezati na tanke štapiće i nabosti sredinu odreska. Meso saviti i čvrsto povezati koncem. Meso posložiti u tepsiju, posložiti krupno narezani luk, mrkvu, celer i vezicu peršina. Posipati lovorom i ružmarinom. Preliti zagrijanim uljem i peći u pećnici. Kad meso porumeni, preliti vinom i juhom temeljcem i do kraja ispeći. Povrće i umak od pečenja procijediti i poslužiti uz meso narezano uz tanke kriške. Kao prilog poslužiti valjuške od krumpira.
|
|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|