:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE...
Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.
Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!
Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.
Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.
Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.
Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.
Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.
Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Čime možete nadijevati domaće tortelline i raviole?
Tijesto za domaću tjesteninu možete napuniti različitim smjesama pa dobivate tortelline i raviole. Kombinacije namirnica u smjesama mogu biti različite, kao što su na primjer: mljeveno meso i parmezan, špinat i svježi kravlji sir ili kombinacija mekanih sireva.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Je li sito za brašno potrebno prati vodom?
Sito kojim prosijavate brašno ne perite vodom poslije upotrebe, nego ga dobro istresite
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Jesu li vanjske ljuske kukuruza jestive?
U meksičkoj se kuhinji preko noći namočene ljuske kukuruza izrežu i upotrebljavaju za nadijevanje. Tako pripremljeno jelo naziva se tamales.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kada brašno treba biti sobne temperature?
Kod pripremanja pizza i dizanog tijesta brašno treba biti sobne temperature.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kako da palenta svaki put bude drukčija?
Pred kraj kuhanja možete dodati naribani sir parmezan ili koji drugi tvrdi sir, čvarke ili pancetu narezanu na kockice, komadiće slane ribe, narezani kuhani celerov korijen.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kako dobiti maštovitiji prilog od riže?
Smeđu i divlju rižu možete kuhati zajedno jer im je vrijeme kuhanja približno isto, 20-ak minuta, a dobit ćete vrlo dekorativan i neobičan prilog.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kako kuhati tjesteninu?
Tjestenina se kuha u dosta vode - 100 g tjestenine kuha se u 1 l kipuće posoljene vode.
Kako napraviti domaću tjesteninu?
Ukoliko želite sami napraviti domaću tjesteninu, stavite 1 jaje na 200 g glatkog brašna, malo vode i ulja po želji.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kako određenim postupcima povećati količinu niacina u kukuruzu?
Kukuruz sadrži nedovoljne količine niacina koji se u organizmu stvara iz esencijalne kiseline triptofana. Nedostatak niacina u prehrani uzrokuje pelagru - bolest karakterističnu za krajeve u kojima se konzumiraju velike količine kukuruza. Zbog toga se primjenjuju sljedeći postupci kojima se povećava sadržaj niacina: dopuna prehrane orašastim plodovima i ribom koji su bogati niacinom i priprema kukuruza na način koji čuva aleuronski sloj, čime se zadržava što veća količina niacina u zrnu.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kako postići manju ljepljivost riže?
Prije nego što rižu stavite kuhati u kipuću vodu, možete je staviti u cjedilo i isprati pod mlazom vode. Time ćete s riže djelomično isprati škrob pa će se kuhanjem zrnja manje slijepiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kada i koliko tući snijeg od bjelanaca?
Budite oprezni da bjelanca ne tučete predugo jer će zračni mjehurići popucati i vaš se kolač neće dignuti. Snijeg od bjelanaca brzo gubi volumen zato ih tucite neposredno prije upotrebe.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kako bez poteškoća oguliti tvrdo kuhana jaja?
Kako biste lakše ogulili tvrdo kuhana jaja, odmah poslije kuhanja zaronite ih u hladnu vodu i očistite
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|