:: |
Autor |
Poruka |
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Bosanski lokum
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
5 jaja, 5 kasika mineralne vode,5kasika sitnog secera, brasna po potrebi,staub secer.
Način pripreme:
Umutite jaja,dodajte secer i mineralnu vodu.Dobro umutite.Dodajte brasna da smjesa bude gusta tako da se moze drzati u ruci.Oblikujte od smjese lokume duzine 7-10 cm.Tepsiju pomastite, pospite brasnom i stavite da se peku.Kad su gotovi uvaljajte ih u staub secer.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Coravi burek
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
60 dkg brasna, 1 jaje,
10 dkg crvenog luka, 50g bijelog luka,
20 dkg mljevenog mesa,
15dkg masla, so, biber
Način pripreme:
Od brasna, jajeta i mlake vode umijesite gustu smijesu. Meso pomijesajte sa sitno isjeckanim crvenim i bijelim lukom te zacinite solju i biberom. Izlijte tijesto u podmazanu tepsiju, a preko njega stavite meso. Sve pomastite. Pecite oko 25 minuta, a kada je peceno zalijte mlakom vodom. Prije toga mozete burek izrezati na komade.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Skembic corba
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci: 25 dkg ociscenih telecih zeludaca(skembica),10 dkg krompira,40gr brasna, lovorov list, so, ulje, biber i crvena paprika, limunov sok ili sirce.
Način pripreme: Kuhajte skembice,lovorov list, biber i so oko 30 min.Napravite zaprsku, dodajte crvenu papriku i sve stavite u supu.Izrezite krompir na kocke i dodajte corbi.Kuhajte.Kad je corba skuhana,zakiselite limunovim sokom ili sircetom po zelji.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pita icija
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
50dkg suhog mesa,
dvije jufke (suhe)
koje cehne bijelog luka,
sirce, ulje ili maslo.
Način pripreme:
Suho meso skuhajte u loncu, izvadite ga i izrezite na komadice. Jufke napravite na uobicajen nacin, ali dodajte jaja. Razvucite ih poprskajte uljem ili maslom. Slozite ih u tepsiju, a mozete i urolati. Supu (od suhog mesa) zacinite bijelim lukom i sircetom, zalijte pecenu pitu, po njoj poredajte zalogajcice mesa i vratite u rernu. Ako zelite mozete izbijeci sirce i luk, zalivsi pitu samo supom. Pri serviranju , u ovom slucaju, kuhano meso posluzite odvojeno.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Tijesto za jufke slatkih pita
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci: 1 kg brasna, 1 jaje, 2dl vode i na vrh noza soli.
Način pripreme: Brasno prosijte tako da dobijete kupasti oblik.Na vrhu napravite udubljenje i u njemu razbijte jaje.Dodajte na vrh noza soli i s mlakom vodom zamijesite tijesto.Ono mora odstojati 15 min.
Nakon toga tijesto podijelite i oblikujte loptice.Neka i one odstoje desetak min.Razvijte sto tanje jufke i ostavite da se suse.Razrezite ih na velicinu i oblik tepsije i redajte .
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
tijesto za jufke slanih pita 2
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci: 1 kg brasna, so , kasiku ulja, mlake vode
Način pripreme: Prosijte brasno, napravite udubljenje i u njega dodajte malo soli, kasiku ulja i po potrebi mlake vode.Napravite tijesto.Podijelite ga na 4 dijela, stavite ih na brasno da odstoje 1/2 sata. Od odstojanog tijesta razvijte jufke.Jufke se uvijek moraju malo prosusiti.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Sareni burek
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
60 dkg brasna,
50 dkg krompira,
25 dkg mljevenog juneceg mesa,
2 glavice crvenog luka,
par cehnjeva bijelog luka,
so, biber, ulje.
Način pripreme:
Ovaj burek mozete slagati, a mozete motati u kolutove. Isjeckajte krompir na kockice, sitno izrezite i jedan i drugi luk, posolite i pobiberite. Slazite u tepsiju i to tako da stavite prvo jufke, pa meso i onda krompir. Postupak ponavljati dok ne potrosite nadjev. Zavrsi se jufkom i tu gornju koru pomastite. Pecite 25 minuta. Pred kraj poprskajte burek mlakom vodom u kojoj ste rastopili malo masla.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Gurabije
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
1/4 kg maslaca
1/2 kg brasna
2 jaja
1 zumance
8 dkg sitnog secera
1/2 kesice praska za pecivo
Način pripreme:
Maslac pjenasto umutiti.Dodati mu 2 jaja + zumance, secer i sve to dobro mixati.U smjesu polako dosipati brasno pomijesano sa praskom za pecivo.Tijesto prebaciti na radnu povrsinu, namladiti ga i isjeci u jednake djelove.
Od tih dijelova praviti gurabije i redati ih u pleh.Svaku gurabiju pritisnuti prstom u sredinu.
Pecene gurabije zamotati u cistu krpu i ostaviti da odstoje dan-dva i omeksale sluziti.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Bumbar
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
Janjeća iznutrica,
Janjeca plucna maramica
150 g riže,
1 mrkva,
1 peršun,
1 glavica crvenog luka,
3 cesna bijelog luka,
so, biber, aleva paprika,
ulje,
Način pripreme:
Iznutrice obarite i isijecite na sitno, dodajte nakratko obarenu rižu, mrkvu, peršun, luk (sitno izriban), so, biber i aleve paprike po želji. Sve zalijte s 2 fildžana ulja. Nadijevajte tako da plućnu maramicu stavljate u kutljaču i smjesu na maramicu. Kada je kutljača puna, savijte maramu tako da se nadjev ne vidi, a dobijene loptice redajte u pleh. Pecite dok se maramica ne zarumeni.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Minin sis-cevap
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
800 g masnijeg janjećeg ili bravećeg mesa
500 g crvenog luka
120 g mrkve,
so, biber u zrnu,
list celera i peršuna,
aleva paprika,
8 drvenih štapića
Način pripreme:
Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli. Na štapiće nanižite meso pa luk.
Svaki štapić mora početi i završiti mesom. Tako nanizane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape. Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo pokriveni. Stavite na vatru da provrije, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj stavite alevu papriku.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Pileci cevap
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
1 vece pile
5 glavica crnog luka
3 paradajza
1 kasika masla
povlaka
1/2 kasike brasna
malo soli
malo aleve paprike
Način pripreme:
Pile isjeci na komade i staviti u serpu. Dodati crni luk narezan na listice, narezan paradajz, alevu papriku, so i maslo. Poklopiti i pustiti da se lagano dinsta. Kad je meso gotovo, posuti brasnom pa jos malo dinstati. Zatim doliti malo vode i ostaviti jos neko vrijeme da kuha. Kad je sve gotovo, dodati povlaku.
|
|
|
|
|
|
sekula_au Prijatelj foruma
|
Godine: 48
Datum registracije: 28 Apr 2004 Poruke: 3603 Mesto: adelaide australija/subotica srbija
|
|
Raznjici od telecih brizla
Kategorija: BiH specijaliteti
Potrebni sastojci:
200 gr ili 1 teleca zlijezda
2 srednje tikvice
2 kasike maslinova ulja
4 drvena stapica
Način pripreme:
Izrezati telecu zlijezdu na kockice, a tikvice na tanke listice.Nabosti na drvene stapice naizmjenicno teletinu i tikvice. Do zlatne boje preprziti raznjice sa svih strana u maslinovu
ulju.Rasporediti raznjice na pladanj i staviti ih u rernu 5 min.Redovno okretati.Posluziti toplo.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|