www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Pite
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
victory
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de



Godine: 60

Datum registracije: 25 Jul 2005
Poruke: 152

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Avg 26, 2005 1:09 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Najlepse su mi pite sa mesom, sirom i jabukama, mada ni ostale nisu lose.

 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:35 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pite

Zbog svog dobrog ukusa pite dolaze u red veoma čestih jela na našim trpezama.Pite se mogu mesiti na razne načine,kao što se mogu i nadevati raznim nadevima.Kore za pite razvijaju se oklagijom na dasci za mešanje.Pite pravljene od razvučenih tankih kora mogu se savijati u trube, i onda se nazivaju savijačama,a mogu se kore sa nadevom ređati prema veličini pleha i tada ih zovemo zajedničkim imenom pite.U pite koje se prave od kora razvučenim oklagijom došla bi pita gibanica,ačak-pita,pita sa mesom i druge pite nadevene raznim nadevima po kojima su dobile svoje ime.

U pite za koje se kore tanko razvlače preko stolnjaka,na stolovima,došle bi ove: pita od sira,mesa,spanaća, zelja, zatim veliki broj slatkih pita, kao što su pita od jabuka,bundeva,višanja,jagoda i raznog drugog voća.Pite nadevene slanim nadevima mogu se služiti i kao predjelo,mada ih treba služiti na završetku obeda.Što se tiče slatkih pita,one se služe samo na završetku ručka ili večere,hladne ili tople.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:36 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Francuska pita sa povrćem

Potrebno je :

1. 40 dag prhkoga (masnog) tijesta,
za nadjev:
1. 10 dag luka,
2. 15 dag bijelog dijela poriluka,
3. 15 dag rajčica,
4. 10 dag mrkve,
5. 2 korabice,
6. 20 dag dimljene slanine,
7. 5 dag maslaca,
8. 1 dl masnijeg vrhnja, 4 jaja,
9. 2,5 dl mlijeka, sol, papar,
10. 1 svežnjić lišća kopra.
11. 20 dag naribanog grojera (sira).

Luk oljuštite i nasjeckajte. Rajčice ogulite i narežite na kockice odstranjujući ujedno koštice. Ogulite korabice i mrkve, operite i naribajte. Sir narežite na kockice. Poriluk očistite i nasjeckajte te ispržite. Umiješajte mrkvu i korabicu. Pirjajte. Narežite slaninu na kockice i umiješajte u ispirjano povrće. Maknite sa štednjaka, posolite, popaprite te umiješajte sir. Razvaljajte tijesto. Uključite pećnicu. Tijestom obložite plitki kalup. U nadjev umješajte na kraju rajčice i rasporedite u pitu. Istucite jaja sa vrhnjem, umiješajte sol i papar. Zalijte preko pite. Pecite 1 sat i 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Ispečenu pitu poslužite odmah.


_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:37 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Američka pita

Potrebno je:

1. 4 dl brašna
2. 2 kašike šećera
3. 200 g margarina
4. 250-400 g voća
(ribizle, borovnice, maline, kupine, breskve itd.)
Fil:

5. 3 žumanjceta
6. 2 kašike šećera
7. 1 kašika vanila šećera
8. 2 dl slatkog vrhnja

Izmešati margarin, šećer i brašno. Mešati prstima dosta dugo, dok se margarin sasvim ne otopi u brašno. Ostaviti testo da odstoji 30 min u hladnjaku. Istisnuti pola testa u okruglu tepsiju široku oko 30 cm. Staviti da se peče oko 10 minuta na 225 stepeni. Voće pošećerite po volji i uliti u koru od testa. Prekriti s ostatkom testa. Peći na 225 stepeni cca 20-30 min, dok pita nije dobila boje. Fil : Mešaj žumanjce i šećer penasto. Mikserom mešati vrhnje penasto. Dodati vrhnje u drugu smesu. Dobro izmešati i servirati uz pitu.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:39 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita sa mesom

Šest žumanaca i 6 kašika kisele pavlake dobro umutiti. Ulupati čvrst sneg od 6 belanaca pa dodati umućenim žumancima, a zatim staviti 4 pune kašike brašna i malo soli. Pleh namazati maslom, posuti ga brašnom, pa u njega izručiti polovinu ovog testa. Poravnati testo nožem da bude ravnomerno debelo, pleh staviti u rernu i upola ispeći.

Dok se testo peče, praviti nadev na ovaj način : u šerpu staviti vrlo malo masti, staviti je na šporet, dodati 2 glavice sitno seckanog crnog luka, pa kad je luk upržen, staviti 1/2 kilograma samlevenog svinjskog mesa i sve pržiti. U meso dolivati pomalo mleka. Dolivanje mleka vrši se postepeno, tako da na kraju meso bude više kuvano no prženo. Na dolivanje utrošiti jednu šolju mleka za belu kafu.

Uprženo meso skinuti sa šporeta i ostaviti ga da se ohladi. Pitu treba praviti pre sam ručak, i kad je testo upola pečeno, staviti nadev i preko njega staviti drugu polovinu testa, pa opet pitu peći u pećnici. Pečenu pitu iseći na male kvadrate, ređati na zdelu i preliti šoljom zagrejane kisele pavlake. Posuti pitu struganim sirom.U ovu pitu može se mesto mesa staviti mlevena šunka, koju prethodno treba pomešati sa kiselom pavlakom. Ovim nadevom preliti pečenu pitu, a preko svega posuti strugani sir.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:42 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Prelivena pita sa povrćem

Potrebno je :

1. 1/2 omota duboko zamrznutog
lisnatog tijesta,
za nadjev :
1. 2 svježe zelene paprike,
2. 2 zrele rajčice,
3. 1 glavica luka,
4. 1 režanj češnjaka,
5. 1 tikvica, 3 jaja,
6. 2 dl vrhnja,
7. 1 žlica škrobnog ili glatkog brašna,
8. 10 dag naribanog sira,
9. sol, ulje, maslac ili margarin.

Neka se tijesto odmrzava. Luk oljuštite i nasjeckajte. Paprike operite, očistite i nasjeckajte na kockice. Rajčice ogulite i narežite na kockice odstranjujući istodobno koštice. Tikvice operite i narežite na kockice. Na ulju ispržite luk da postane staklast, umiješajte papriku. Pržite. Umiješajte tikvice, malo propržite pa dodajte rajčice. Ispirjajte. Posolite. Namastite lim, utisnite razvaljano tijesto. Po njemu rasporedite povrće. Stucite jaja, vrhnje, brašno i sol pa premažite preko tijesta. Pospite sirom. Krajeve tijesta prebacite preko nadjeva. Pecite 20-25 minuta na 180-200 Celzijevih stupnjeva. Odmah poslužite.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:44 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita od povrća i mesa

Očistiti i sitno iseći 2-3 glavice crnog luka. U šerpu staviti kašiku masti, spustiti u mast luk pa ga pržiti. U upržen luk dodati 2-3 korena ostrugane i na sitne kocke isečene mrkve. Staviti i 2 glavice očišćene na kocke isečene kelerabe, šaku zelena graška, sitno seckano lišće peršuna, obaren i na cvetiće iskidan karfiol i najzad 2-3 krompira isečena na kocke. Povrće posoliti i dobro propržiti, a kada je mekano, skinuti ga sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Za to vreme samleti 1/4 kilograma svinjske krtine.Staviti meso u šerpu, posoliti ga, pa naliti šoljom za belu kafu mleka i na šporetu više meso kuvati no pržiti.
Zasebno umutiti 3 žumanceta, komad masla, 4 kašike kisele pavlake i dodati ulupan sneg od 3 belanceta. Na kraju staviti 3 kašike, ne prepune, brašna pa sve dobro izmešati.
Zdelu koja može da se iznese na sto namazati dobro maslom, posuti tucanom zemičkom, sipati u zdelu izmešano povrće sa mesom i testom. Preko mase staviti drugu polovinu testa i posuti sve sa dosta strugana parmezana.
Zapeći testo u pećnici i vruće izneti na sto.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:46 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Mirisna pita sa lukom

Potrebno je :

1. 1/2 omota duboko zamrznutog
lisnatog tijesta,
za nadjev :
1. 75 dag luka,
2. 10 dag skuhane šunke,
3. 10 dag naribanog sira,
4. 3 jaja, 2 dl vrhnja,
5. sol, papar,
6. 1 žličica škrobnog ili glatkog brašna,
7. 5 dag maslaca.

Neka se tijesto odmrzava. Oljuštite luk, narežite ga na što tanje rezančiće. Pržite na maslacu na sasvim niskoj temperaturi. Neka požute samo malo.Utisnite tijesto u plitki kalup, pokrijte isprženim lukom. Dobro ga posolite i popaprite jer je slatkast. Promiješajte vrhnje, jaja, sol, papar i brašno pa time prelijte pitu. Pospite naribanim sirom. Pecite dvadesetak minuta na 180-200 Celzijevih stupnjeva..

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:47 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Slana pita sa lukom

Potrebno je :

Za tijesto:
1. 25 dag brašna
2. 10-15 dag margarina
3. 2 jaja
4. 1-2 kašike vrhnja

Nadjev
1. 7 kašika maslaca
2. 3-4 jaja
3. 2 dl vrhnja
4. 1 kg nasjeckanog luka
5. 15 dag ribanog sira
6. 2 kašike brašna
7. 2 kašike ulja

Od svih sastojaka umijesite tijesto, razvaljajte ga i položite u lim tako da i stranice budu prekrivene. Napola ga ispecite pa ga nadjenite slijedećim nadjevom: Luk pažljivo pržite na ulju i polovici maslaca tako da postane proziran, pa žut, ali ne smije zagorjeti. Za dobijanje pravog izgleda će vam trebati barem 1 sat. Nakon što ste postigli kristalasti luk, jaja izmiješajte s vrhnjem i trećinom sira. Umiješajte u luk, posolite po ukusu i izlijte na tijesto. Posipajte parmezanom i preostalim maslacem. Ispecite do kraja (20-30 minuta).


_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:48 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sredozemna pita

Potrebno je :

1. 30 dag duboko zarmznutog
lisnatog tijesta,
za nadjev :
1. 4 velike zrele rajčice,
2. 2 crvene svježe paprike,
3. 10 dag skuhanog pršuta,
4. 10 naribanog parmezana,
5. 2 jaja, 2 dl mlijeka,
6. 1 žlica sjeckanog peršunovog lišća,
7. brašno, maslac,
8. sol, papar, listići žalfije.

Neka se tijesto odmrzava. Namastite i pobrašnite plitki kalup. Ogulite rajčice i narežite ih na komadiće vadeći ujedno koštice.Pršut narežite na kockice. Papriku operite, očistite i narežite na kockice. Na maslacu propržite pršut sa nasjeckanom žalfijom, dodajte paprike i njih malo propržite te umiješajte rajčicu. Pirjajte da se tekućina isparava. Razvaljajte tijesto, utisnite u kalup. Nadjev posolite i popaprite. Jaja pomiješajte sa malo mlijeka, umiješajte brašno i preostalo mlijeko. Posolite. Nadjevom napunite pitu, zalijte smjesom jaja i mlijeka. Pecite pola sata na 200 Celzijevih stupnjeva. Odmah poslužite.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:50 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita sa povrćem

Potrebno je :

za tijesto :
1. 10 dag margarina,
2. 3 dl brašna,
3. 2 žlice sjeckanog zelenog peršuna,
4. sol, papar,
5. 1 dl naribanog sira.
za nadjev :
1. velike glavice luka,
2. 2 velike paprike,
3. 1 tikvica ili krastavac,
4. 6-7 rajčica,
5. 3-4 žlice ukuhane rajčice,
6. 3-4 režnja češnjaka,
7. 2 dl juhe,
8. sol, papar, zeleni peršun,
9. majčina dušica, 5 dag margarina,
10. 2-3 žlice škrobnog brašna,
11. 1 dl naribanog sira.

Zamijesite tijesto od svih sastojaka i 3 žlice hladne vode. Neka stoji u hladioniku 1 sat, onda razvaljajte, stavite u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. U međuvremenu na margarinu ispržite luk, dodajte ostalo nasjeckano povrće i pirjajte zalijevajući juhom. Škrobno brašno razmutite sa 2-3 žlice vode i dodajte povrću da se zgusne. Prelijte preko ispečenog tijesta, pospite sirom i zapecite još 20 minuta.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
vecadok
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 55

Datum registracije: 06 Nov 2003
Poruke: 7276
Mesto: Beograd

yugoslavia.gif
PorukaPostavljena: Sub Avg 27, 2005 2:53 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita sa špinatom

Potrebno je :


3 dl brašna,
10 dag margarina,
5 grama ribanog sira,
sol, papar,
1 jaje


1 kg špinata,
2 dl vrhnja, malo ribanog sira,
4 režnja češnjaka,
1-1,5 žlice glatkog brašna otopljenog
u malo bijelog vina,
sol, papar,
30-40 dag račića.

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i 1/2 -1 žlice hladne vode. Neka odleži na hladnome.
Skuhajte špinat u slanoj vodi, nasjeckajte ga. Tijesto utisnite u okrugli kalup i pecite 15-20 minuta. Za to vrijeme špinatu dodajte zgnječeni češnjak, sol, papar, vrhnje, brašno. Propirjajte da dobijete gust nadjev, ulijte ga u tijesto, pospite sirom i pecite još 15-20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Pečeno ukrasite račićima i poslužite.

_________________
Tražeći sebe naišla sam na tebe...
i potpuno se izgubila!
...ali dobar san će biti lek na dar!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Pite Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  sledeća
Strana 4 od 7

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon