:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Teleća jetra sa šampinjonima
sastojci: Za broj osoba: 6
50 dag teleće jetre
20 dag šampinjona
10 dag dimljene slanine
2 dl kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
1 glavica luka
1 limun
sol, papar
priprava:
Jetru operite i narežite na tanke odreske.
Na zagrijanoj masnoći popržite kratko nasjeckani luk i dodajte očišćene i na listiće narezane šampinjone. Pirjajte oko 20 minuta, prelijte sokom od limuna, posolite i popaprite prema ukusu.
Prelijte kiselim vrhnjem i pirjajte još 10 minuta.
Na malo maslaca popržite slaninu nasjeckanu na kockice i dodajte jetru. Pržite 10-15 minuta, začinite prema ukusu i složite na pladanj za posluživanje. Prelijte umakom od šampinjona.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Bubrezi u umaku
sastojci: Za broj osoba: 4
2 mala teleća bubrega
5 dag maslaca
2 žlice senfa
2 dl vrhnja
2 žlice konjaka
sol, papar
priprava:
Bubrege narežite na kocke i ispržite na zagrijanom maslacu. Zalijte konjakom i miješajte da se otopi karamelizirana smjesa na dnu posude. Zalijte mješavinom vrhnja i senfa, začinite prema ukusu i kratko pirjajte.
Poslužite s pireom od krumpira.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kroketi od mozga
sastojci: Za broj osoba: 2
1 dl vode
5 dag maslaca
5 dag brašna
5 dag mrvica
20 dag mozga
1 jaje
sol, papar
priprava:
Mozak prelijte vrućom vodom i odstranite žilice. Nasjeckajte na sitne komadiće.
Maslac rastopite u vodi i kad zakuha postepeno dodavajte brašno uz stalno mješanje. Kad se smjesa počne odvajati od dna posude ohladite je i dodajte mozak.
Umiješajte mrvice, sol i papar.
Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno, jaja i opet brašno i pržite na ulju.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Mozak s jajima
sastojci: Za broj osoba: 4
40 dag telećeg mozga
10 dag kuhane šunke
5 jaja
10 dag naribanog ementalera
1 glavica luka
sol, papar
priprava:
Mozak ostavite kratko u hladnoj vodi i odstranite mu vanjsku opnu.
Na zagrijanoj masnoći kratko prepržite nasjeckani luk, dodajte na kockice narezanu kuhanu šunku i narezani mozak. Posolite i popaprite prema ukusu i lagano promiješajte.
Dodajte razmućena jaja i naribani sir.
Uz lagano miješanje ispržite do kraja i poslužite.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pašteta od pileće jetre
sastojci: Za broj osoba: 8
1 kg pileće jetre
5 dag maslaca
5 dl bijelog vina
sol, papar
priprava:
Vino zakuhajte i u njemu skuhajte pileću jetru. Kuhajte 5 minuta da ne potamni. Ocijedite, dodajte maslac, sol i papar i sve zajedno izmrvite mikserom.
Glatku smjesu poslužite na kruhu kao predjelo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pašteta od pileće jetre
sastojci: Za broj osoba: 8
1 kg pileće jetre
5 dag maslaca
5 dl bijelog vina
sol, papar
priprava:
Vino zakuhajte i u njemu skuhajte pileću jetru. Kuhajte 5 minuta da ne potamni. Ocijedite, dodajte maslac, sol i papar i sve zajedno izmrvite mikserom.
Glatku smjesu poslužite na kruhu kao predjelo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Teleći jezik u hrenu
sastojci: Za broj osoba: 4
1 teleći jezik
2 dl kiselog vrhnja
1 svežnjić korjenastog povrća za juhu
1 glavica luka
1 žlica naribanog hrena
1 limun
sol, papar u zrnu
priprava:
Jezik dobro operite i ostavite u hladnoj vodi oko 2 sata. Uvaljajte ga u krupnu sol i ostavite na hladnom preko noći.
Operite ga i obrišite i pristavite u lonac sa hladnom vodom. Dodajte narezano povrće za juhu i papar u zrnu. Kuhajte da svi sastojci omekšaju.
Kuhani jezik izvadite iz vode, ogulite i narežite na tanke ploške.
Na pladanj složite kuhano povrće, preko njega narezani jezik i sve zalijte kiselim vrhnjem u koje ste umiješali hren i limunov sok.
Poslužite uz pire od krumpira.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pečena jetra
sastojci: Za broj osoba: 6
jetra većeg odojka
sol, papar
češnjak
brašno
ulje
priprava:
Jetru operite i narežite na ploške. Uvaljajte u brašno i kratko pržite na zagrijanom ulju. Vadite šupljikavom žlicom, posolite i popaprite. Poslužite sa usitnjenim češnjakom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Spremanje iznutrica
Za sve iznutrice važi isto pravilo - moraju biti sveže i treba ih pripremati odmah.
Najvredniji deo iznutrica je džigerica, bogata mineralima, pogotovu gvožđem i vitaminima. Najbolja je teleća, ali se ona može zameniti i drugim vrstama. Džigerica mora biti glatka, sjajna i dovoljno svetle boje (ni žuta, ni crvena, ni suviše tamna).
Džigericu ne treba pržiti na suviše vreloj masnoći, jer će postati žilava. Najbolje je peći je na puteru kratko vreme sa obeju strana. Soli se tek kada bude pržena, jer so izvlači sok, pa džigerica postaje tvrda.
Teleća džigerica je najukusnija kada se prži na puteru. Goveđa džigerica nije svetla ni meka kao teleća, pa je pre priređivanja treba potopiti u posudu sa mlekom i ostaviti 2 sata. Svinjska džigerica je meka, pa je nije potrebno stavljati u mleko. Džigerica od peradi i divljači spada u delikatese.
Ukoliko je prilikom pripreme džigerice neophodno skinuti opnu, to ćete najlakše učiniti tako što ćete džigericu na tren staviti u vrelu vodu.
Teleći i svinjski mozak najčešće se koriste u ishrani. Pri kupovini naročito treba voditi računa o tome da mozak bude svež. Svež mozak je čvrst, a spoljna opna mu je ružičasta. Pre pripreme, treba ga dobro oprati i odstraniti mu spoljnu opnu.
Mozak i džigerica izvanredno krepe organizam, te se zato preporučuju deci, trudnicama i starijim osobama.
Kuvani jezik, topao ili hladan, veoma je izdašan. Goveđi jezik možete uvek prirediti za dva obroka: svaki put poslužite ga sa drugim prilogom ili umakom. Kožu sa jezika treba oguliti tek kada jezik bude sasvim kuvan.
Bubrege pre pripreme morate očistiti i izvaditi svu masnoću koja ih okružuje i neprijatno miriše. Potopite ih u zakiseljenu vodu i ostavite da stoje 2 sata, kako bi se izgubio neprijatan miris. Bubrege treba naglo kuvati i pržiti da ne bi potamneli i otvrdli.
Meso srčanog mišića vrlo je ukusno, mada je tvrdo. Zato ga najpre treba dobro skuvati i narezati na tanke režnjeve, pa tek onda pripremati. Pre pripreme, srčani mišić, naravno, treba dobro oprati u hladnoj vodi i odstraniti mu sve žile.
Belim bubrezima u kulinarstvu nazivamo testise životinja. Jela se pripremaju uglavnom od testisa bika. Pre pripremanja, bele bubrege treba kratko prokuvati, a zatim im oguliti spoljnu kožicu. Vrlo su ukusni kada se ispeku na žaru.
Fileki (škembići) moraju biti čvrsti i svetle boje, a ne zelenkasti i ljigavi. Treba ih najpre dobro oprati i očistiti, a pre kuvanja, neko vreme držati u hladnoj vodi. Treba ih dugo kuvati, 3-4 sata, uz dodatak korenastog povrća i mirišljavih začina, pa je stoga preporučljivo upotrebiti ekspres lonac.
Osobe sa povišenim holesterolom u krvi moraju izbegavati iznutrice u svojoj ishrani.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
GOVEDJI JEZIK SA RENOM
govedji jezik, ren, 2 varjace brasna, 3-4 kasike mleka, 3 male kasike secera, so, mast.
Svez, govedji jezik se opere, pa se onda izlupa tuckom i, da bi bio meksi izbode svuda viljuskom. Staviti u lonac sa hladnom vodom, posoliti i poklopljeno kuvati dok ne bude sasvim mekan. Kuvan jezik oljustiti, iseci na komade i sluziti uz strugani ren, isitnjenu zelenu salatu ili kuvan krompir sa persunom.
Uz kuvan jezik moze se posluziti sos od rena. Ren se ocisti, izrenda, doda se puna kasika masti izmesa i prelije sa govedjom corbom, i ostavi da nekoliko trenutaka poklopljen odstoji. Zatim ga posuti brasnom, dobro promesati, naliti sa mlekom,sipati secer, so i staviti da se kuva uz neprestano mesanje dok ne provri. Sos se samo kratko kuva i zatim prelije preko kuvanog govedjeg jezika.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PILECA DZIGERICA U SLANINI
300 gr pilece dzigerice, reznjevi suve slanine, so, zacini (biber, tucana paprika, persun), masnoca
Dzigericu iseci na manje komade i u dosta masnoce proprziti na masti pola minuta. Ocediti, posuti zacinima i posoliti pa svaki komad uviti u tanak rezanj slanine i pricvrstiti cackalicom. Peci u dobro zagrejanoj rerni da slanina porumeni. Sluziti toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
PREPECEN HLEB SA PILECOM DZIGERICOM
1/2 kg pilece dzigerice, 250 gr masti, mleko, so, biber, nekoliko cena belog luka
Dzigericu proprziti sa obe strane u dobro zagerjanoj masti zatim naliti mlekom da ogrezne i kuvati dok mleko ne uvri. Dzigericu posoliti, pobiberiti i posuti sasvim sitno seckanim belim lukom. Ostaviti u frizideru da se ohladi nekoliko sati i premazivati zalogaje preprzenog hleba.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|