www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Etiopska kuhinja
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 3:58 pm    Naslov poruke: Etiopska kuhinja Na vrh strane Na dno strane

Zemlja poznata kao područje trinaest sunčanih mjeseci (etiopski kalendar ima 12 mjeseci po 30 dana i poseban mjesec u trajanju od pet dana zvan pagume) posjeduje vjerojatno najveću i najuzbudljiviju tržnicu u Africi

Daleko od stereotipa gladne Etiopije, otvorena tržnica u Addis Ababi nudi sve, od odjeće do antiknih šivaćih mašina, a tek hrane! Žene zaogrnute u bijelo platno sjede na podu i mjere začine potrebne za svako kućanstvo. Zrnje pod imenom tef skupljeno u velike vreće čeka kućanice za pripremu injerua, tj. beskvasnog kruha, koji se i danas pripravlja na isti način kao i prije tisuću godina.

Niski štandovi prepuni agruma, banana, smokava, svakovrsnog povrća, govedine, janjetine i jaretine. Maslac se prodaje rezan u velike blokove, zamotan u navošteni papir, a popularni meki sir iab, vrlo sličan grčkoj feti hladi se omotan lišćem banane.

Koptska crkva, dominantna religija u Etiopiji još od četvrtog stoljeća, diktira mnoge prehrambene navike. Postoje posni dani kada je zabranjeno uzimanje mesa, a za svinjetinu, zabrana je striktna, ne jede se nikada. Pranje ruku religijski je ritual koji se obavezno vrši prije i poslije jela, no to nije sve i način pripremanja hrane postaje religijsko pitanje.

Najljuća, najpaprenija hrana u Africi može se pronaći upravo u Etiopiji, pa će nepripremljeni stranci uglavnom ustuknuti pred ljutim začinom ber-berijem ili awazeom, jelom koje sadrži najmanje 15 začina i jednostavno je nepodnošljivo za nepripremljeno nepce.
Međutim, smanjite li dozu papra okrit ćete da etiopska kuhinja nudi jedan od najinteresantnijih i najuzbudljivijih kulinarskih doživljaja na svijetu.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 3:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

INJERA

Beskvasni kruh ili injera zapravo je velika palačinka koju rade u specijalnim tavama poklopljenim teškim poklopcem.

Zamijesiti: 1 šalicu heljdinog brašna
1 šalicu pšeničnog brašna ( budući da se tef ne može nabaviti ovdje)
1 jaje

Dodati: 1 žlicu ulja
1 do 2 šalice vode tako da tijesto bude podatljivo za izradu


Ugrijati veliku tavu i premazati s pola žličice ulja, pazite da ne bude prevruće.

Ispecite jednu stranu, pa brzo stavite na 1 minutu u vruću pećnicu, tako da tijesto bude suho, ali ne dobije smeđu nijansu.

Aranžirajte pet palačinki jednu na drugu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 3:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

DORO WAT

Jelo s piletinom

U Etiopiji se u gotovo sva jela stavljaju 4 žlice ber-berija, etiopskog crvenog papra. On je ekstremno žestok pa ćemo, da bi ipak zadržali karakterističnu crnu boju i nešto od žestine, u našoj verziji koristiti papriku i običan papar.

1. Nasjeckajte 3 šalice luka i pecite na tavi bez masnoće tako da malo potamni.

2. Dodajte maslinovo ulje, 1/2 žličice papara, 1 žličicu paprike, 1/4 žličice đumbira.

3. Dodajte 1 šalicu vode.

4. Narežite pile i namočite u pola litre vode u koju ste dodali 1/2 šalice limuna, ostavite 10 minuta.

5. Osušite piletinu i dodajte u tavu. Miješajte, pa poklopite.

6. Pirjajte na manjoj vatri dok meso ne omekša.

7. Dodajte još vode ili zapršku, zavisno o gustoći umaka.

8. Dodajte 8 oljuštenih tvrdo kuhanih jaja par minuta prije nego što mislite ugasiti vatru.

_________________
 
gazda_djole
Odomaćeni član
Odomaćeni član



Godine: 56

Datum registracije: 02 Avg 2004
Poruke: 1058
Mesto: Bgd - Colmar

france.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Etiopska kuhinja se uglavnom sastoji od konzervi iz humanitarne pomoci , nemoj bre da za*ebavas oni do juce crkavali od gladi !
 
NINANENA
Veštica
Veštica





Datum registracije: 15 Jul 2004
Poruke: 1464

blank.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:12 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

imam prijateljicu iz eritree(nekadasnji deo etiopije) i oni tamo tradicionalno za dorucak prze sitno seckano meso Razz
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 4:18 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

pa dobro djole znam ja to ali i ti ljudi kuvaju nesto...a ja samo prenosim sta.... Wink

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Etiopska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon