:: |
Autor |
Poruka |
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Paprikaš bez mesa
SASTOJCI
1 kg svežih paprika
250 grama luka
250 grama paradajza
1 plavi patlidžan
1 kašika peršuna
1 dl ulja
1 kašičica mlevene crvene paprike
2 kašike brašna
ulje, so
NAČIN PRIPREME
Luk isecite na tanke kriške i propržite na ulju. Očišćenu papriku i plavi patlidžan isecite na kockice i dodajte luku. Propržite pa dodajte oguljen i isečen paradajz. Kad se povrće dobro poprži, pospite ga brašnom i crvenom paprikom, posolite i dolijte vodu. Kuvajte na laganoj vatri dok se jelo ne zgusne. Na kraju dodajte peršunov list. Poslužite toplo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Čorba "svaštara"
SASTOJCI
1 koren celera
1 šargarepa
1 tikvica
300 grama pasulja
2 srednja krompira
2 oljuštena paradajza
100 grama pirinča
peršunov list
so, biber
ulje
NAČIN PRIPREME
Pasulj posebno obarite i bacite prvu vodu, a iseckan luk propržite, pa dodajte ostalo povrće i nalijte 2 litra vode. Kuvajte jedan sat, pa dodajte pirinač; kada omekša, ostavite da se čorba malo ohladi. Dodajte začine u mlaku čorbu. Ova čorba može da se jede čak i hladna.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posna kakao torta
SASTOJCI
650 grama šećera u kristalu
500 grama oraha
120 grama kakaoa
pekmez od kajsija
ekstrakt od malina
NAČIN PRIPREME
Staviti u šerpu pola kilograma šećera, naliti čašu vode, skuvati sirup, dodati pola kilograma mlevenih oraha, sve izmešati i prokuvati dok se ne zgusne. Potom skloniti sa šporeta, malo prohladiti i masu podeliti na tri dela.
Prvi deo obojiti prahom od 20 grama kakaoa, drugi deo ostaviti kao što je i bio, a treći obojiti ekstraktom od maline.
Na ovlaženoj dasci za mešenje rastanjiti masu i napraviti tri lista za tortu. Prvi list (crni) premazati pekmezom od kajsija, preko njega staviti drugi (beli) list i njega premazati pekmezom, pa na njega staviti treći i preliti tortu glazurom od kakaoa.
Glazura od kakaoa: gusto skuvati 150 grama šećera sa malo vode, dodati 100 grama kakaoa i nekoliko kapi ulja, izmešati i skloniti sa šporeta, pa mešati dok se preliv ne zgusne.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posna torta sa smokvama i pivom
SASTOJCI
650 grama šećera u kristalu
350 grama brašna
250 grama smokava
100 grama žele bombona
50 grama oraha
12 kašika mlevenih oraha
12 kašika ulja
1 flaša piva (0,5 litra)
1 limun
1 prašak za pecivo
1 kašika ruma
malo ekstrata od malina
NAČIN PRIPREME
U vanglu sipati flašu piva. Dodati 250 grama šećera, 12 kašika mlevenih oraha, ulje, struganu koru od limuna, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati. Od ove mase ispeći jednu koru u zagrejanoj rerni. Ispečeno i ohlađeno testo preseći napola, tako da se dobiju dve kore.
Ušpinovati 250 grama šećera sa čašom vode, malo ređe nego za slatko. Dodati 250 grama mlevenih smokava i 50 grama seckanih oraha. U ohlađen fil umešati 100 grama sitno iseckanih žele bombona. Ovim filovati tortu. Tortu odozgo preliti punč glazurom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
posto se priblizava pocetak posta...za sve one koji poste potrudicu se da pronadjem jos koji recept.....
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Kuglice od šargarepe
Obrok: Dezert
Kompleksnost: Srednje komplikovano
Vreme spremanja: Preko 60 minuta
Vrsta: Torte i kolaci
Sastojci
1 kg šargarepe
4 pomorandže
500g šećera
Priprema
Narendati šargarepu, koru od 4 pomorandže, iscediti sok.
500 gr šećera preliti vinskom čašom vode, špinovati, skidati penu. Kada ostakli, sipati šargarepu u šećer, na sasvim tihoj vatri kuvati. Kada voda ispari, dodati koru i sok od narandže, pa sušiti na ringli 2-3 sata. Ne treba mešati.
Topla masa se prebaci u tanjir, kašičicom se vadi masa i formiraju se kuglice. Uvaljati u kristal šećer, sušiti.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Posni kolači s rumom
SASTOJCI
300 grama samlevenih oraha
200 grama šećera u prahu
rum
300 grama kakao-krema za kuvanje
200 grama lešnika
NAČIN PRIPREME
Orahe i šećer umesiti sa rumom tako da se dobije ujednačena smesa. Zatim praviti kuglice i stavljati ih u modlice. Svaku modlicu preliti rastopljenim kakao-kremom tako da se fil ne vidi i ukrasiti celim lešnikom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Žito torta
SASTOJCI
250 grama meda
1/2 flaše piva
200 grama šećera
300 grama brašna
1 kesica sode bikarbone
Fil
300 grama oraha
300 grama šećera
150 grama mlevenog žita
2 vanilin šećera
malo struganog oraščića
NAČIN PRIPREME
Izmešati med i pivo, dodati sodu bikarbonu, brašno i šećer, pa zamesiti testo i od njega ispeći četiri kore. Ukuvati sirup od šećera i jedne čaše vode. Dodati mlevene orahe i mleveno žito, vanilin šećer i malo struganog oraščića. Filovati svaku koru, a celu tortu premezati filom i posuti mlevenim orasima.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Pihtije od povrća
SASTOJCI
1-2 kg raznog sezonskog povrća (po 100-200 grama boranije, graška, šargarepe, kelja, kelerabe, karfiola...)
2 kašike vinskog sirćeta
8 listova belog želatina
2 manja kisela krastavca
1 kuvana cvekla
peršunov list
ulje, so
NAČIN PRIPREME
Povrće oprati, očistiti i obariti u slanoj vodi. Svu zelen, osim graška, iseći na rezance i kolutove, staviti u đevđir i ostaviti da se ocedi.
U staklenu činiju, okruglu ili duguljastu, slagati zelen. U sredinu staviti boraniju, pa okolo praviti venčiće od ostalog povrća. Preliti uljem. Želatin potopiti u mlak čaj da bi se opustio. U vodu od povrća dodati sirće i želatin, pa preliti povrće. Staviti ga na led da bi se steglo. Pre serviranja, ukrasiti kuvanom i sitno iseckanom ili izrendanom cveklom, sitno iseckanim kiselim krastavcima i peršunovim listom.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Paprike punjene pečurkama
SASTOJCI
10 crvenih suvih paprika
500 grama pečuraka
2 šoljice pirinča
3 glavice crnog luka
1/2 litra kuvanog paradajza
2 šoljice ulja
peršunov list
biber, so
NAČIN PRIPREME
Suve paprike ostaviti oko jedan sat u vreloj vodi da nabubre. Iseckani luk propržiti na ulju, dodati oprane i sitno iseckane pečurke, propržiti ih, pa dodati bareni pirinač i seckani peršunov list. Sve izmešati, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se prohladi. Paprike pažljivo ocediti od vode, puniti ih ovim nadevom i ređati u podmazan zemljani đuveč ili odgovarajući vatrostalni sud. Preliti ih kuvanim paradajzom da bi ogrezle. Po potrebi, dodati malo mlake vode i ulja. Peći u zagrejanoj rerni na jakoj temperaturi sve dok tečnost ne provri, a zatim na laganoj vatri zapeći jelo.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Čorba od spanaća
SASTOJCI
1 kg spanaća
2 glavice crnog luka
2 kašike brašna
1 šoljica ulja
1 kašičica aleve paprike
3-4 čena belog luka
so
vinsko sirće
NAČIN PRIPREME
Propržiti luk na ulju, dodati brašno, alevu papriku i naliti dva litra vode. Kada provri, dodati usitnjen spanać i staviti da se kuva. Na kraju posoliti, dodati malo sušenog začina, zakiseliti po ukusu, izmaći sa vatre i dodati narezan beli luk.
|
_________________
|
|
|
|
|
Yasmin Banovan! Prijatelj foruma
|
Godine: 58
Datum registracije: 31 Avg 2004 Poruke: 14175 Mesto: zemlja nedodjija
|
|
Boranija s prezlama
SASTOJCI
500 grama boranije
4 kašike ulja
2 kašike prezli
biber, so
peršunov list
beli luk
NAČIN PRIPREME
Očistiti i iseći boraniju. Bariti je u slanoj vodi dok ne omekša, pa je izvaditi iz vode i ocediti. U međuvremenu, prezle propržiti na ulju. Boraniju sipati u činiju, a preko nje posuti pržene prezle. Posoliti i pobiberiti. Ukrasiti sitno seckanim peršunovim lišćem i belim lukom.
|
_________________
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|