:: |
Autor |
Poruka |
sanjica_021 *Doktorovo~slculence*

|
Godine: 46
Datum registracije: 12 Feb 2003 Poruke: 13486 Mesto: Izrael / Novi Sad / Uskoro i Vojvoda Stepa

|
|
Film „Buđenje iz mrtvih” Miloša Radivojevića najbolje je domaće filmsko ostvarenje u prošloj godini, saopštio je u petak Borislav Anđelić, predsednik nacionalne sekcije Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (YU FIPRESCI), na svečanosti u beogradskom hotelu „Balkan”. Nagradu za najboljeg domaćeg reditelja u prošloj godini dobio je Srđan Dragojević, za nastavak kultnog filma „Mi nismo anđeli”. Za najboljeg glumca u prošloj godini proglašen je Svetozar Cvetković („Buđenje iz mrtvih”), a za najbolju glumicu Milena Pavlović („Mi nismo anđeli 2” i „Flert” grupe mladih autora).
U nominaciji za nagrade bili su i „Imam nešto važno da vam kažem” Željka Sošića, „Balkanska braća” Božidara Nikolića, „Ivkova slava” Zdravka Šotre, „Jug-jugoistok” Milutina Petrovića, „Pogled s Ajfelovog tornja” Nikole Vukčevića, „Potera za srećkom” Milorada Milinkovića, „Zvezde ljubavi” Milana Spasića i „Žurka” Aleksandra Davića.
Nagrada za životno delo dodeljena je posthumno bardu srpskog glumišta Ljubi Tadiću, koji je preminuo u oktobru prošle godine, a priznanje je uručeno njegovoj supruzi, glumici Snežani Nikšić.
Za najbolji strani film koji se prošle godine prikazivao u domaćim bioskopima proglašen je "Million Dollar Baby" Klinta Istvuda, a nagrada je uručena direktoru distributerske kuće „Milenijum film” iz Beograda Zoranu Saviću.
U nominaciji za najbolji strani film bili su i „Vera Drejk”, „2046”, "Old Boy", „Hitler: Poslednji dani”, „Zvezdani ratovi: Epizoda tri”, „Hari Poter i vatreni pehar”, „Ubistvo Ričarda Niksona” i „Nebesko kraljevstvo”.
YU FIPRESCI sekciju čine domaći filmski kritičari koji krajem svake godine u tradicionalnoj anketi, od liste nominovanih, glasanjem odlučuju o najboljem domaćem filmu, glumcu, glumici i reditelju i najboljem stranom filmu. (Beta)
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|