www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Na Brankovom mostu teško povređen kaskader
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
Doktor
~Sanjicino*slculence~
~Sanjicino*slculence~

Godine: 39

Datum registracije: 17 Nov 2005
Mesto: Novi Sad

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Apr 29, 2006 6:02 pm    Naslov poruke: Na Brankovom mostu teško povređen kaskader Na vrh strane Na dno strane

Naš poznati kaskader Željko Božić, demonstrirajući skok automobilom sa Brankovog mosta u Beogradu, doživeo je tešku nesreću i u besvesnom stanju prevežen je u Urgentni centar. On je vežbu izveo u okviru priprema za Međunarodni festival kaskadera, koji će se održati u Beogradu 24. septembra. Dežurni lekar u Urgentnom centru, doktor Vojislav Bogosavljević izjavio je da je nakon prijema, kod Božića ustanovljen prelom dva vratna pršljena. „Kasnije je došlo do pokretanja ruku i nogu, ali je njegovo zdravstveno stanje i dalje teško”, rekao je Bogosavljević. „Božić je u šok-sobi, priključen je na aparat za disanje i videćemo kako će podneti terapiju, ali imamo neku nadu da će se oporaviti”, rekao je Bogosavljević. (RTS)

alhemicar
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Datum registracije: 09 Maj 2005

usa.gif
PorukaPostavljena: Uto Maj 02, 2006 4:02 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

risky business

nadam se da ce se izvuci

PAVAROTI
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 52

Datum registracije: 26 Mar 2006
Mesto: gent

belgium.gif
PorukaPostavljena: Čet Maj 04, 2006 10:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

jooooooooooojjjj al boli

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 46

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 05, 2006 9:09 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KAMIKAZA!
Kaskader Željko Božić koji je teško povređen prilikom skoka sa Brankovog mosta u Savu bori se za život. Njegove kolege kažu da je izvedena akcija bila rizična i ravna samoubistvu

BEOGRAD - Kaskader Željko Božić (32) koji je u zapaljenom automobilu sleteo sa Brankovog mosta u Savu i dalje je u kritičnom stanju! Božić se nalazi se u šok odeljenju neurohirurgije u Urgentnom centru i priključen je na aparat za disanje. Njemu su polomljena dva vratna pršljena i ugrožen mu je rad pluća. Kolege najpoznatijeg srpskog kaskadera kažu da je Božić mnogo rizikovao kada je u četvrtak pokušao da izvede skok u vodu sa visine od 16 metara!
- Željko je pokušao da ostvari nemoguću misiju! Znam da je u ovom poslu prošao mnoga iskušenja, ali voda je opasnija od zemlje, peska ili betona. On je želeo da auto padne na krov, ali niko nije mogao tačno da zna kako će to izgledati. Pre nekoliko godina u Moskvi su neki kaskaderi skočili sa manje visine u reku i prošli su sa teškim povredama - kaže za Press Željkov kolega Dejan Popović.
Legenda srpskog kaskaderstva Dragomir Stanojević poznatiji kao Bata Kameni, koji iza sebe ima 40 godina staža u ovom poslu, kaže da je Željko platio danak svojoj brzopletosti.
- Žao mi je Željka, ali ne mogu da shvatim zaštio se ponašao tako prepotentno! Pa skočio je pravo u smrt! Ni on ni njegovi saradnici nisu nijednom došli kod mene ili nekog od starijih i iskusnih beogradskih kaskadera da se konsultuju za ovaj i mnoge druge rizične poduhvate - priča Bata Kameni i dodaje:
- Zna se tačno kako se pravi takozvana "vaga" u vozilu koje treba da pada i nikada ne sme da se dopusti da motor težinom povuče vozilo i prevrne ga na krov. Totalno su se preračunali sa ovim skokom! Da bi kola pala na točkove ili ukoso, osim dobro postavljene "vage" bio je neophodan i mnogo veći zalet.
Bata Kameni je više puta radio slične skokove, između ostalog za potrebe filma "Mirko i Slavko" iz 1973. godine, kada je sa zapaljenom "Pragom" od tri tone pao sa mosta visine 11 metara u reku na Savincu kod Gornjeg Milanovca.
- Dugo smo se pripremali za taj skok iako je reka plitka. Uradili smo niz proračuna, ništa nije moglo da se prepusti sličaju jer je rizik bio veliki. Zamislite šta znači skočiti u Savu sa te visine! Pa to je ravno samoubistvu - kaže Bata Kameni.
Milkica Božić, supruga teško povređenog kaskadera ne gubi nadu i veruje da će se Željko brzo oporaviti.
- Funkcionišu mu ruke i noge, što je najvažnije, jer neće ostati nepokretan. Verujem da će se brzo oporaviti, žilav je on - kaže Milkica Božić za Press, potvrđujući da Željko ipak još nije došao svesti. Ona objašnjava i da je u početku bila protiv ove njegove ideje da skače zapaljenim kolima sa mosta, ali da ga je kasnije podržavala u njegovoj nameri:
- Željko je uvek želeo da dokaže da je najbolji i da pokaže da je najhrabriji među svima, i ja sam ga podržavala u tome i pomagala mu u pripremama skok - priča Milkica Božić.
Inače, pre tri godine Željko je prilikom izvođenja jedne kaskade dobio epileptični napad, nakon čega se privremeno povukao iz ovog posla i radio je pretežno kao instruktor. Ali "đavo mu nije dao mira" i nastavio je sa izvođenjem svojih veština.
A.Dačić

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

pinkie
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 46

Datum registracije: 01 Okt 2004
Mesto: u skrivenom kutku

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 05, 2006 9:11 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Legendarni srpski kaskaderi pričaju o rizicima svog zanimanja posle teškog povređivanja Željka Božića
Staviš dušu u zube i stegneš što jače
Bata Kameni: Mislim da ne postoji nijedan deo tela koji nisam lomio. Ramena, kuk, prsti... Ožiljke i ne računam. Evo pogledaj, svi prsti su mi iskrivljeni. Zvonce: Ma, jeste ovaj posao opasan, ali je i izazovan. I nema tu puno izbora, za to se čovek prosto rodi
Kaskader Željko Božić još je u kritičnom stanju posle povreda koje je zadobio prekjuče, tokom skoka sa Brankovog mosta u zapaljenom automobilu. Kako kaže dežurni lekar Urgentnog centra, Božić je, posle zadobijene dekompresije kičmene moždine i preloma dva vratna pršljena, još nesvestan i priključen je na aparate za disanje.

Posao kaskadera, nažalost, neretko ima za ishod teške povrede ili čak smrt. Kako nam reče jedan beogradski kaskader, opasan i težak posao, ali neko mora da ga radi. I sve povrede idu u rok službe.
- Ovi ljudi su ili ludaci ili ludački hrabri. Nema tih para za koje bi me neko naterao da ovako nešto radim - gledajući kaskadu koju je Željko Božić u četvrtak izvodio na Brankovom mostu, kratko je, više za sebe, prokomentarisao jedan od gledalaca.

A, nisu, kako rekoše Božićeve kolege, pare te koje te teraju da iz dana u dan stavljaš glavu u torbu nego, "brate, adrenalin". To kad srce lupa kao ludo, dok znaš da radiš nešto što retko ko može da ponovi.
- Za 40 godina, koliko sam radio ovaj posao, povređen sam sto puta. Mislim da ne postoji nijedan deo tela koji nisam lomio. Ramena, kuk, prsti... Ožiljke i ne računam. Evo pogledaj, svi prsti su mi iskrivljeni. Ali govorili su mi da sam amortizovan. Nije bilo povreda s trajnim posledicama. Ja sam sa slomljenom klavikulom snimao scene padanja. Nije sve u parama, ima tu nešto i u ljubavi. Snimao sam u Normandiji iskakanje iz helikoptera na brod, ljulja vetar pa rastura, baci me, padnem na ivicu broda, slomim dva prsta, ali se držim ostalim prstima da ne propadnem dole. Tako da sam ostale dublove radio slomljenih prstiju.

Nema, kaže Zvonce, pravila zašto do povrede dođe - ne mora to da bude ni oprema, ni uslovi. Jednostavno, desi se.
- Ima jedna španska poslovica koja kaže "Staviš dušu u zube i stegneš što jače možeš". I kreneš, pa šta bude - kaže i, komentarišući kaskadu u kojoj je povređen Željko Božić, objašnjava da je zalet bio kratak, ali i da je problem bio to što se automobil survao sa mosta na krov.

- Trebalo je u zadnji kraj automobila da stavi nekoliko džakova sa peskom, da bi imao kontraopterećenje. Da je to uradio, pao bi na kljun. Ali, nije hteo nikoga da pita za savet - kaže Plavšić, a Bata Kameni zaključuje: "Čovek u ovom poslu i ne vidi koliko je blizu smrti. Tek kad se završi i kad pogledaš film, kažeš sebi: vidi, j... te bog kako je onaj kolima prošao pored mene, mogao je da me ubije. Onog trenutka kad snimaš ne razmišljaš o tome. Šetaš između ljubavi i smrti".

A. Klarić-Žak - D. Petrović
Preuzeto iz glas-avnosti.co.yu

Beskorisno je pobijati tudje misljenje; ponekad covijek uspije da pobjedi nekoga u diskusiji, ali da ga uvjeri -nikada.Misljenja su kao ekseri: sto vise udaramo po njima, to dublje prodiru (Dumas Aleksander)

Bajadk
Odomaćeni član
Odomaćeni član

Godine: 50

Datum registracije: 08 Mar 2004
Mesto: Podgorica - Danmark

montenegro.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 05, 2006 10:45 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Znali se kakvo mu je stanje??

kumaca
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de

Godine: 38

Datum registracije: 27 Nov 2005
Mesto: Subotica

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 05, 2006 3:37 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dobro je i prosao neke su posle takvog skoka pincetom skupljali

80Moma
Upućeni član
Upućeni član

Godine: 45

Datum registracije: 15 Mar 2006
Mesto: Kac

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Maj 05, 2006 3:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sta ce neznaju sta da rade pa se igraju sopstvenim zivotima a neznaju koliko je zivot dragocen.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Na Brankovom mostu teško povređen kaskader Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon