www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014
.:: ONLINE - RADIO ::: www.Domaći.de ::.

Hleb, pogace,lepinje
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 31, 2005 3:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

cinija oblozena testom

Sastojci
Testo:
1 kg brašna
1 kafena šoljica zejtina
1 jaje + 3 žumanceta
14 g. kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli

Priprema
Zamesiti testo, odvojiti male loptice i od njih praviti trake (kao valjušci) dužine potrebne da obavije činiju. Činiju uzmemo onu u kojoj će se supa - čorba sipati. Treba da se dobiju oko 18 - 20 traka, što zavisi od veličine činije. Trake postaviti na dasku posutu brašnom, ali tako da je između razmak oko jedan santimetar. Preko tih tračića (one su duže) postaviti kraće tračiće, ali u suprotnom smeru, prepletati ih neizmenično tj. dok se ne dobije mreža u obliku kvadrata.

Činiju prevrnuti, namazati je puterom (malo onako u tankom sloju) i na nju pažljivo naneti napravljenu mrežu od testa. Blago pritisnuti testo, a one krajeve tračića (i kod dužih i kod kraćih) koji su višak odseći nožem. Napraviti još dve duže tračiće, isprepletati (uplesti) ih, pa sa njima napraviti ivice činije (kao venac oko gornjeg dela) tj. oivičiti je. Premazati žumancetom i peći.
Pre stavljanja u rernu, podmazati tepsiju, postaviti oblozenu činiju (tako okrenutu na dole) i peći kao svaku drugu pogaču.

P. S. Koristi se bela porculanska činija, a supe -čorbe koje se u njoj služe su one uz koje upotrebljavamo dodatke, tj. prerađevine od brašna.
Ko želi ove tračiće (18 - 20) da smanji broj, pravi ih malo deblje tj. šire. Mogu da se naprave i samo 5 malo širih traka i da se prepliću s više manjih. To je individualno, a zavisi od veličine, dubine činije.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 31, 2005 3:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Česnica je vrsta pogače koja se mesi u jutarnjim satima 7. januara, prvog dana glavnih božićnih praznika. Dobila je ime po staroj reci Čest što znači deo, jer božićnji ritual podrazumeva lomljenje česnice.

Sastojci za 6 porcija
1/2 l mleka
1 paketić kvasca
2 jajeta
so
brašna prema potrebi (oko 1 kg)
zlatni ili srebrni novčić, zrno pšenice, zrno pasulja:)

Priprema
Rastopite kvasac u malo mlakog mleka. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Kad se testo dovoljno zgusne, počnite da ga mesite. Dobro izmešano testo ostavite pokriveno čistim platnom da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već samo delimično kao testo pogače. Česnica se i oblikuje kao pogača. Tom prilikom se u njenju unutrašnjost stavlja novac, komadić hrasta, zrno žita i pasulja (zavisno od kraja u kom se sprema). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice, premažite šare i celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Jan 31, 2005 3:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

urnebes proja

Sastojci za 4 porcije
1 čaša kiselog mleka
1 čaša ulja
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša kukuruznog brašna
4 jaja
1 prašak za pecivo
sol
150g šunke (ili parizera...)
150g sira
2-3 krastavca
1 kaf. kašika origana

Priprema
Umutiti ulje, brašno, jaja i prašak za pecivo i dodati šunku, sir, krastavce i origano.

Dobro podmazan pleh zagrejati, sipati masu, peći do rumeno-zlatne boje pa JESTI i ne zaboravite za to vreme treba i DISATI.

_________________
 
igrajsah
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 10 Apr 2005
Poruke: 9

blank.gif
PorukaPostavljena: Ned Apr 10, 2005 9:17 am    Naslov poruke: Somun Na vrh strane Na dno strane

Treba mi recept za pravljenje somuna.
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 11, 2005 4:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Somun (lepinja)

Potrebno: 1kg brasna, 10g germe

Priprema: Germu razmutite u mlakoj vodi i stavite

na toplo mjesto da se digne. Nakon petnest do dvadeset

minuta uzaslu germu stavite u brasno i zamijesajte

malo rijedje tijesto dodajuci mlaku vodu. Potom neka

tijesto odstoji. Isijecite ga nozem i ispecite.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 11, 2005 4:52 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Banjalucka pogaca

U1kg brasna dodajte 1 jaje, na vrh noza sode

bikarbone ili praska za pecivo, 2dcl kiselog vrhnja

razblazenog vodom i soli po zelji.

Zamijesite pogacu i pecite. Prije stavljanja tijesta

u pecnicu, izbockajte ga viljuskom.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 11, 2005 4:55 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Lep nostalgican tekst o somunima


Miris koji se svakog ramazanskog dana siri bosanskim carsijama, bez izuzetka, od ranih poslijepodnevnih sati, jedino je sto je ostalo od tih vremena. Prepoznatljivi "somun" ili "samun" (kako se kaze u Visokom, koje je tek 30 kilometara od glavnog grada), "lepine" ili "lepinje", kako male, okrugle hljebove zovu u provinciji, ili pak "pitice", kako ih zovu u Travniku. Duz ulica stoje prodavci koji prolaznicima dovikuju "Vruci somuni!" i iz kutija, ispod orosenog papira ili komada najlona vade somune. A oni aromom golicaju nozdrve i na usta nagone pljuvacku.

Hladna voda i vrela pec
Kao niti u jednom drugom slucaju, za somun je vazno ko ga pravi. Pekara moze biti vise, ali se po somun za ramazansku "mahsuziju" ide u jednu, najvise dvije, u gradu. Kifle se mogu kupiti bilo gdje, somun samo kod majstora. Onog kod kojeg je, ako je moguce, "kupovao i moj otac...". A pravio njegov. Prica o tom, naizgled siromasnom i sirotinjskom proizvodu pak nema mnogo veze s Bosnom. Prvi puta se pominje u zapisima iz Timurlenkovog pohoda na Indiju. Kada je krenuo u to osvajanje, trazio je nacina da s vojskom prezivi u planinskim vijencima na indijskoj granici. Neki je pekar tada ispekao 40 tankih hljebova (koji time sto su tanki i oblikom lice na ono sto mi danas zovemo somunima) i "svi zajedno su bili teski osam kilograma". Vecina pekara s kojima su Dani razgovarali drzi da su ga u Bosnu donijeli Turci, a jedan od njih tvrdi i to da su prvi napravljeni u Travniku, za bosanske valije.

Kako je stigao do Bosne, mozda i nije vazno. Vazno je da je ostao. I to samo kod nas. Ovakav kakav je u BiH, ne postoji nigdje drugdje, reci ce svi koji ga prave. A tajna njegovog okusa... e, to naprosto ne postoji. "Nema nista prostije od somuna", kaze jedan od najuglednijih sarajevskih pekara Mehmed Poricanin. Brasno, voda i so, malo vise nego sto je uobicajeno. I vatra. Sto hladnija voda i sto vrelija pec, kazat ce on. No, ne svaka pec, nego pec na drva iz koje izlaze mirisni, malcice ogorjeli i kao zar vreli somuni. Svi ce se pekari sloziti samo u jednom: da "struja ubija okus somuna". Tijesto od kojeg se oni mijese je mekse od tijesta za ostala peciva, i tako se stavlja u pec. Obicno se pece izmedju 45 sekundi i jedne minute. Kada se na dugoj drvenoj lopati, pocrnjeloj od vatre, izvadi iz peci, iz njegovog kupastog vrha izbija stubac vrele pare. Ramazanski somuni se od "neramazanskih" razlikuju samo po jednom: sjemenu curakota kojim majstori posipaju one prve. Niko od njih nije u stanju objasniti zasto, znaju toliko da ga kupuju "iz Turske" i da taj zacin koriste samo tokom devetog mjeseca u muslimanskom kalendaru. I to je mozda jedina tajna: pomama za somunima traje samo tokom ramazana, a razlog je, valjda, opce uvjerenje da su tada ukusniji nego inace. Ali, i tada su dobri samo kad su vruci. Pokusavajuci da docara okus vruceg somuna, Poricanin kaze: "Znate sta... vruc somun je vruc somun!"

Je li somun, samun, pitica ili lepinja, nebitno je, no u Sarajevu se vjeruje kako se i prvi, i drugi, treci i cetvrti najbolje prave izmedju Bistrika, Bascarsije i Kovaca. Na Bistrik se po somune ide "kod Aise", a na Bascarsiji "u Patke" ili u "Imaret". Sama rijec imaret je turska i podrazumijeva vakufsku kuhinju, u kojoj se sprema hrana za siromasne putnike, softe (djake medrese) i sluzbenike vakufa. Dao ju je izgraditi Gazi Husrev-beg jos 1531. i to kao dio svog vakufa, skupa sa musafirhanom. O tome u dvobroju 2. i 3. Novog Behara, 1930. pise Hamdija Kresevljakovic: "...Odredio je (Gazi Hurev-beg, op.a.) da se u imaretu ima svako jutro i svaku vecer kuhati corba. (....) Za cijeli ramazan ima se praviti pilav od tri kile pirinca i corba od psenice, a uz Bajram kao i uoci petka ima se praviti pilav i zerde. Svaki dan ima se mijesiti kruh od 96 oka cistog brasna, svaki kruh ima vagati po 100 drama." Do Drugog svjetskog rata se "okolni dio carsije nazivao Predimaret", a jos i danas ipak poznata pekara je sve sto je ostalo od te orijentalne humanitarne ustanove.

Cekajuci somun
Pekara "kod Aise" je u legendu usla krajem sedamdesetih, kada su, bar tako se prepricava, sirotinjska djeca kupovala somune i preprodavala ih po Bistriku, po malo visoj cijeni. Vjernici bi od njih kupovali somune, cak i ako su znali da su skuplji, htijuci da prema sirotinji, kako vjera nalaze, budu pazljivi narocito tokom ramazana. Tu je nekako medju sarajevske mitove usao i izvjesni "narodni milicioner", sa nadimkom Tacka. Nadimak je dobio zato sto bi svoje rasprave sa djecom zavrsavao recenicom: "Ajd' sad, nema sverca somuna, i tacka!" Uslijedio bi po svim "dobrim milicionerskim obicajima" i samar "od kojeg sve zaboli", kako kaze jedan od prezivjelih svjedoka tih vremena. Medju poznatijim kupcima "kod Aise", priznaje i vlasnica pekare Aisa Dobraca, jesu guverner Kantona Sarajevo Mustafa Mujezinovic i kopredsjedavajuci Vijeca ministara Haris Silajdzic. U pekari u ulici Patke, "kod Mehe", somune kupuje bosnjacki clan Predsjednistva Alija Izetbegovic. Naravno, ne dolazi licno, nego, po rijecima vlasnika pekare, obicno "posalje momka", koji ne mora cekati u dugom redu.

A redovi se pocinju formirati vec iza podne-namaza, da bi izmedju ikindije i aksama kupci bez prestanka poceli dolaziti po svoje "hise". I ima svih: od cuvara sa obliznjeg parkinga, penzionera, domacica, ucenika, do onih koji dolaze pjesice ili pred pekarama parkiraju skupe aute. I kao rijetko gdje i rijetko kad drugo, imaju nesto zajednicko: cekaju somun. Pekari, koji u velikom broju slucajeva znaju dobar dio svojih musterija, listom kazu da se zadrzao i jedan od prijeratnih sarajevskih obicaja. U redovima za somun, medju Bosnjacima - vjernicima, kao i atestima, cekaju i ovdasnji pravoslavci i katolici. I vlasnici ih uglavnom znaju sve, jer se kao po kljucu obicno radi o ljudima iz komsiluka ili poznanicima. No, budu tu i stanovnici sa periferije ili udaljenijih dijelova grada (provjereno) kao sto su Ilidza ili Alipasino Polje.

Jos mnogo se moze reci o somunima: kako skoro isceznu s krajem mubarek-mjeseca (osim uz cevape), kako im proizvodnja i prodaja vrtoglavo porastu u vrijeme ramazana, kako se prepoznatljive sare prave zicama zavijenim u bijelo i cisto platno, kako somune ne moze ni praviti bas svaki pekar, nego "treba posebno zanat izucavati"... Ali dok god ih iz uzarene peci budu vadili sarajevski pekari, i dok god budu sirili svoj miris bosanskim carsijama, ostat ce bez odgovora samo jedno pitanje: Kako to da je bas taj, najjednostavniji moguci pekarski proizvod postao tako vazan, tako neodvojiv od ramazana? U toj mjeri da bi i sam post bio drugaciji kad ne bi iftarili bas somun. Vruc.


izvor "Dani"

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 11, 2005 4:58 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Somun



Sastojci:
1 kg finog bijelog brasna
10 g kvasca so

Priprema: Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i ostaviti na toplom mjestu 15-20 minuta. Brasno posoliti po ukusu, izdubiti i dodati nabujali kvasac. Zamijesiti malo rjedje tijesto dodajuci mlaku vodu. Ostaviti da tijesto odstoji. Nakon toga tijesto premijesiti i oblikovati somun 20 - 30 cm. Ponovo ostaviti da odstoji, a prije stavljanja u pecnicu narezati nekoliko puta nozem. Ramazanski ili bajramski somun se obavezno premaze jajetom i posipa curekotom.

_________________
 
Guru24
Početnik Domaćeg.de
Početnik Domaćeg.de





Datum registracije: 03 Jul 2004
Poruke: 12

PorukaPostavljena: Pon Jul 04, 2005 9:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

LEPINJE ZA CEVAPE
450 g brasna 2 kafene kasicice soli i 2 pune supene kasike instant kvasca, zamijesiti sa toplom vodom ( paziti da voda nije previse vruca nego mlaka).Tijesto treba da bude sasvim mekano. Zamijeseno tijesto pustiti da udupla (nadolazi), zatim promijesati ga i pustiti da opet nadodje. Kad je tijesto po drugi put nadoslo, brasnjavim rukama odvajati komade tijesta (jer je tijesto ljepljivo), uvaljati ga u brasno pa brasnjavim rukama rastanjiti zeljenu velicinu.. Ne razvlaciti lepinje suvise tanko, jer će onda biti pretanke.Stavljati lepinje na foliju koja je posuta sa dosta brasna.Lepinje prvo peci na F450, i čim pocnu da mijenjaju boju temperaturu smanjiti na F300 . Gotove su za 10-15 minuta.Ako imaš plinsku rernu kao ja, onda ih peci 10 minuta na 230 stepeni C, a onda smanjiti na 200 stepeni C i peci još oko jedno 5 minuta, ali sve zavisi od rerne.
Kad su lepinje pecene ostavis ih koji minut da ohanu, pa ih onda sijeces po sredini, stavljas u njih pecene cevape i isjeckani crni luk, i mljac mljac:))))
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:40 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb od krompira

Sastojci
1 kg kprompira
1/50 kg brašna
kvasac
soli

Priprema
Oljuštiti krompir i ispasirati, dodati brašno zatim kvasac, soli. Dobro umesiti i ostaviti da se testo kiseli.
Opet ponovo razmesiti i ostaviti da miruje pola sata zatim staviti u pleh i ispeći. Prijatno.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:41 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa grožđem

Sastojci
½ kg brašna
2 kašičice praška za pecivo
250 g krem sira
125 ml mleka (mlakog)
125 ml ulja
3 kašike šećera
2 kašičice vanilin šećer
1 kašičica soli

Ostali materijal:
sveže grožđe
1 kašika šećera

Priprema
Prosejano brašno (450) pomešati sa praškom za pecivo, dodati so, kristal i vanilin šećer, sir, mlako mleko i ulje. Masu sjediniti, dodati ostalo brašno i zamesiti glatko – mekano testo. Testo naneti u pleh podmazan hladnim buterom, rukom ga razvući u obliku tepsije i premazati mlakom vodom.

Na testo rasporediti oprana, osušena i prepolovljena zrna grožđa. Posuti šećerom (1 kašika) i staviti da se peče. Peći na 180°C stepeni 30 min. smanjiti temperaturu na 160°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 5 – 10 min. u zavisnosti do šporeta. Hleb izvaditi iz pleha, pokriti salvetom i ostaviti da se ohladi.

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Charmed
Malo ~ mače ~
Malo ~ mače ~





Datum registracije: 03 Avg 2004
Poruke: 14625
Mesto: Nije bitno ko je odakle bitno je ko je kakav covek

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Mar 03, 2007 10:42 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Hleb sa kandiranim voćem

Sastojci
400 g brašna
100 g gustina
250 g butera
200 g šećera
2 kašičice vanilin šećera
2 kašičice praška za pecivo
4 jaja
2 kašike ruma
4 kašike iseckanih kandiranih narandži
4 kašike iseckanog kandiranog limuna
4 kašike kandiranih trešanja
100 g suvog grožđa
100 ml mleka

Ostali materijal:
šećer u prahu
1 kašika brašna
50 g hladnog butera

Priprema
Buter (sobne temperature) pomešati sa kristal i vanilin šećerom i dobro izmutiti. Dodati jedno po jedno jaje (uz mešanje), brašno pomešano sa praškom za pecivo, gustin, rum i mleko. Kandirano voće pomešati sa malo brašna, dodati prethodnoj masi, izjednačiti i sipati u pleh podmazan hladnim buterom. Površinu poravnati i staviti da se peče.

Peći na 180°C oko 45-50 minuta, u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, ostaviti 10 minuta da stoji u plehu, izvaditi iz pleha, pa posuti šećerom u prahu. Ostaviti da se ohladi, seći željene parčiće i služiti. Kolač tj. hleb sa kandiranim voćem, može se premazati sa raznim glazurama (rum, limun itd).

_________________
Pre nego sto se dodje do brzopletog zakljucka i pre nego sto se pocne misliti lose, Gledaj sa paznjom detalje, vrlo cesto situacija nije onakva kako izgleda nama na prvi pogled!!!!
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> Hleb, pogace,lepinje Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5  sledeća
Strana 2 od 5

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2014. godine -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon