www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Bosanska kuhinja
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~
::  
Autor Poruka
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:13 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bosanski lokum
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:
5 jaja, 5 kasika mineralne vode,5kasika sitnog secera, brasna po potrebi,staub secer.

Način pripreme:
Umutite jaja,dodajte secer i mineralnu vodu.Dobro umutite.Dodajte brasna da smjesa bude gusta tako da se moze drzati u ruci.Oblikujte od smjese lokume duzine 7-10 cm.Tepsiju pomastite, pospite brasnom i stavite da se peku.Kad su gotovi uvaljajte ih u staub secer.


 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Coravi burek
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:


60 dkg brasna, 1 jaje,

10 dkg crvenog luka, 50g bijelog luka,

20 dkg mljevenog mesa,

15dkg masla, so, biber



Način pripreme:


Od brasna, jajeta i mlake vode umijesite gustu smijesu. Meso pomijesajte sa sitno isjeckanim crvenim i bijelim lukom te zacinite solju i biberom. Izlijte tijesto u podmazanu tepsiju, a preko njega stavite meso. Sve pomastite. Pecite oko 25 minuta, a kada je peceno zalijte mlakom vodom. Prije toga mozete burek izrezati na komade.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:16 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Skembic corba
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: 25 dkg ociscenih telecih zeludaca(skembica),10 dkg krompira,40gr brasna, lovorov list, so, ulje, biber i crvena paprika, limunov sok ili sirce.

Način pripreme: Kuhajte skembice,lovorov list, biber i so oko 30 min.Napravite zaprsku, dodajte crvenu papriku i sve stavite u supu.Izrezite krompir na kocke i dodajte corbi.Kuhajte.Kad je corba skuhana,zakiselite limunovim sokom ili sircetom po zelji.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:17 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pita icija
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:


50dkg suhog mesa,

dvije jufke (suhe)

koje cehne bijelog luka,

sirce, ulje ili maslo.

Način pripreme:


Suho meso skuhajte u loncu, izvadite ga i izrezite na komadice. Jufke napravite na uobicajen nacin, ali dodajte jaja. Razvucite ih poprskajte uljem ili maslom. Slozite ih u tepsiju, a mozete i urolati. Supu (od suhog mesa) zacinite bijelim lukom i sircetom, zalijte pecenu pitu, po njoj poredajte zalogajcice mesa i vratite u rernu. Ako zelite mozete izbijeci sirce i luk, zalivsi pitu samo supom. Pri serviranju , u ovom slucaju, kuhano meso posluzite odvojeno.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Tijesto za jufke slatkih pita
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: 1 kg brasna, 1 jaje, 2dl vode i na vrh noza soli.

Način pripreme: Brasno prosijte tako da dobijete kupasti oblik.Na vrhu napravite udubljenje i u njemu razbijte jaje.Dodajte na vrh noza soli i s mlakom vodom zamijesite tijesto.Ono mora odstojati 15 min.

Nakon toga tijesto podijelite i oblikujte loptice.Neka i one odstoje desetak min.Razvijte sto tanje jufke i ostavite da se suse.Razrezite ih na velicinu i oblik tepsije i redajte .
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:21 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

tijesto za jufke slanih pita 2
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci: 1 kg brasna, so , kasiku ulja, mlake vode

Način pripreme: Prosijte brasno, napravite udubljenje i u njega dodajte malo soli, kasiku ulja i po potrebi mlake vode.Napravite tijesto.Podijelite ga na 4 dijela, stavite ih na brasno da odstoje 1/2 sata. Od odstojanog tijesta razvijte jufke.Jufke se uvijek moraju malo prosusiti.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Sareni burek
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:


60 dkg brasna,

50 dkg krompira,

25 dkg mljevenog juneceg mesa,

2 glavice crvenog luka,

par cehnjeva bijelog luka,

so, biber, ulje.

Način pripreme:


Ovaj burek mozete slagati, a mozete motati u kolutove. Isjeckajte krompir na kockice, sitno izrezite i jedan i drugi luk, posolite i pobiberite. Slazite u tepsiju i to tako da stavite prvo jufke, pa meso i onda krompir. Postupak ponavljati dok ne potrosite nadjev. Zavrsi se jufkom i tu gornju koru pomastite. Pecite 25 minuta. Pred kraj poprskajte burek mlakom vodom u kojoj ste rastopili malo masla.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:24 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Gurabije
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:
1/4 kg maslaca
1/2 kg brasna
2 jaja
1 zumance
8 dkg sitnog secera
1/2 kesice praska za pecivo

Način pripreme:

Maslac pjenasto umutiti.Dodati mu 2 jaja + zumance, secer i sve to dobro mixati.U smjesu polako dosipati brasno pomijesano sa praskom za pecivo.Tijesto prebaciti na radnu povrsinu, namladiti ga i isjeci u jednake djelove.
Od tih dijelova praviti gurabije i redati ih u pleh.Svaku gurabiju pritisnuti prstom u sredinu.
Pecene gurabije zamotati u cistu krpu i ostaviti da odstoje dan-dva i omeksale sluziti.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:25 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Bumbar
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:

Janjeća iznutrica,
Janjeca plucna maramica
150 g riže,
1 mrkva,
1 peršun,
1 glavica crvenog luka,
3 cesna bijelog luka,
so, biber, aleva paprika,
ulje,


Način pripreme:
Iznutrice obarite i isijecite na sitno, dodajte nakratko obarenu rižu, mrkvu, peršun, luk (sitno izriban), so, biber i aleve paprike po želji. Sve zalijte s 2 fildžana ulja. Nadijevajte tako da plućnu maramicu stavljate u kutljaču i smjesu na maramicu. Kada je kutljača puna, savijte maramu tako da se nadjev ne vidi, a dobijene loptice redajte u pleh. Pecite dok se maramica ne zarumeni.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Minin sis-cevap
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:
800 g masnijeg janjećeg ili bravećeg mesa
500 g crvenog luka
120 g mrkve,
so, biber u zrnu,
list celera i peršuna,
aleva paprika,
8 drvenih štapića


Način pripreme:
Izrežite meso na veće zalogaje, a luk na deblje listove, ali tako da budu cijeli. Na štapiće nanižite meso pa luk.


Svaki štapić mora početi i završiti mesom. Tako nanizane štapiće stavite u lonac i dodajte so, biber, peršunov i celerov list i izribanu mrkvu. Sve to mora pokriti ćevape. Dolijte vode, ali tako da ćevapi budu samo pokriveni. Stavite na vatru da provrije, a poslije kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj stavite alevu papriku.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:28 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pileci cevap
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:
1 vece pile
5 glavica crnog luka
3 paradajza
1 kasika masla
povlaka
1/2 kasike brasna
malo soli
malo aleve paprike


Način pripreme:
Pile isjeci na komade i staviti u serpu. Dodati crni luk narezan na listice, narezan paradajz, alevu papriku, so i maslo. Poklopiti i pustiti da se lagano dinsta. Kad je meso gotovo, posuti brasnom pa jos malo dinstati. Zatim doliti malo vode i ostaviti jos neko vrijeme da kuha. Kad je sve gotovo, dodati povlaku.
 
sekula_au
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 48

Datum registracije: 28 Apr 2004
Poruke: 3603
Mesto: adelaide australija/subotica srbija

australia.gif
PorukaPostavljena: Pet Okt 22, 2004 3:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Raznjici od telecih brizla
Kategorija: BiH specijaliteti

Potrebni sastojci:


200 gr ili 1 teleca zlijezda

2 srednje tikvice

2 kasike maslinova ulja

4 drvena stapica





Način pripreme:


Izrezati telecu zlijezdu na kockice, a tikvice na tanke listice.Nabosti na drvene stapice naizmjenicno teletinu i tikvice. Do zlatne boje preprziti raznjice sa svih strana u maslinovu

ulju.Rasporediti raznjice na pladanj i staviti ih u rernu 5 min.Redovno okretati.Posluziti toplo.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Kroz kuhinje sveta ~ -> Bosanska kuhinja Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  sledeća
Strana 3 od 6

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon