www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Saveti
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~
::  
Autor Poruka
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Okt 21, 2004 3:54 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE...

Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!

Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.



_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Čime možete nadijevati domaće tortelline i raviole?
Tijesto za domaću tjesteninu možete napuniti različitim smjesama pa dobivate tortelline i raviole. Kombinacije namirnica u smjesama mogu biti različite, kao što su na primjer: mljeveno meso i parmezan, špinat i svježi kravlji sir ili kombinacija mekanih sireva.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:00 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Je li sito za brašno potrebno prati vodom?
Sito kojim prosijavate brašno ne perite vodom poslije upotrebe, nego ga dobro istresite

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Jesu li vanjske ljuske kukuruza jestive?
U meksičkoj se kuhinji preko noći namočene ljuske kukuruza izrežu i upotrebljavaju za nadijevanje. Tako pripremljeno jelo naziva se tamales.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kada brašno treba biti sobne temperature?
Kod pripremanja pizza i dizanog tijesta brašno treba biti sobne temperature.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:01 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako da palenta svaki put bude drukčija?
Pred kraj kuhanja možete dodati naribani sir parmezan ili koji drugi tvrdi sir, čvarke ili pancetu narezanu na kockice, komadiće slane ribe, narezani kuhani celerov korijen.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako dobiti maštovitiji prilog od riže?
Smeđu i divlju rižu možete kuhati zajedno jer im je vrijeme kuhanja približno isto, 20-ak minuta, a dobit ćete vrlo dekorativan i neobičan prilog.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako kuhati tjesteninu?
Tjestenina se kuha u dosta vode - 100 g tjestenine kuha se u 1 l kipuće posoljene vode.




Kako napraviti domaću tjesteninu?
Ukoliko želite sami napraviti domaću tjesteninu, stavite 1 jaje na 200 g glatkog brašna, malo vode i ulja po želji.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:02 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako određenim postupcima povećati količinu niacina u kukuruzu?
Kukuruz sadrži nedovoljne količine niacina koji se u organizmu stvara iz esencijalne kiseline triptofana. Nedostatak niacina u prehrani uzrokuje pelagru - bolest karakterističnu za krajeve u kojima se konzumiraju velike količine kukuruza. Zbog toga se primjenjuju sljedeći postupci kojima se povećava sadržaj niacina: dopuna prehrane orašastim plodovima i ribom koji su bogati niacinom i priprema kukuruza na način koji čuva aleuronski sloj, čime se zadržava što veća količina niacina u zrnu.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako postići manju ljepljivost riže?
Prije nego što rižu stavite kuhati u kipuću vodu, možete je staviti u cjedilo i isprati pod mlazom vode. Time ćete s riže djelomično isprati škrob pa će se kuhanjem zrnja manje slijepiti.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:03 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kada i koliko tući snijeg od bjelanaca?
Budite oprezni da bjelanca ne tučete predugo jer će zračni mjehurići popucati i vaš se kolač neće dignuti. Snijeg od bjelanaca brzo gubi volumen zato ih tucite neposredno prije upotrebe.

_________________
 
Yasmin
Banovan!

Prijatelj foruma
Prijatelj foruma



Godine: 58

Datum registracije: 31 Avg 2004
Poruke: 14175
Mesto: zemlja nedodjija

netherlands.gif
PorukaPostavljena: Čet Nov 04, 2004 6:04 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Kako bez poteškoća oguliti tvrdo kuhana jaja?
Kako biste lakše ogulili tvrdo kuhana jaja, odmah poslije kuhanja zaronite ih u hladnu vodu i očistite

_________________
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Svaštara ~ -> Saveti Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  sledeća
Strana 3 od 10

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon