:: |
| Autor |
Poruka |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
U uvodnoj poruci neću pokušati da definišem pojam morala, jednostavno ostaviću to na vama da vidimo kako ko razmišlja. Elem :
Šta je za vas moral i zbog čega postoji?
Koja su osnovna moralna pravila i da li ih se uvek pridrzavate?
Šta mislite o lažnim moralistima?
Toliko za pocetak
|
|
| |
|
 |
Mr. Bond IntruderSRB™

|
Godine: 36
Datum registracije: 04 Apr 2005 Poruke: 2904 Mesto: Beograd - Novi Beograd

|
|
|
Mislim da je najprikladnije iskoristiti kao definiciju morala ono shto je vec Kant davno ustanovio a sto niko od tada pa do sada nije porekao. Moral - moralna nachela i zakoni moraju biti univerzalni - u suprotnom oni nisu zakoni. Dakle jedini pravi moralni zakoni jesu oni za koje mozemo uvek mozemo hteti da postanu sve prisutni oko nas! U slobodnom prevodu i razumevanju - moralno je samo ono shto ne chini loshe drugom a takodje i generalno gledano - moze se prihvatiti kao OPSHTI zakon tj. pravilo koje i kada drugi uchini ne nanosi shtetu nama samima....
|
|
|
| |
|
 |
Ohanzee Banovan! .:Tale Believer:.

|
Datum registracije: 11 Feb 2007 Poruke: 4685

|
|
1. nenapisana pravila, norme ponasanja koje je drustvo stvorilo.
2. uf... u nacelu... Ne cini drugome ono sto ne zelis da tebi bude ucinjeno... dobro se dobrim vraca... recimo u tom fazonu...
da li ih se uvek pridrzavam? uvek se trudim da tako i bude i uvek mi je to na pameti... i siguran sam da ono sto ucinim nije uvek u korak sa tim nacelima...
vise mi je vazna namera... bitno mi je da namera bude ok i da je ispravna...
3. o onima koji se "drze" moralnih nacela, stavljaju akcenat na svoj moral... a zive nasuprot tome... u kontri su sa mojim stavovima, nesigurni su... nikada nisi nacisto sa tim ljudima... trudim se da ih zaobidjem...
|
_________________ Kad pripadam tebi, tad konačno potpuno pripadam i samome sebi.
Michelangelo Buonarotti |
|
| |
|
 |
♥ QueeN ♥ [°mama 3 anđela°]
![<b>[°mama 3 anđela°]</b> <b>[°mama 3 anđela°]</b>](/images/ranks/stars_orange.gif)
 |
Datum registracije: 15 Feb 2008 Poruke: 15445 Mesto: ♥ Sakrivena u Njegovom Pogledu,Zarobljena u Njegovom Srcu,Zauvek u Njegovom Toplom Zagrljaju ♥

|
|
| Citat: | | Šta je za vas moral i zbog čega postoji? |
Moral - kao što Ohanzee reče, norme ponašanja koje je društvo stvorilo, a koje je ipak individualna stvar.
| Citat: | | Koja su osnovna moralna pravila i da li ih se uvek pridrzavate? |
Osnovna moralna pravila su takođe individualna stvar. Moral nije nešto što je neko zacrtao da mora tako biti i nikako drugačije, to ipak zavisi od psihe i vaspitanja. Meni su osnovni moralni proncipi: ''Ne čini drugom ono što ne želiš tebi da se desi'', i po tome se ponašam.
| Citat: | | Šta mislite o lažnim moralistima? |
Uvek ih je bilo i biće. Takvi ljudi su za mene nula. Lažni moral je za njih samo maska iza koje se kriju labilne i ličnosti nesigurne u sebe. To su osobe koje u životu treba zaobilaziti.
|
|
|
| |
|
 |
serbia_989 Schatzi

|
Godine: 36
Datum registracije: 30 Jul 2008 Poruke: 1428 Mesto: Subotica, Srbija!

|
|
moral kontam kao neke norme ponasanja, a u pravila bi uvrstio nesto tipa dobro se dobrom vraca i pruzi ruku drugu u nevolji, ali mislim da se moral razlikuje u drugim verama i drustvenim zajednicama. I da se ne menja ili jako malo menja u buducim narastajima bar sto se tice verskih zajednica, dok se u nekim drustvenim zajednicama menja skoro svakom generacijom. Mislim da na moral neke zajednice uticu neki faktori kao npr. materijalno i duhovno stanje. U ranoj mladosti mnogo naucimo od roditelja i to je ono sto kasnije primenjujemo u zivotu i mislim da na nas to sto smo naucili utice vise nego drustvo u kome se krecemo, iako i ono moze da ima veliki uticaj ali to sve zavisi od karaktera osobe.
Bas sam citao nesto na ovu temu nedavno i mislim da je jako dobra tema pogotovo u Srbiji gde ce tranzicija biti prisutna jos mnogo god.
Isto tako mislim da se moral moze def i kao nesto dobro i zlo.
Lazni moralisti me uopste ne interesuju, i ne volim kada se neko pravda tudjim postupcima!
|
_________________ zaboravljeni nikad ne zaboravljaju zaboravne! |
|
| |
|
 |
foryou10 Iskusni član

|
Godine: 65
Datum registracije: 13 Jan 2006 Poruke: 903

|
|
U potpunosti se slažem sa odgovorima koje je dala Queen,ali bih dodao svamo još nešto.
Nešto što je moralno u jednoj sredini ne mora biti u drugoj.
|
_________________ Da sam ja neko,kako bi se zivjelo i kako bi se voljelo i kako bi sve dobro bilo. |
|
| |
|
 |
erilla ~kuin lumihiutale~

|
Datum registracije: 24 Apr 2007 Poruke: 11947

|
|
| Citat: | | Šta je za vas moral i zbog čega postoji? |
Moral su ljudi, posto ga oni naprave ustvari izoblikuju. Nigde nije napisano sta je moralno a sta nije, to je relativan pojam, koji se sa godinama menja. Znaci ono sto je pre 100 godina bilo nemoralno, danas je mozda nesto sasvim normalno tj. moralno, nema pravila.
| Citat: | | Koja su osnovna moralna pravila i da li ih se uvek pridrzavate? |
Svako kao osoba ima izgradjenu svoju licnost i u skladu sa time predrasude o moralu. Ja nemam striktno odredjeno sta je moralno a sta nije, ali se pridrzavam onoga (kao neki moji prethodnici) ''Ne čini drugom ono što ne želiš tebi da se desi'' ...
| Citat: | | Šta mislite o lažnim moralistima? |
Ljudi koji prave budalu od sebe
|
_________________ I dižem glavu gore, kao ratnik što ide u boj. Dok vetar šiba u lice, ja odlazim stari moj ... |
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|