:: |
| Autor |
Poruka |
jecika_84 ^Everyday Is Viggo day^

|
Godine: 41
Datum registracije: 18 Apr 2006 Poruke: 44637 Mesto: ~Liga senki~

|
|
Svemirska letilica "Feniks Mars lender" američke agencije za istraživanje svemira NASA možda je u uzorcima tla sa Crvene planete otkrila perhlorat, veoma aktivnu materiju koja može da bude opasna po ljude.
Otkriće ukazuje da Mars nije toliko podesan za život kao što se do sada mislilo.
Iz NASE je rečeno da su potrebni novi laboratorijski testovi da bi se potvrdilo prisustvo te toksične materije u marsovom tlu i da bi se tačno utvrdilo da li su tu materiju donele vasionske letilice, budući da je perhlorat jedan od sastojaka čvrstog goriva svemirskih brodova, preneo je Rojters.
Na Zemlji, perhlorat može biti veštačkog i prirodnog porekla i u tom obliku se nalazi u zemljištu i podzemnim vodama. Inače glavni je sastojak čvrstog raketnog goriva i ulazi u saštav pirotehničkih sredstava i eksploziva.
"Feniks" je na Mars sleteo 25. maja sa zadatkom da utvrdi da li je ikada na Marsu bilo vode, ključnog elementa za život, i da li na toj planeti ima života, makar i u obliku mikroba, i da li ga je ikada bilo.
Prošle nedelje NASA je saopštila da je letilica pronašla definitivan dokaz da voda postoji na Marsu u obliku leda. Prvobitne analize marsovog tla ukazale su da je ono slično Zemljinom, samo da je malo više alkalno.
Međutim, otkriće prisustva perhlorata, koji u određenim uslovima može da bude štetan po ljude, ukazuje da tlo na Marsu i nije tako pogodno za život kao što je u prvi mah izgledalo.
Iz NASE su odbili da potvrde da je perhlorat štetan po ljude.
Misija "Feniksa" je produžena za pet nedelja jer je proširen njen zadatak. Osim potrage za prisustvom vode na Marsu "Feniks" će sada pokušati da utvrdi da li je ta planeta ikada bila pogodna za neki oblik života.
(Tanjug)
|
_________________ ~Duo de la muerte~ |
|
| |
|
 |
milannik1 Mr. Bombastic

|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 1224

|
|
pa oni su pretrazili samo jedan mali deo marsa i odmah donose zakljucke, isto kao kad mi nebismo ziveli na zemlji i dodjemo da je istrazujemo na juzni pol a ono sve led!!! a naravno da svuda ima otrovnih materija stetnih po ljudsko zdravlje!! a izduvni gasovi su kao zdravi za ljude??? nebitno, u svakom slucaju nisam planirao da se selim na mars, ovde je bolje drustvo
|
_________________ Better to want something you don't have, or to have something you don't want.
Danny Crane |
|
| |
|
 |
Ginobili93 ...3,2,1...

|
Godine: 33
Datum registracije: 05 Jan 2008 Poruke: 1059 Mesto: Kaluđerica

|
|
Ma u pravu si milannik1...Ja bih isao,sta me briga ima vode...ali definitivno ne sam!
Mozda su tu nekada ziveli neki...zaratovali se i unistili taj deo Marsa raketo, koja sadrzi mnogo perhlorata...
Al sam pametan
|
|
 |
miki_23 Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 46
Datum registracije: 20 Sep 2004 Poruke: 2

|
|
e, nije to tacno,slobodno pocnite da pakujete kofere,moj drug pera se upravo vratio.sada ja odoh...
|
|
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
| milannik1 je napisao/la sledeće: | nebitno, u svakom slucaju nisam planirao da se selim na mars, ovde je bolje drustvo  |
U pravu si, ovde je bolja atmosfera za žurke.
|
|
 |
milannik1 Mr. Bombastic

|
Datum registracije: 11 Mar 2008 Poruke: 1224

|
|
mada, ja sam nesto razmisljao... mozda se nasi preci upravo zbog tog otrova dosli da zive na zemlju... ne znam sve je moguce....
slike su sa bbc-a
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5369038.stm
|
_________________ Better to want something you don't have, or to have something you don't want.
Danny Crane |
|
| |
|
 |
rema10 Odomaćeni član

|
Datum registracije: 03 Jul 2008 Poruke: 1888 Mesto: Beograd

|
|
|
ma dajte ljudi sve je to smesno koliko ljudi kaze da niko nikad nije ni otisao na mars nego da su to samo lazni namontirani snimci i slike....to samo umisljeni amerikanci...ostace svi ljudi na zemlji kakav mars....to je samo cisto nagadjanje....amerikanci i njihov smak sveta apokalipsa i tako to....
|
|
|
| |
|
 |
shomy-delija Prijatelj foruma

|
Datum registracije: 18 Jul 2008 Poruke: 3262

|
|
A ja taman spakovao mamine kofere
|
|
 |
Boky ¤ The King of Kolo ¤

|
Datum registracije: 23 Maj 2004 Poruke: 29947 Mesto: Kiciner

|
|
A ko je rekao da bih ja i hteo da zivim na Marsu pored ovako lepe planete Zemlje
|
_________________ Bojan Cvjetković @ Domaci.com; Ovako je sve počelo
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam
Omiljeni delovi foruma: Vesti; Trač; Igre bez granica; Sport; Dijaspora. |
|
| |
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
| shomy-delija je napisao/la sledeće: | A ja taman spakovao mamine kofere  |
A šta ako nas to samo zafrkavaju da Ameri pokupuju placeve?
Kao, navodno neka opasna hemijska supstanca, a na kraju ispadne da je otpao neki elemenat sa letelice...
Ako je zemljište ipak opasno... moraću da pomognem tašti da se raspakuje...
|
|
 |
ex_deda Banovan! *28*

|
Datum registracije: 08 Okt 2006 Poruke: 7256

|
|
pronashli su vodu. A ja vec' zivim na marsu, taki sam
|
in tears we spilled while roaming earth
Thourn Whaul (2007)
|
|
| |
|
 |
andrejica Tico & Ada

|
Datum registracije: 04 Jan 2005 Poruke: 12591 Mesto: Subotica

|
|
|
lol pa bravo.. sta misle zasto je mars takve boje?
|
|
 |
|