www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Manje dece i više razvoda zbog telenovela
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
jecika_84
^Everyday Is Viggo day^
^Everyday Is Viggo day^

Godine: 41

Datum registracije: 18 Apr 2006
Mesto: ~Liga senki~

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 06, 2009 1:06 pm    Naslov poruke: Manje dece i više razvoda zbog telenovela Na vrh strane Na dno strane

Brazilske telenovele su učinile više od pukog zabavljanja gledalaca - one su uticale na smanjenje nataliteta i na povećanje broja razvoda, tvrde naučnici.

Istraživanje demografije na osnovu podataka iz perioda od 1971. do 1991. pokazalo je da su ove popularne serije imale direktan uticaj na natalitet i broj razvoda u zemlji i to u meri u kojoj se širila mreža moćnog tv kanala Globo, na kome se one najčešće emituju.

Istraživači su ustanovili da je sve veća gledanost telenovela išla ukorak sa sve većim brojem razvoda i padom nataliteta. Da tokom dve decenije, koje su obuhvaćene istraživanjem, telenovele nisu emitovane na svet bi došlo tri miliona beba više, a 800.000 brakova bi bilo spašeno, pokazalo je istraživanje.

Oni su otkrili da postoji direktna veza između izlaganja modernom stilu života kakav je predstavljen u telenovelama, pre svega ulozi emancipovane žene i kritici tradicionalnih vrednosti, i porasta broja razvoda.

"Žene koje žive u oblastima koje pokriva signal televizije Globo, rađaju znatno manje dece", ističe se u studiji.

Kako TV sapunice utiču na Srbe

Brazilci već odavno znaju da telenovele mogu da utiču na stvaran svet. Svima je poznato da one diktiraju raspored ostalih emisija pa čak i pojedinih kultnih događaja kao što su prenosi fudbalskih utakmica, da kostimi glumaca utiču na modu kao i njihovi zapleti na ishod izbora. Ipak, ova nova saznanja su iznenadila Brazilce.

Televizija Globo je ljutito reagovala, tvrdeći da istraživači potcenjuju inteligenciju gledalaca. Njen portparol je izjavio da sapunice samo izražavaju pojave i kretanja u društvu umesto što ih podstiču.

Alberto Čong, jedan od autora studije, se, međutim, ne slaže s ovim objašnjenjem, navodeći da su i druga istraživanja u svetu pokazala da televizija može da utiče na ponašanje ljudi i promenu društvenih vrednosti.

U Indiji su tako s pojavom kablovske televizije u pojedinim oblastima zabeleženi pad nataliteta i porast interesovanja za obrazovanje.

I u Srbiji su telenovele veoma popularne, ali još nije utvrđeno da li su te, naizgled bezazlene, sapunice uticale da broj razvoda u Srbiji iz godine u godinu raste. Naime, u 2006. godini razvelo se skoro 1.000 supružnika više u odnosu na prethodnu godinu, a trend se nastavio i u 2007. godini.

(Tanjug)

~SonicLady~
~Smiley~
~Smiley~

Godine: 39

Datum registracije: 12 Avg 2004
Mesto: tamo negde

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 06, 2009 1:22 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Antonio ne volim te više Mr. Green

kikbokser
Dobro upućeni član
Dobro upućeni član

Godine: 40

Datum registracije: 20 Sep 2005
Mesto: beograd

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 06, 2009 1:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa javna tajna je da su se gomile u Srbiji zaludile latino serijama i sapunicama Smile
kad su 90-tih neke babe mogle htele da pisu peticiju da se "Kasandra" pusti iz zatvora jer je nevino osudjena zasto onda se supruznici u Srbiji ne bi razvodili zbog telenovela Smile
ja se na primer najezim kada dosta zena po ugledu na spanske serije kad se udaje ostavlja svoje prezime i dodaje prezime muza! Smile Tako da TV cini cuda Smile

šamar
Iskusni član
Iskusni član

Godine: 116

Datum registracije: 29 Dec 2008
Mesto: diznilend

jamaica.gif
PorukaPostavljena: Pon Apr 06, 2009 3:59 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa ja više mislim da je kod njih na to uticala,sida i droga,nego sapunjare...
Kako može da utiče "kostim" od nekog poznatog kreatora, na sirotinju u brazilu
koja bulji u tv...Može samo da sanja o toj modi,ali kako žive čisto sumnjam
da uopšte sanjaju nešto...Pa mogu hladno da kažem da kod nas,ili tačnije ja bih razmišljao o razvodu kada bi moja supruga buljila non-stop u te sapunice koje nemaju veze nikakve
sa stvarnim životom,mislim te latinske...Tu se nezna ko koga ebe,ko je čiji otac
i svi plaču non-stop,katastrofa...Još kad zaparlaju,samo što im pjena ne izlazi na usta...
Ko normalan može to da gleda...?

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Manje dece i više razvoda zbog telenovela Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon