:: |
Autor |
Poruka |
dragana.m ♫♪~unique~♪♫

|
Datum registracije: 19 Sep 2008 Poruke: 9154

|
|
Savet Evrope preporučiće vlastima 47 zemalja članica da u svojim uredima i dokumentima više ne koriste "seksistički jezik" i time da doprinesu ravnopravnosti žena i muškaraca.
Prema navodima nemačkog dnevnog lista "Bild", u rezoluciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na ovu temu se, između ostalog, navodi da "izraz 'žena u kući' (za 'domaćicu') odslikava tradicionalno gledanje na ulogu polova koja koči ravnopravnost".
Inicijativa za ovo došla je od socijalističke poslanice u švajcarskom parlamentu Doris Štump koja je zatražila da se žene više ne predstavljaju kao "pasivna, manje vredna bića, kao majke i seksualni objekti".
Iz Švajcarske je već došlo niz predloga za "novi jezik" koji bi trebalo da koriste upravni organi zemalja članica Saveta Evrope, prenosi "Bild".
Tako bi izrazi "majka" i "otac" trebalo bi da budu zamenjeni rečima "roditelj" ili još bolje "jedan od roditelja".
"Pešačka zona" trebalo bi da se zove samo još "zona za šetnju", "kurs za početnike" morao bi da se naziva "osnovni kurs", a "parking za posetioce" samo još "gostinski parking". Reč "momčad" trebalo bi da bude uvek zamenjena sa "tim" ili "ekipa".
(vesti online)
|
|
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Citat: | Tako bi izrazi "majka" i "otac" trebalo bi da budu zamenjeni rečima "roditelj" ili još bolje "jedan od roditelja". |
....pa da ne povjeruješ ovome što čitaš. Dvije najljepše i prve riječi trebamo da zamijenimo radi zna se čega i koga....Zemljo, daj se ti lijepo otvori pa nas lijepo sve onako seksistički progutaj!!!!
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
Ne bojte se, nce nitko tu rijec "mama" zabraniti. To se jednaostavno ne moze zabraniti, ne padajte na ove novinarske provokacije!
Ono sto bu trebalo zabraniti su ovi zli, iskvareni, senzacionalisticki, krvozedni novinari koji manipuliraju masama. Npr. u ovom slucaju naslov prakticno kaze kako ce rijec mama bit zabranjena dok u tekstu kasnije kaze:
dragana.m je napisao/la sledeće: | Savet Evrope preporučiće |
Zabraniti nesti i preporuciti jednostavno nije isto (i da, vidio sam onaj upitnik na kraju naslova.
Novinari su jedno od najvecih zala danasnjice, ne svi ali velika vecina, pogotovo ovi koji su dosli preko veze u razna urednistva manje ili vise zutog tiska!
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
|
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
To su samo predlozi koji teško da će proći. To bi onda isuviše ličilo na Orvelov roman "1984".
A i slažem se sa Aurelianom. Isuviše ima teksta, pa običan čitalac propusti onu glavnu rečenicu i reč - "preporučuje".
@ Aureliano:
Sređeno.
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Citat: | Novinari su jedno od najvecih zala danasnjice, ne svi ali velika vecina, pogotovo ovi koji su dosli preko veze u razna urednistva manje ili vise zutog tiska! |
I tu si u pravu. Ovakva jedna slična vijest je već bila, mislim da je tada nisam ni komentirala, jer mi je bila totalno besmislena i nisam mogla da shvatim. A novinari...oni su priča za sebe, i to posebna.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|