:: |
Autor |
Poruka |
nenaantena Odomaćeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 12 Dec 2005 Poruke: 2649 Mesto: tamo gde zivot traje ..............
|
|
da li je neko bio tamo ............... kako vam se dopada ono sto je kusturica napravio ................ ja sam bila par puta i mnogo mi se svidja sve je predivno ...... ne znam sta bi mogla da izdvojim kao nesto sto mi se najvise dopada ......
...... kakvi su utisci onih koji su bili u ovom etno selu ...........
|
|
|
|
|
|
grobari pazova Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 33
Datum registracije: 23 Jan 2007 Poruke: 20 Mesto: Melburn
|
|
Meni je super i Kusturicino selo i Sarganska osmica priroda je lepa kao i vazduh.Ja sam tamo bio sa skolom na eskurziji i super sam se proveo
|
|
|
|
|
|
Ivankamaza ~Ljubav i Snovi~
|
Godine: 39
Datum registracije: 19 Okt 2004 Poruke: 53570 Mesto: ~ Paris je t'aime ~
|
|
Mokra Gora
Geografija
Mokra Gora se nalazi na granici između Tare i Zlatibora. Za nju je karakteristična veoma velika visinska razlika između najniže (nadmorska visina ~ 460m) i najviše kote (vrh planine Tare - Zborište, nadmorske visine 1544m). Mokra Gora zauzima površinu od približno 55 km².
Stanovništvo
U selu živi između 1000 i 2000 stanovnika.
Industrija
Dugo godina jedna od najvažnijih fabrika u Mokroj Gori i čitavom užičkom kraju bila je Fabrika hemijskih proizvoda „Kotroman“. Nakon raspada Jugoslavije, fabrika je izgubila veliki deo svog tržišta. Sredinom devedesetih godina, Kotroman nije zaštitio patentno pravo nad nekoliko svojih najvažnijih proizvoda. Uskoro su i mnogi inženjeri zaposleni u njemu napustili fabriku i mahom osnovali privatne firme, te je Kotroman bankrotirao.
Šarganska osmica
Ono što je počelo kao privatna inicijativa grupe entuzijazista okupljenih oko udruženja “Šarganska osmica”, pretvorilo se u projekt koji je udahnuo novi život Mokroj Gori. Mokra Gora je postala poznata turistička destinacija. Do 1974. godine kroz Mokru Goru je prolazila stara pruga uskog koloseka Beograd-Sarajevo. Udruženje Šarganska osmica pokrenulo je ideju o obnovi nekada popularne Šarganske osmice, jedinstvene trase železnice uskog koloseka (760 mm), koja gledana iz vazduha ima oblik broja osam. Obnovljenim delom pruge od železničke stanice u Mokroj Gori do obližnje stanice u Šargan-Vitasima danas saobraća turistička atrakcija, stari parni voz „Ćira“.
Lekoviti izvori
U Mokroj Gori se nalazi nekoliko desetina mineralnih izvora. Zbog činjenice da Mokra Gora leži na jednom od najvećih nalazišta niklom bogate železne rude u Evorpi, većina izvora ima izrazito visok sadržaj rastvorenih jona. Nekoliko poznatijih izvora su lekoviti, ali jedan deo izvora je toksičan (otrovan). Najpoznatiji među lekovitim izvorima u Mokroj Gori nosi naziv “Bele vode”.
|
|
|
|
|
|
nenaantena Odomaćeni član
|
Godine: 41
Datum registracije: 12 Dec 2005 Poruke: 2649 Mesto: tamo gde zivot traje ..............
|
|
nisam se vozila cirom ali planiram opet da idem i sigurno ću odvojiti vreme i za tu vožnju..... i dalje sam oduševljena ovim delom prirode i kad god odem budi mi prelepo
|
|
|
|
|
|
rabadzija88 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 35
Datum registracije: 14 Jun 2007 Poruke: 1
|
|
Selo Šargan-Vitasi i Mokra gora su moj zavicaj tj. odatle su mi Deda i Baba. Dosta vremena provodim gore pogotovo sto zivim u Uzicu pa mi netreba 30min. do gore. Za mene nema lepseg mesta na svetu od tog predela. Jedva cekam kad cu da odem gore da zaboravim na sve i provedem mesec dana a nekad i vishe u Vikendici na Šarganu.
|
|
|
|
|
|
slaki_ch Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 29 Jun 2008 Poruke: 20
|
|
Nisam tamo bio jos nikad.
Koliko je udaljena Mokra Gora od Zlatibora(centra)?
pozdrav
Slaki_ch
|
|
|
|
|
|
ogi1234 Početnik Domaćeg.de
|
Godine: 40
Datum registracije: 22 Nov 2008 Poruke: 2
|
|
|
|
|
Pavlito1 Početnik Domaćeg.de
|
Datum registracije: 08 Apr 2014 Poruke: 3
|
|
Ovo je nešto što stvarno vredi posetiti! Divan ambijent i etno izgled... divni apartmani, bazen, i naravno Ćorkan poslastičarnica... sve te silne ulice nazvane po poznatim ličnostima... bioskop, i to sa super filmovima, a ne blokbasterima holivuda... vožnja Šarganskom osmicom je divan i autentičan osećaj pruža. Ako želite da se odmorite i zaista uživate tokom produženog vikenda, ovo vredi svaki dinar. Taj pogled ka planinama, svež vazduh i domaća kuhinja je nešto presavršeno.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|