:: |
| Autor |
Poruka |
Shiseido N-SNG-J06

|
Datum registracije: 26 Apr 2007 Poruke: 10229

|
|
Indijska kompanija „Tata” predstavila je u četvrtak u Nju Delhiju nano, najjeftiniji autombil na svetu, koji će se od septembra prodavati po ceni od oko 2.500 dolara. „Narodni auto” nano, do sada najhrabija incijativa u koju se upustila „Tata”, skoro upola je jefitniji od svih modela koji se sada mogu naći na indijskom tržistu, prenele su agencije. Kompanija čija vrednost danas premašuje 7,8 milijardi dolara, pre samo deset godina pokazala je svoj prvi auto s petoro vrata, čime je dotadašnji proizvođač kamiona postao i firma za izradu putničkih automobila.
„Narodni auto” odrediće jasnu poziciju „Tate” na svetskoj mapi proizvođača automobila, koji se bore za što veće prisistvo na tržištima u razvoju, kao što su Indija, Kina i Rusija.
Najnoviji model, izrađen od specijalne plastike, daleko je od luksuznih robnih marki „Jagur” i „Land Rover”, koje „Tata” pokušava da kupi od američkog „Forda”.
Ideja „Tate” da proizvede jeftin, mali auto nastala je posle analize lokalnog tržišta, na kome milioni ljudi neretko prebacuju četoročlanu familiju, plus prtljag, na motorciklima ili skuterima.
U Indiji je u poslovnoj 2006/07. godini prodato sedam miliona vozila na dva točka i milion automobila. Prelazak sa skutera na automobile, čime bi se unapredila bezbednost na indijskim prezagušenim i ponekad haotičnim drumovima, glavni je razlog zbog kojeg se krenulo u izradu „narodnog autmobila”, izjavio je Ratan Tata, sedamdestogodišnji predsednik kompanije.
„Proizvod je s pravom već pobudio međunarodnu pažnju”, izjavio je Mohit Arora, izvršni direktor za Indiju u istraživačkoj kompaniji „J.D Power Asia - Pacific”, koji je ocenio da je u pitanju „događaj koji će ući u istoriju, bez obzira na uspeh”.
„Folksvagen”, „Tojota”, „Honda” i „Fijat” takođe pokušavaju da izrade jeftin automobil, dok udružene kompanije „Nisan” i „Reno”, koje su dobro prošle s njihovim jeftinim loganom, takođe razvijaju 3.000 dolara vredan auto s kompanijom „Bajaj”, lokalnim rivalom „Tate.”
Nano stiže na tržište u trenutku kada cena nafte dostiže skoro 100 dolara po barelu i kada raste potražnja za „zelenim” automobilima, dok se vozači s nostalgijom vraćaju ponovo oživljenim modelima kao što su fijat 500 i BMW-ov mini.
(Tanjug)
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| |
|
 |
Nuklearna_baklava Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 38
Datum registracije: 06 Jan 2008 Poruke: 60 Mesto: kosovksa mitrovica

|
|
|
Dajte Kusturici da ga mu nadje ulogu!
|
_________________ здраво кензо !!! |
|
| |
|
 |
bmw.fanatik Početnik Domaćeg.de

|
Godine: 35
Datum registracije: 07 Jan 2008 Poruke: 14

|
|
velika konkurencija za vodece automobile na trzistu
|
_________________ Jednom BMW, uvijek BMW (osim ako te raskuci, pa se ono "uvijek" pretvori u "a mozda opet jednog dana kad dobijem na lotu"). |
|
| |
|
 |
diabloze Početnik Domaćeg.de

|
Datum registracije: 08 Avg 2007 Poruke: 1

|
|
|
kocnice su mu dodatna oprema, hahha
|
|
|
| |
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
| |
|
 |
jerotije rank

|
Godine: 43
Datum registracije: 13 Mar 2005 Poruke: 5676

|
|
Ima dvocilindricni motor od 623 ccm koji razvija 33 ks. Dugacak je 3,1, sirok 1,5 i visok 1.6 metara. Ima dva paketa opreme, standardni i luksuzni. Evo kako izgledaju.

Jos jedna slika...
Kao sto vidite, ni luksuzna verzija nema desni retrovizor.
Ljudi, nemojte previse ocekivati od auta koji kosta manje od 2000 evra. Ja mislim da ce ovaj auto izazvati pravu revoluciju kakvu jos nijedan cetvorotockas nije napravio.
[Edit by Shiseido: Pisanje poruke jedne za drugom, u istoj temi, gde to nije neophodno (SPAM-ovanje), strogo je zabranjeno Pravilnik-om.]
|
_________________ Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking
But my smile still stays on... |
|
| |
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 91
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
|
Ako nista drugo bolji je nego jugo (He He)
|
_________________ NO COMENT |
|
| |
|
 |
cika Kure Majstor

|
Godine: 54
Datum registracije: 25 Feb 2005 Poruke: 6913

|
|
Daj dacho ne s..i, 20 godina star jugo je 20 puta bolji auto od ovog ...
ps ja sam veliki protivnik i kriticar juga al posle ovog
|
|
|
| |
|
 |
--hell_soul-- ..:: sve si mi ti ::..

|
Godine: 36
Datum registracije: 18 Dec 2007 Poruke: 9354 Mesto: **over the sky**

|
|
mogu li da pitam nesto... dobija li se gratis futrola kad se kupi auto?
|
|
 |
srpkinjica ~*+_pevačica_+*~

|
Datum registracije: 10 Dec 2007 Poruke: 1391

|
|
| |
|
 |
jerotije rank

|
Godine: 43
Datum registracije: 13 Mar 2005 Poruke: 5676

|
|
| cika Kure je napisao/la sledeće: | Daj dacho ne s..i, 20 godina star jugo je 20 puta bolji auto od ovog ...
ps ja sam veliki protivnik i kriticar juga al posle ovog  |
A po cemu je to jugo bolji od ovog? Bas me zanima.
Je l' zna neko kad ce se pojaviti kod nas u prodaji i koliko ce kostati ovaj "luksuzni"?
|
|
|
| |
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|