www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Sveti Trifun, dan zaljubljenih - u vino
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 14, 2011 3:43 pm    Naslov poruke: Sveti Trifun, dan zaljubljenih - u vino Na vrh strane Na dno strane

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata, pre svega vinogradarskog, ali i bračne ljubavi i vernosti.

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je pogubljen 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je rođen.

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu posle dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati.

Crkva slavi Svetog Trifuna kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

(Srna)

D@cha
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 90

Datum registracije: 02 Apr 2007
Mesto: 13 krug pakla

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 14, 2011 4:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

E to je kod nas u Pirotu ZAREZOJA

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pon Feb 14, 2011 8:57 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

I ovdje je kod nas uvijek bio Sveti Trifundan, samo ga u poslednje vrijeme ovi što malo tevnu ka Zapadu zovu Sveti Valentino, dan zaljubljenih. Ta mene je on bio i ostao kao i kod moje bake onaj dobri stari Sveti Trufun. Danas se muški raletili sa saksijama za cjećeće kao da je 8.mart. Dakle, prvo zanat, da se prehraniš, pa ti onda gledaj u ljubav. Ona ne puni baš želudac tako lako. I zovite ga, molim Vas Trifun, a ne Valentin. Bar na ovim područjima ovdje.

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 45

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Feb 15, 2011 10:27 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Inače, Sv. Triva je prvenstveno zaštitnik guščara jer se time bavio za života (postradao sa 16 godina). Danas se smatra prvenstveno zaštitnikom vinogradara pošto skoro niko ne čuva guske. Very Happy

@ Gkukolj: Ima i kod nas sv. Valentin, ali on je tek na leto.

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Sre Feb 16, 2011 8:58 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Dragi coco, hvala na informaciji, ali meni je nepoznat u ovim mojim krajevima, i moja ga baka, pokoj joj duši, nije nikada ni pominjala kao da nije ni postojao ili joj radi nečeg nije bio važan, pa tako i meni. Ipak, dobro je znati. Ne slavim ni jednog ni drugog, inače.

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Sveti Trifun, dan zaljubljenih - u vino Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon