:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata, pre svega vinogradarskog, ali i bračne ljubavi i vernosti.
Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je pogubljen 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.
Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je rođen.
Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.
Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu posle dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati.
Crkva slavi Svetog Trifuna kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.
Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.
Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.
(Srna)
|
|
|
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
E to je kod nas u Pirotu ZAREZOJA
|
|
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
I ovdje je kod nas uvijek bio Sveti Trifundan, samo ga u poslednje vrijeme ovi što malo tevnu ka Zapadu zovu Sveti Valentino, dan zaljubljenih. Ta mene je on bio i ostao kao i kod moje bake onaj dobri stari Sveti Trufun. Danas se muški raletili sa saksijama za cjećeće kao da je 8.mart. Dakle, prvo zanat, da se prehraniš, pa ti onda gledaj u ljubav. Ona ne puni baš želudac tako lako. I zovite ga, molim Vas Trifun, a ne Valentin. Bar na ovim područjima ovdje.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Inače, Sv. Triva je prvenstveno zaštitnik guščara jer se time bavio za života (postradao sa 16 godina). Danas se smatra prvenstveno zaštitnikom vinogradara pošto skoro niko ne čuva guske.
@ Gkukolj: Ima i kod nas sv. Valentin, ali on je tek na leto.
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Dragi coco, hvala na informaciji, ali meni je nepoznat u ovim mojim krajevima, i moja ga baka, pokoj joj duši, nije nikada ni pominjala kao da nije ni postojao ili joj radi nečeg nije bio važan, pa tako i meni. Ipak, dobro je znati. Ne slavim ni jednog ni drugog, inače.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|