:: |
Autor |
Poruka |
anchi22 •• 20:01 ••

|
Datum registracije: 09 Jul 2008 Poruke: 53463

|
|
Da li ste nekada patili od bolesti koja se zove sphenopalatine ganglioneuralgia? Možda i jeste. Posebno ako ste ljubitelj sladoleda i ako ne znate kako se pravilno jede ova letnja poslastica.
Kada brzo i u velikim zalogajima jedemo ili ližemo sladoled, dešava se da ubrzo osetimo snažne glavobolje koje dovode do grčenja krvnih sudova. Njih pokreće hladnoća ledene poslastice. Posledica je glavobolja koja podseća na ono što se obično naziva migrenom - grčenje krvnih sudova koje zaustavlja protok krvi.
Šta bi moglo da se učini kako bi se sprečila ova vrsta glavobolje? Nikakvog posebnog leka nema. Dovoljno je samo da sporije jedemo sladoled i koristimo jezik, dopuštajući da se sladoled na njemu otopi. Ukoliko je reč o onome u kornetu ili na štapiću, da ga sporije ližemo. Ne grizemo, ne gutamo, ne nabacujemo na gornje nepce kao lopatom, piše.
Savetuje se da sladoled "skupljamo" lagano, vrhom jezika, ali ne koristeći gornju usnu, kako bi se izbegla najbrža veza s mozgom. Oni koji pate od glavobolja uzrokovanih brzim lizanjem sladoleda kažu da ova boljka može da se "izleči! tako što ćemo palcem snažno pritisnuti gornju usnu. Posle jednog minuta bol će, navodno, uminuti.
Lako je davati savete, ali je sladoledu teško odoleti. Ne samo kada počnu vreli dani, i ne samo napolju. Na primer, čak devetnaest odsto Amerikanaca tvrdi da sladoled, bez obzira na godišnje doba, jede isključivo - u krevetu. Tri odsto - u kadi, "Politikin Zabavnik".
Sladoled od vanile najomiljeniji je u SAD. Sledi čokolada, a tek onda su na redu voćni sladoledi. Zanimljivo je da ga je prvi američki predsednik Džordž Vašington (1732-1799) toliko voleo da je jednog leta napravio ogroman račun samo za ono što je sam pojeo: 200 dolara! Da je znao kako će jednoga dana u Kanzasu zakonom biti zabranjeno da se na pitu od višanja stavlja kugla sladoleda, verovatno ne bio ostao ravnodušan. Srećom, taj zakon je ukinut.
A za sladolednu glavobolju mogli bismo da krivimo i rimskog cara Nerona (37–68) koji je naređivao da mu s vrhova planina donose led kako bi ga mešao sa sokom od ceđenog voća. Izgleda da nigde nije sačuvan podatak koliko je ova strast prema hladnoj poslastici škodila Neronovom glasu.
Jer, kao što je poznato, careva najveća želja bila je da bude pevač. Nešto kao današnji operski pevači ili, čak, i rok zvezde. Imajući u vidu da su carevi koncerti bili nepodnošljivi za slušaoce, sva je prilika da mu je sladoled ipak škodio. Posebno jer je bio poznat po proždrljivosti. Taj sigurno nije jeo polako!
Što se tiče Kineza koji su znali za sladoled mnogo pre nego što je venecijanski moreplovac Marko Polo zabasao u njihov krajeve u 13. veku, oni su svakako poznavali neki lek protiv sladoledne glavobolje. Medicina je bila jedno od polja nauke kojim su neprikosnoveno vladali. Kao i gastronomija uostalom. A budući da su bili poznati i kao mislioci, možda su i znali da sladoled valja jesti polako?
Čini se da najveću krivicu za glavobolje od sladoleda snose Italijani, od 19. veka najpoznatiji po umeću pravljenja sladoleda. Uostalom, u ovoj zemlji postoji i fakultet na kome se izučava pripremanje ledene poslastice najrazličitijih ukusa kojoj je vrlo teško odoleti.
(MONDO)
|
|
|
|
|
 |
D@cha Prijatelj foruma

|
Godine: 90
Datum registracije: 02 Apr 2007 Poruke: 4657 Mesto: 13 krug pakla

|
|
Zato jedem kasikom u ogromnim kolicinama
|
|
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
Morbidno je plašiti narod takvom vrstom objašnjenja kako da jede sladoled.
Uostalom, kakva mi je to bolest kojoj ne možeš ni ime iščitati kako je Bog rekao?!
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
aureliano ♣ El Capitán ♠

|
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

|
|
To se na engleskom inace zove 'brain-freeze' - a tako se i osjeca, kao da je smrznut mozak.
|
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
 |
|
|
|
 |
gkukolj -tončica-palončica-

|
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085

|
|
E to se meni, vala, nikad nije desilo. A jela sam ga na svaki od opisanih "nevaljalih" lizanja.
|
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj. |
|
|
|
 |
jellenadabogdakrepala *Bitanga bez Princeze*

|
Datum registracije: 05 Apr 2011 Poruke: 26431 Mesto: pandorina kutija

|
|
Otvoris usta...i zagrizes ga malo...
|
_________________ All we need is love
all you need love
all you need is love love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |
Mysty ~abhor~

|
Godine: 36
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514

|
|
E stvarno,ajde svi da prestanemo da disemo Kakve su ovo gluposti,da te boli glava od sladoleda? aaaaahahhahahaha
|
|
|
|
|
 |
Alexns Tinkerbell's pixie dust

|
Datum registracije: 10 Avg 2005 Poruke: 30635 Mesto: Movin' back to Wimbledon

|
|
razumem vest potpuno, znam i ja par osoba koje mogu da drze predavanje iz.. lizanja sladoleda..
|
|
|
|
 |

|

|
|
Pa cuj... sa sladoledom sve pocinje...
Ko ne zna da lize i gricka sladoled - zivi u strasnim mukama...
I umire nedozivljen...
|
all you need love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |
coco_bill Zli carobnjak-lingvista

|
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad

|
|
Ako leti pojedem 5 sladoleda - ubi me na mestu. Nisam baš neki ljubitelj sladoleda, a i ponekad me čupa u stomaku zbog njega. Toliko o tome "teško odoleti".
Mada mi je vest logična ako neko sažvaće sladoled za dve minute. A to se ne zove bolest nego halapljivost.
A svakako da znam kako se... jede.
|
|
 |

|

|
|
Citat: | I umire nedozivljen... |
jbt moram sam sebe citirati ujutru u deset do osam...
Da pojasnim sta je nodozivljenost...
To ti je kad te niko ne dozivljava...
i nedozivi... sad sigurno sve razumijete...
|
all you need love
love is all you need
......
 |
|
|
|
 |
gagica.v ♫ Samo Luda ♫

|
Godine: 33
Datum registracije: 21 Feb 2009 Poruke: 16678 Mesto: Srpska Atina

|
|
|
|
 |
|
|
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma
|
|