www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Kako se pravilno liže sladoled
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~
::  
Autor Poruka
anchi22
•• 20:01 ••
<b>•• 20:01 ••</b>

Datum registracije: 09 Jul 2008

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 03, 2011 3:55 pm    Naslov poruke: Kako se pravilno liže sladoled Na vrh strane Na dno strane

Da li ste nekada patili od bolesti koja se zove sphenopalatine ganglioneuralgia? Možda i jeste. Posebno ako ste ljubitelj sladoleda i ako ne znate kako se pravilno jede ova letnja poslastica.

Kada brzo i u velikim zalogajima jedemo ili ližemo sladoled, dešava se da ubrzo osetimo snažne glavobolje koje dovode do grčenja krvnih sudova. Njih pokreće hladnoća ledene poslastice. Posledica je glavobolja koja podseća na ono što se obično naziva migrenom - grčenje krvnih sudova koje zaustavlja protok krvi.

Šta bi moglo da se učini kako bi se sprečila ova vrsta glavobolje? Nikakvog posebnog leka nema. Dovoljno je samo da sporije jedemo sladoled i koristimo jezik, dopuštajući da se sladoled na njemu otopi. Ukoliko je reč o onome u kornetu ili na štapiću, da ga sporije ližemo. Ne grizemo, ne gutamo, ne nabacujemo na gornje nepce kao lopatom, piše.

Savetuje se da sladoled "skupljamo" lagano, vrhom jezika, ali ne koristeći gornju usnu, kako bi se izbegla najbrža veza s mozgom. Oni koji pate od glavobolja uzrokovanih brzim lizanjem sladoleda kažu da ova boljka može da se "izleči! tako što ćemo palcem snažno pritisnuti gornju usnu. Posle jednog minuta bol će, navodno, uminuti.

Lako je davati savete, ali je sladoledu teško odoleti. Ne samo kada počnu vreli dani, i ne samo napolju. Na primer, čak devetnaest odsto Amerikanaca tvrdi da sladoled, bez obzira na godišnje doba, jede isključivo - u krevetu. Tri odsto - u kadi, "Politikin Zabavnik".

Sladoled od vanile najomiljeniji je u SAD. Sledi čokolada, a tek onda su na redu voćni sladoledi. Zanimljivo je da ga je prvi američki predsednik Džordž Vašington (1732-1799) toliko voleo da je jednog leta napravio ogroman račun samo za ono što je sam pojeo: 200 dolara! Da je znao kako će jednoga dana u Kanzasu zakonom biti zabranjeno da se na pitu od višanja stavlja kugla sladoleda, verovatno ne bio ostao ravnodušan. Srećom, taj zakon je ukinut.

A za sladolednu glavobolju mogli bismo da krivimo i rimskog cara Nerona (37–68) koji je naređivao da mu s vrhova planina donose led kako bi ga mešao sa sokom od ceđenog voća. Izgleda da nigde nije sačuvan podatak koliko je ova strast prema hladnoj poslastici škodila Neronovom glasu.

Jer, kao što je poznato, careva najveća želja bila je da bude pevač. Nešto kao današnji operski pevači ili, čak, i rok zvezde. Imajući u vidu da su carevi koncerti bili nepodnošljivi za slušaoce, sva je prilika da mu je sladoled ipak škodio. Posebno jer je bio poznat po proždrljivosti. Taj sigurno nije jeo polako!

Što se tiče Kineza koji su znali za sladoled mnogo pre nego što je venecijanski moreplovac Marko Polo zabasao u njihov krajeve u 13. veku, oni su svakako poznavali neki lek protiv sladoledne glavobolje. Medicina je bila jedno od polja nauke kojim su neprikosnoveno vladali. Kao i gastronomija uostalom. A budući da su bili poznati i kao mislioci, možda su i znali da sladoled valja jesti polako?

Čini se da najveću krivicu za glavobolje od sladoleda snose Italijani, od 19. veka najpoznatiji po umeću pravljenja sladoleda. Uostalom, u ovoj zemlji postoji i fakultet na kome se izučava pripremanje ledene poslastice najrazličitijih ukusa kojoj je vrlo teško odoleti.

(MONDO)

D@cha
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Godine: 90

Datum registracije: 02 Apr 2007
Mesto: 13 krug pakla

serbia.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 03, 2011 7:31 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Zato jedem kasikom u ogromnim kolicinama

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 03, 2011 8:06 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Morbidno je plašiti narod takvom vrstom objašnjenja kako da jede sladoled. Shocked
Uostalom, kakva mi je to bolest kojoj ne možeš ni ime iščitati kako je Bog rekao?!

aureliano
♣ El Capitán ♠
♣ El Capitán ♠

Datum registracije: 15 Mar 2005
Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji

california.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 03, 2011 8:30 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

To se na engleskom inace zove 'brain-freeze' - a tako se i osjeca, kao da je smrznut mozak.

gkukolj
-tončica-palončica-
<b>-tončica-palončica-</b>

Datum registracije: 09 Dec 2009

blank.gif
PorukaPostavljena: Pet Jun 03, 2011 8:32 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

E to se meni, vala, nikad nije desilo. Very Happy A jela sam ga na svaki od opisanih "nevaljalih" lizanja. Very Happy Very Happy Very Happy

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*
<b>*Bitanga bez Princeze*</b>

Datum registracije: 05 Apr 2011
Mesto: pandorina kutija

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 04, 2011 12:25 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Otvoris usta...i zagrizes ga malo... Rolling Eyes

love is all you need
......

Mysty
~abhor~
<b>~abhor~</b>

Godine: 36

Datum registracije: 29 Maj 2007

blank.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 04, 2011 2:20 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

E stvarno,ajde svi da prestanemo da disemo Exclamation Kakve su ovo gluposti,da te boli glava od sladoleda? aaaaahahhahahaha

Alexns
Tinkerbell's pixie dust
<b>Tinkerbell's pixie dust</b>

Datum registracije: 10 Avg 2005
Mesto: Movin' back to Wimbledon

serbia.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 04, 2011 8:14 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

razumem vest potpuno, znam i ja par osoba koje mogu da drze predavanje iz.. lizanja sladoleda.. Mr. Green

The tears of a clown make the whole world laugh.

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Sub Jun 04, 2011 8:23 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Pa cuj... sa sladoledom sve pocinje... Laughing Laughing Laughing
Ko ne zna da lize i gricka sladoled - zivi u strasnim mukama...
I umire nedozivljen... Mr. Green

love is all you need
......

coco_bill
Zli carobnjak-lingvista
Zli carobnjak-lingvista

Godine: 45

Datum registracije: 22 Mar 2006
Mesto: Novi Sad

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 05, 2011 4:23 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ako leti pojedem 5 sladoleda - ubi me na mestu. Nisam baš neki ljubitelj sladoleda, a i ponekad me čupa u stomaku zbog njega. Toliko o tome "teško odoleti".
Mada mi je vest logična ako neko sažvaće sladoled za dve minute. A to se ne zove bolest nego halapljivost.

A svakako da znam kako se... jede. Mr. Green

ı¤¤¤¤¤¤¤¤ı••••••••••••ı

jellenadabogdakrepala
*Bitanga bez Princeze*

antiguabarbuda.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 05, 2011 7:51 am    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Citat:
I umire nedozivljen...

jbt moram sam sebe citirati ujutru u deset do osam... Shocked

Da pojasnim sta je nodozivljenost... Shocked
To ti je kad te niko ne dozivljava... Laughing Laughing Laughing
i nedozivi... Mr. Green sad sigurno sve razumijete... Wink

love is all you need
......

gagica.v
♫ Samo Luda ♫
<b>♫ Samo Luda ♫</b>

Godine: 33

Datum registracije: 21 Feb 2009
Mesto: Srpska Atina

serbia.gif
PorukaPostavljena: Ned Jun 05, 2011 2:19 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Pažljivo ližite! Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Vesti ~ -> ~ Arhiva - Vesti ~ -> Kako se pravilno liže sladoled Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma

- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras - Anwalt - legal -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon