Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) je objavila devet novih nalepnica-upozorenja koja na zastrašujući način prikazuju negativan uticaj duvana na zdravlje.
Među fotografijama na kutijama cigareta biće bolesni zubi i desni, fotografija čoveka sa traheotomijom, ali i leš pušača, bolesna pluća i majka koja drži dete obavijeno dimom. Natpisi o opasnosti od pušenja su uobičajeni.
Novina je i što nova etiketa zauzima čitavu gornju polovinu - na prednjoj i zadnjoj strani pakovanja cigareta. Takođe, pozoravajući natpisi moraju se pojavljivati i u reklamama i činiti 20 odsto površine oglasa.
Proizvođači cigareta treba da se tim novinama prilagode do jeseni 2012. godine.
SAD su upozoravajuće natpise na kutijama cigareta uvele 1965: "Cigarete mogu biti opasne za vaše zdravlje", a sadašnja upozorenja - mali okvir sa tekstom, su na pakovanjima cigareta od polovine osamdesetih godina.
Broj Amerikanaca koji puše je sa gotovo 40 odsto sedamdesetih godina, opao je na oko 20 odsto (sada puši oko 46 miliona odraslih u SAD).
Računa se da pušenje košta američku privredu gotovo 200 milijardi dolara godišnje u medicinskim troškovima i gubitku produktivnosti.
(Beta)
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
Ma...te natpise mi pušači i ne primjećujemo. Sve dok nas dobro ne oderu po džepu, od ostavljanja cigareta nema ništa. A razmišljam ... pa i sada me deru kad ih svaki dan kupujem, pa opet ništa. Ne gunđam, a za hljeb i ostale namirnice vrištim do neba! Koja sam ja stoka, neviđena!
I koji strasni pušač!
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
aureliano ♣ El Capitán ♠
Datum registracije: 15 Mar 2005 Poruke: 9092 Mesto: U zraku, na vodi i ponekad na Zemlji
Srecom prestao odavno placati danak duhanskoj industriji. Zdravije, i za zdravlje, i za dzep.
A pusio sam kutiju i pol na dan. Marlboro Light mi je bila zadnja marka. Ovdje kod mene kosta oko 4.5 dolara kutija. To ispadne 2463.75 dolara na godinu. Oko 25 tisuca dolara na 10 godina. Lijep i nov auto se za to moze kupiti. I vozit ga deset godina, prodat, i jos ti ostane love...
_________________ I tad su došli popovi... Pa topovi... Pa lopovi...
I čitav svet se izobličio...
Ispuzali su grabljivci... Pa lažljivci... Snalažljivci...
Mysty ~abhor~
Godine: 36
Datum registracije: 29 Maj 2007 Poruke: 29514
Naravno da me to nece naterati da ostavim cigare. Samo prestanak proizvodnje nas moze i mora naterati da prestanemo da pusimo,a to se nikada nece desiti tako da je to sa nalepnicama samo fejk i glupiranje i nema veze sa mozgom.
gkukolj -tončica-palončica-
Datum registracije: 09 Dec 2009 Poruke: 39085
aureliano je napisao/la sledeće:
Srecom prestao odavno placati danak duhanskoj industriji. Zdravije, i za zdravlje, i za dzep.
A pusio sam kutiju i pol na dan. Marlboro Light mi je bila zadnja marka. Ovdje kod mene kosta oko 4.5 dolara kutija. To ispadne 2463.75 dolara na godinu. Oko 25 tisuca dolara na 10 godina. Lijep i nov auto se za to moze kupiti. I vozit ga deset godina, prodat, i jos ti ostane love...
Sve sam to, moja Generacijo, ja isto računala, doduše, cifre nam se ne podudaraju, ali za naša primanja ovdje...cifra je ne nepovjerovati!Zato i kažem samoj sebi da sam stoka neviđena.
I mysty je svakako u pravu, duhanska industrija neće stati tako lako.
_________________ Došla je i otišla.
Neću je ponovo vidjeti sa one strane groba.
Moj život je samo moj.
coco_bill Zli carobnjak-lingvista
Godine: 45
Datum registracije: 22 Mar 2006 Poruke: 33433 Mesto: Novi Sad
Mysty je napisao/la sledeće:
Naravno da me to nece naterati da ostavim cigare. Samo prestanak proizvodnje nas moze i mora naterati da prestanemo da pusimo,a to se nikada nece desiti tako da je to sa nalepnicama samo fejk i glupiranje i nema veze sa mozgom.
Apsolutno se slažem.
Jedino da postepeno smanjuju količinu nikotina (i ostalog što izaziva zavisnost). A gledanje u slike i čitanje natpisa... nam govore samo ono što odavno znamo.
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma