www.domaci.de Forum Indeks Home
Portal • Forum • Novi upisi • Pretraga • Link do nas • Domaći filmovi • Lista korisnika • Tim sajta • Proverite privatne poruke • Prijava • Registracija
Pravilnik • FAQ • Profil • Favorites • Galerija slika • Top lista • Download MP3 • MP3 razno • Spotovi • Noviteti 2013 • Muzički noviteti 2014

Ajvar
Strana prethodna  1, 2
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~
::  
Autor Poruka
Lane86
~The last lady~
<b>~The last lady~</b>





Datum registracije: 02 Okt 2006
Poruke: 24294
Mesto: Nedostižno...

serbia.gif
PorukaPostavljena: Uto Jan 22, 2008 5:47 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

AJVAR OD BABURA


*Krupne, mesnate babure ispeći, oljuštiti i staviti u djevdjir da prenoće. Očistiti od peteljki, iseckati ili krupno samleti, posoliti i staviti da se prže. Neprestano mešati dok sav sok ne uvri. Tegle zagrejati, sipati, zatvoriti i ostaviti da prenoće u mekoj rerni.



_________________
jellenadabogdakrepala je napisao/la sledeće:
ljubce jedno odeee za jedno divno malo stvorenje... sa velikim i cistim srcem...
koje zraci svojom toplinom i drugarstvom... po svim temama na koje upise neko slovce...
s kojom sam ovdje proveo mnogo prijatnih trenutaka...kao i svi ostali s kim je slovce makar jedno razmijenila....i drago mi je sto se ponovo vratila medju nas..tracare... Razz
dakle ljubce ode za malu nocnu pticicu...inace svima znanu kao lane... Wink

 
cezar1071944
Glas mog anđela
<b>Glas mog anđela</b>





Datum registracije: 11 Mar 2008
Poruke: 20385
Mesto: Ni na nebu,ni na zemlji...

seychelles.gif
PorukaPostavljena: Sub Okt 05, 2013 10:29 pm    Naslov poruke: Na vrh strane Na dno strane

Ajvar po receptu naših baka



* * * Sastojci:* * *



- 30 kg. crvenih paprika

- 1 litar ulja

- 200 ml. sirćeta


- 1/2 kesice konzervansa

- so



* * * Uputstvo za pripremu:* * *



Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći).

Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike.

Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.


Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče").




Pržiti dugoo, dugooo uz mešanje.

Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano.

Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans.

Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust.


Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle.

Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče.

Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči".

Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.





Savet : Jako je bitno dugo kuvati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari.

Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već duugooo kuvati.

Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. * * *


Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično deluje protiv kvarenja ajvara.

Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja.

* * * So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.* * *

_________________



Nađi me srcem.Voli me dušom.Čuvaj me razumom.
 
Prikaz poruka:   
Upišite novu temu   Odgovorite na temu    www.domaci.de Forum Indeks -> ~ Male tajne velikih majstora kuhinje ~ -> ~ Zimnica ~ -> Ajvar Vreme je podešeno za GMT + 1 sat
Strana prethodna  1, 2
Strana 2 od 2

 
Pređite u:  
Vi ne možete otvarati nove teme u ovom forumu
Vi ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Vi ne možete menjati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete brisati Vaše poruke u ovom forumu
Vi ne možete glasati u anketama u ovom forumu
Vi ne možete postavljati fajlove u ovom forumu
Vi ne možete preuzeti fajlove sa ovog foruma





- Burek Forum - Doček Nove 2018. godine - Venčanja, svadbe - Proslave - TipoTravel - Kuda večeras -

Bookmark to: Twitter Bookmark to: Facebook Bookmark to: Digg Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: StumbleUpon